European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

În imagini

Textul era prea lung? Nu l-ai citit?
Descoperă subiecte legate de BCE în materiale multimedia.

OTRTL explicate

30 martie 2021

Operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung încurajează băncile să mențină fluxul creditelor acordate populației și firmelor la costuri accesibile, ceea ce sprijină cheltuielile și investițiile în economie. Christine Lagarde explică cum funcționează aceste operațiuni.

Vizionează

BCE explică: de ce este important numerarul?

18 februarie 2021

Avem nevoie de numerar într-o lume digitală? Colega noastră, Chiara, explică de ce numerarul deține un rol esențial în societatea noastră și ce facem pentru a ne asigura că tu poți avea acces la numerar și că îl poți utiliza oricând și oriunde ai nevoie.

Vizionează

BCE explică: liniile de swap

4 noiembrie 2020

Liniile de swap reprezintă o componentă a instrumentarului nostru de bancă centrală. Însă ce sunt ele? Și de ce le utilizăm? Colega noastră, Imène, explică de ce liniile de swap reprezintă un instrument important de menținere a stabilității financiare și în ce mod pot contribui acestea la protejarea economiei reale împotriva tensiunilor pe piață.

Vizionează

BCE explică: statisticile fiabile

20 octombrie 2020

De ce avem nevoie de date fiabile? Și cine le produce? Colega noastră, Rita, explică modul în care BCE asigură acuratețea, consecvența și oportunitatea statisticilor sale.

Vizionează

BCE explică: pirateria informatică etică

21 august 2020

În 2018, am elaborat un cadru pentru pirateria informatică etică. Ce înseamnă acest lucru? Colegul nostru, Emran, explică ce anume face un hacker etic și în ce mod activitatea sa ajută la testarea rezilienței și a deficiențelor din cadrul băncilor.

Vizionează

BCE explică: rezervele valutare

21 august 2020

Rezervele valutare reprezintă valuta sau alte active deținute de băncile centrale, precum BCE, și de alte autorități. Colegul nostru, Joaquim, explică rolul rezervelor valutare și, în special, caracteristicile rezervelor valutare deținute de BCE.

Vizionează

BCE explică: semnăturile care figurează pe bancnotele euro

21 august 2020

Bancnotele noastre au numeroase caracteristici interesante. Un exemplu îl reprezintă semnătura președintei BCE. Colega noastră, Sarai, explică în ce mod semnătura de pe bancnote contribuie la asigurarea încrederii în moneda unică a zonei euro.

Vizionează

BCE explică: uniunea bancară

21 august 2020

Uniunea bancară permite aplicarea consecventă a normelor bancare ale UE, garantând astfel reziliența sistemului bancar. Colega noastră, Filipa, explică fundamentele uniunii bancare și modul în care aceasta oferă cetățenilor europeni certitudinea că pot economisi, cheltui sau împrumuta bani cu încredere.

Vizionează

BCE explică: supravegherea bancară europeană

21 august 2020

În calitate de autoritate de supraveghere bancară la nivel european, verificăm respectarea normelor de către bănci. Colegul nostru, François, explică în ce mod acest lucru sprijină, în ultimă instanță, interesele cetățenilor Europei, oferind în același timp garanția că băncile sunt sigure și solide.

Vizionează

BCE explică: semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance)

11 decembrie 2019

Prin semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare pe care le transmit, băncile oferă informații cu privire la acțiunile lor viitoare. În cazul BCE, intențiile privind politica monetară sunt comunicate prin intermediul declarațiilor susținute în cadrul conferințelor de presă pe care le organizăm. Colegul nostru de la BCE, Michael, explică modul în care semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare pot contribui la stimularea economiei.

Vizionează

BCE explică: criptoactivele

21 noiembrie 2019

Noile tehnologii pot afecta în viitor modul în care plătim. Fiind banca centrală pentru moneda euro, unul dintre obiectivele noastre este să ne asigurăm că plățile sunt efectuate în condiții de siguranță și eficiență în întreaga zonă euro. Colega noastră de la BCE, Maria Teresa, explică avantajele și riscurile criptoactivelor.

Vizionează

BCE explică: asumarea responsabilității

13 noiembrie 2019

BCE este o instituție independentă, care utilizează instrumentele de care dispune pentru a își îndeplini mandatul. De asemenea, le explicăm cetățenilor europeni și reprezentanților aleși ai acestora din Parlamentul European deciziile pe care le adoptăm. Urmărește-l pe colegul nostru de la BCE, Jean-François, pentru a afla mai multe.

Vizionează

Cum vă influențează politicile noastre la nivel local?

16 octombrie 2018

Benoît Cœuré, membru al Comitetului executiv, a vizitat fabrica Vorwerk din Cloyes-sur-le-Loir, Franța. Le-a vorbit oamenilor de acolo despre modul în care BCE a suscitat interesul băncilor pentru creditarea companiilor, ceea ce asigură condiții mai bune pentru acestea și le permite să creeze mai multe locuri de muncă.

Vizionează

Cum a redus politica monetară a BCE inegalitățile

27 iulie 2018

Măsurile de politică monetară adoptate de BCE din 2014 nu numai că au contribuit la creșterea economică și au eliminat riscul de deflație, ci au redus și inegalitățile în ansamblu la nivelul zonei euro, aspect confirmat de un nou studiu. Urmărește videoclipul nostru explicativ pentru a afla cum anume.

Vizionează

Cum sunt aleși membrii Comitetului executiv?

8 iunie 2018

Te-ai întrebat vreodată cum sunt numiți membrii Comitetului executiv al BCE? Reprezentanți naționali aleși decid la nivel european cine se poate alătura Comitetului executiv pentru un mandat de opt ani care nu poate fi reînnoit. Află cine propune candidații și cum sunt aceștia selectați.

Vizionează

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

9 mai 2018

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Află cum beneficiază de moneda unică întreprinzătorii și proprietarii de firme mici.

Vizionează

Cum ne protejăm banii împotriva atacurilor cibernetice?

2 mai 2018

Depunem banii la bancă pentru a fi păstrați în siguranță. Dar dacă cineva pătrunde în calculatoarele băncii? Urmărește videoclipul explicativ privind modul în care BCE promovează siguranța sistemului financiar prin încurajarea „pirateriei informatice etice”…

Vizionează

Ce este decontarea plăților instant prin intermediul TARGET (TARGET Instant Payment Settlement – TIPS)?

17 octombrie 2017

Află mai multe despre TIPS, noul serviciu care va facilita viața întreprinderilor și a persoanelor fizice, disponibil de la sfârșitul anului 2018.  

Vizionează

De ce sunt ratele dobânzilor scăzute?

4 octombrie 2017

Află de ce sunt necesare rate scăzute ale dobânzilor pentru menținerea stabilității prețurilor.

Vizionează

În curând: plăți transfrontaliere instant

2 octombrie 2017

Întrucât, în prezent, avem acces instant la atât de multe lucruri, probabil vă întrebați de ce transferurile bancare pot dura în continuare până la 24 de ore. BCE depune eforturi pentru a schimba această situație.

Vizionează

Cum plătesc europenii?

12 aprilie 2017

BCE a pus în circulație noua bancnotă de 50 EUR, dotată cu elemente de siguranță optimizate, la data de 4 aprilie 2017. Află mai multe despre modalitățile de plată pe care le utilizează actualmente europenii.

Vizionează

Euro: porți deschise pentru europeni

7 februarie 2017

Liderii europeni au semnat, în urmă cu 25 de ani, Tratatul de la Maastricht, etapă importantă în integrarea europeană, care a deschis calea către euro. Vezi modul în care moneda noastră unică a permis europenilor să călătorească, să studieze și să lucreze în străinătate mai ușor. 

Vizionează

Euro în afara Europei

24 ianuarie 2017

Aproximativ 339 de milioane de cetățeni din zona euro utilizează bancnotele și monedele euro în viața de zi cu zi. Dar știai că euro este, de asemenea, utilizat în mai multe locuri din afara Uniunii Europene și chiar dincolo de continentul european? Consultă hărțile noastre pentru a afla unde anume.

Mai mult

Infografic: Modul de funcționare a relaxării cantitative

9 decembrie 2016

Programele de achiziționare de active ale BCE sprijină creșterea economică și contribuie la îndeplinirea obiectivului privind inflația. Află cum funcționează programele, care este rolul băncilor comerciale și cum influențează aceste măsuri companiile și consumatorii. 

Mai mult

În culisele Programului de achiziționare de active

6 iunie 2016

Aruncă o privire în spatele scenei pentru a-i cunoaște pe cei care elaborează și implementează programul BCE de achiziționare de active și află mai multe detalii despre motivele care stau la baza relaxării cantitative în zona euro și despre modalitățile de aplicare a acesteia.

Vizionează

OTRTL-II explicate

10 martie 2016

Ce este noua serie de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung și de ce este necesară? Președintele BCE, Mario Draghi, oferă informații despre aceasta.

Vizionează

Cum sprijină T2S o piață unică de capital în Europa?

2 iulie 2015

Urmărește modul în care T2S, noua platformă pentru decontarea titlurilor de valoare, facilitează circulația titlurilor de valoare în Europa și reduce costurile implicate de aceasta, aducând beneficii companiilor și investitorilor.

Vizionează

Ce țară s-a alăturat zonei euro și când?

1 ianuarie 2015

Explorează această hartă interactivă pentru a afla ce țări fac parte din zona euro și în ce an s-au alăturat acesteia.

Mai mult

Sediul BCE – de la viziune la realitate

10 decembrie 2014

Începând cu luna noiembrie 2014, personalul BCE s-a mutat într-o clădire nouă situată în cartierul Ostend din Frankfurt. Urmărește acest scurt videoclip pentru a vedea cum a fost construită această clădire etapă cu etapă.

Vizionează

Procesul decizional referitor la supravegherea bancară din cadrul BCE

4 noiembrie 2014

Află cum se iau deciziile privind supravegherea bancară în conformitate cu procedura aplicabilă în cazul absenței unei obiecții.

Mai mult

Integrarea infrastructurii de piață

24 septembrie 2014

Infrastructura de piață integrată în Europa înseamnă o „rețea de conducte” unică și eficientă, care susține piața. Află în ce mod infrastructura de decontare a plăților și a titlurilor de valoare aduce beneficii cetățenilor, companiilor și investitorilor.

Vizionează

Ce implică ratele negative ale dobânzilor pentru mine?

5 iunie 2014

La data de 5 iunie 2014, Consiliul guvernatorilor a introdus o rată negativă a dobânzii la facilitatea de depozit. Președintele BCE, Mario Draghi, explică ce înseamnă această decizie pentru deponenții din zona euro.

Vizionează

MUS explicat în trei minute

24 martie 2014

Urmărește acest videoclip referitor la Mecanismul unic de supraveghere și află cum sunt supravegheate băncile în Europa.

Vizionează

BCE și Eurosistemul explicate

26 septembrie 2013

Ce este inflația? De ce este importantă stabilitatea prețurilor? Află răspunsurile la aceste întrebări și multe altele în această introducere de trei minute privind rolul și misiunile BCE și ale Eurosistemului.

Vizionează

Toate paginile din această secțiune