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FAQs on the Eurosystem’s third covered bond purchase programme (CBPP3)  

This document sets out some frequently asked questions on the Eurosystem’s third covered bond 

purchase programme (CBPP3), announced on 4 September 2014. It complements the information 

contained in the ECB decision of 15 October 2014 (ECB/2014/40) and the Technical Annex of 2 October 

2014.1  

1. Questions on bond eligibility 

Q1.1: What are the maximum and minimum maturities of covered bonds eligible for purchase 

under the CBPP3? 

A: No maximum or minimum maturity has been defined for the programme.  

Q1.2: What is the minimum issuance volume of covered bonds eligible for purchase under the 

CBPP3? 

A: No minimum issuance volume has been defined for the programme.  

Q1.3: How will you treat a covered bond purchased under the CBPP3 if it has two or more ratings? 

Which rating do you use?  

A: If multiple, and possibly conflicting, ECAI assessments are available (i.e. external credit ratings 

provided by any of the four external credit assessment institutions, or eligible credit rating institutions, 

namely Standard & Poor’s, Fitch, Moody’s and DBRS), the first-best rule will be applied. For covered 

bonds that do not have the credit quality step 3 rating in Cyprus and Greece, a minimum asset rating at 

the level of the maximum achievable covered bond rating defined for the jurisdiction will be required. 

Q1.4: The eligibility criteria for the CBPP3 foresee that only securities accepted for own use (as 

laid out in Section 6.2.3.2 of Annex I to Guideline ECB/2011/14, “The implementation of monetary 

policy in the euro area – General Documentation on Eurosystem monetary policy instruments and 

procedures”) can be purchased. Can you confirm this and also describe the treatment given to 

multi-cédulas?  

                                                      
1 See links: https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj-jol_2014_335_r_0010-en-txt.pdf and 

https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj-jol_2014_335_r_0010-en-txt.pdf  

https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj-jol_2014_335_r_0010-en-txt.pdf
https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj-jol_2014_335_r_0010-en-txt.pdf
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A: In principle, all covered bonds that comply with the eligibility criteria established in Annex I to the 

Guideline (ECB/2011/14) as amended and that, in addition, fulfil the conditions laid out in the fifth 

paragraph of Section 6.2.3.2 are eligible. Concretely, this paragraph states that the Eurosystem exempts 

specific debt instruments from the “close links” rule. As such, covered bonds can be “own-used” as 

collateral by the issuer (or by a closely linked counterparty) if they are CRD/CRR-compliant or they are 

protected by specific legal safeguards that make them comparable to CRD/CRR-compliant covered 

bonds. Multi-cédulas are considered eligible for CBPP3 purchases as clarified in the ECB Decision of 15 

October 2014 (ECB/2014/40).  

Q1.5: Are registered covered bonds (e.g. German Namenspfandbriefe) part of the investable 

universe? 

A: Namenspfandbriefe are not eligible under the Eurosystem collateral framework, as these instruments 

do not meet the criterion that a debt instrument must be transferable in book-entry form  (Section 6.2.1.4, 

“Settlement procedures”, of Guideline ECB/2011/14). Instead, the transfer of a Namenspfandbrief usually 

takes the form of an assignment, as the owner is registered in a separate register.  

Q1.6: Does the prohibition of monetary financing, as laid down in Article 123 of the Treaty on the 

Functioning of the European Union, have to be respected under the CBPP3 in terms of purchases 

of bonds issued by publicly owned credit institutions? 

A: Purchases made under the CBPP3, which are monetary policy operations and constitute supply of 

reserves, make no distinction between covered bonds issued by public sector credit institutions and those 

issued by private sector institutions. This is in line with the provisions of paragraph 2 of Article 123 of the 

Treaty. 

Q1.7: Does the issue share limit of 70% apply only to CBBP3 holdings?  

A: No, the 70% limit applies to the combined holdings of all three of the Eurosystem’s covered bond 

purchase programmes and the Eurosystem’s investment portfolios.  

2. Questions on retained bonds 

Q2.1: What is the interest for banks to sell retained covered bonds to the CBPP3 whereas they are 

already placed at the ECB for repo purposes?  

A: It is up to individual institutions to manage their own funding sources, including liability structure, 

maturity breakdown and any decision between the market-placement and retention of bonds. 
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Q2.2: Does the issue share limit of 70% per international securities identification number (ISIN) 

also apply to “fully retained” issues? 

A: Yes. 

3. Questions on procedures 

Q3.1: Will income and losses be shared within the Eurosystem? 

A: As a rule, income and losses from decentralised monetary policy operations conducted by the 

Eurosystem are shared. 

Q3.2: Will there be specialisation across jurisdictions and maturities? 

A: For efficiency reasons, the Eurosystem’s internal decisions on the allocation of particular purchases to 

its members take due account of their specific competencies. 

4. Questions on collateral eligibility 

Q4.1: Under the CBPP3, the Eurosystem will be able to buy up to 70% of a securities issue per 

international securities identification number (or 30% in the case of Greece and Cyprus). In the 

case of the remaining 30% (or 70%), are these eligible for Eurosystem repo purposes, assuming 

they meet the covered bond requirement criteria? 

A: If all eligibility criteria are fulfilled, the remaining outstanding amount of the covered bonds can be used 

as collateral in Eurosystem credit operations. 

5. Questions on CBPP3 securities lending 

Q5.1: What do you mean by “matched repo transactions”? 

A: Lending of covered bonds held in the CBPP portfolios can be conducted through matched repo and 

reverse repo transactions. This means that a covered bond can be lent in repos to eligible counterparties 

against cash, which can then be reinvested against another eligible bond. Lending is voluntary and may 

be decided by each Eurosystem member separately. 

Q5.2: What will be the rate or spread for CBPP3 securities lending? 

A: Each Eurosystem member lending CBPP3 bonds sets the rate and agrees the eligible collateral with 

counterparties.  
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Q5.3: Are bonds purchased under the Eurosystem’s first two covered bond purchase programmes 

(CBPP1 and CBPP2) available for lending? If so, will they be available to all counterparties eligible 

for CBPP3 or only the narrower set of counterparties eligible for CBPP1 and CBPP2? 

A: The holdings under CBPP1 and CBPP2 are available for lending to the broader set of counterparties 

eligible for CBPP3. Lending is voluntary and may be decided by each Eurosystem member separately. 

6. Other questions  

Q6.1: My internal compliance unit asks if the Eurosystem would give permission to say, for 

example, "We have seen decent buying by the Eurosystem of 5-7 year Dutch covered bonds in 

bigger clips, which tightened spreads by 2 basis points." (We would never state which 

Eurosystem member, always using the more general term “Eurosystem”.) 

A: In this specific case we would agree that, for the CBPP3, counterparties could communicate that the 

Eurosystem had been buying, but not the exact amounts, the securities involved or which Eurosystem 

member.  

Q6.2: Where on the ECB’s website can I find a list of the Eurosystem’s current holdings of asset-

backed securities and covered bonds?  

A: Information on CBPP3 holdings can be found at 

http://www.ecb.europa.eu/mopo/liq/html/index.en.html#portfolios 

Q6.3: It seems that one of the purposes of the CBPP3 is to get EU banks to originate more loans 

that go into asset-backed securities and covered bond structures and therefore, by buying the 

primary and secondary supply, provide the incentive to build a new market. Is this a fair 

comment? 

A: In the case of covered bonds, net supply has been negative owing to low new issuance since 2013. 

The CBPP3 could trigger more primary issuance if interested issuers find the issuance levels attractive. 

Q6.4: Will the Eurosystem act as a “regular” investor when conducting purchases under the 

CBPP3? 

A: The Eurosystem will be purchasing covered bonds at prevailing market prices or, in the case of 

retained bonds, at prices that take into appropriate consideration all embedded risks. 

Q6.5: Banks in some countries do not issue covered bonds and do not own asset-backed 

securities. How will the ECB help those banks if they do not own securities that the ECB is willing 

to purchase in the next couple of years? 

http://www.ecb.europa.eu/mopo/liq/html/index.en.html#portfolios
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A: Even if the market is small/non-existent at the moment, the mere fact that the Eurosystem is willing to 

buy asset-backed securities and covered bonds could encourage banks from these jurisdictions to issue 

such instruments.  

Q6.6: The CBPP3 will increasingly crowd-out private sector investors, unless the new supply of 

eligible bonds rises substantially. Along this line, the covered bond market has no structural 

deficiencies and is thus clearly not in need of yet another ECB purchase programme. Why have 

you nevertheless decided to buy covered bonds? 

A: Covered bonds have some features that are important from a monetary policy perspective. First, the 

link that is established on the issuing bank’s balance sheet between the covered bond, on the one hand, 

and the loans that back the covered bond, on the other, is reasonably tight. As the prices for covered 

bonds increase, we expect banks to respond by originating more covered bonds and thus more loans to 

collateralise them. Second, outright interventions in this market will complement other purchases by 

reinforcing the portfolio rebalancing channels of monetary policy transmission and generating positive 

spillovers into other markets and securities. This will further ease funding and credit conditions. Third, 

taken together, the Eurosystem’s non-conventional measures should be seen as complementary to one 

another, strengthening the combined impact on liquidity and the economy. Finally, purchases take due 

account of market functioning. 

Q6.7: Why did you switch from a daily publication of covered bond purchases to a weekly one?  

A: The ECB decided to harmonise publication practices regarding the different monetary policy portfolios. 

In particular, for the covered bond purchase programmes and the Asset-Backed Securities Purchase 

Programme, it was decided to adopt the publication practices already in place for the Securities Markets 

Programme to ensure greater consistency. The weekly publication of the settled amounts is in line with 

the medium-term objectives of the programmes and is consistent with the weekly release of the 

Eurosystem financial statement.  

Q6.8: Could the Eurosystem have preferred creditor status for the CBPP3? 

A: There is no legal basis on which the ECB could either claim or enforce preferred creditor status in the 

event of a default on covered bonds it has purchased under the CBPP3. That said, covered bonds qualify 

as senior secured debt, which is explicitly exempt, under Article 38(1)(b) of the Bank Recovery and 

Resolution Directive, from any bail-in measure in the event of bank resolution. 
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