Obisk v Evropski centralni banki

Glavna stavba ECB

Če vas zanima delovanje ECB, arhitektura njene glavne stavbe ali morda njena umetniška zbirka, pridite na predavanje ali voden ogled v naših prostorih v frankfurtski četrti Ostend.

ECB je odprta tako za skupine kot tudi za posamezne obiskovalce. Enako dobrodošli so vsi: širša javnost, študentje, družbene organizacije ali strokovni organi.

Izobraževalni obiski

Center za obiskovalce

Pridite in si oglejte na novo odprti center za obiskovalce, kjer lahko s kombinacijo besedil, vizualnih in interaktivnih elementov izveste več o denarni politiki, finančni stabilnosti, bančnem nadzoru, plačilnih sistemih, euru in Evropi. Na teh obiskih lahko poglobite svoje znanje o vlogi ECB kot organu, ki izvaja denarno politiko za euro – enotno valuto 19 držav članic EU – ter o tem, kako skrbimo za varnost bank tako znotraj kot tudi zunaj euroobmočja. 

Čas obiskov:
ob ponedeljkih in petkih ob 16.00
ob torkih, sredah in četrtkih ob 10.30
Trajanje obiska:
90 minut

Predavanja po meri

Če člani vaše skupine že veliko vedo o vlogi in nalogah ECB, lahko organiziramo poseben obisk o konkretni temi, ki vas zanima. Strokovnjaki ECB bodo poglobljeno predstavili teme v zvezi z denarno politiko in bančnim nadzorom, vključno s statistiko in pregledom gospodarskih gibanj. Z našimi strokovnjaki boste lahko razpravljali o izbrani temi in jim postavljali vprašanja.

Čas obiskov:
ob ponedeljkih in petkih ob 10.30
ob torkih, sredah in četrtkih ob 16.00
Trajanje obiska:
od 90 do 180 minut

Prijavo za obisk »centra za obiskovalce« ali za »predavanje po meri« pošljite po e-pošti na naslov visitor.centre@ecb.europa.eu – prosimo, da navedete vrsto ter želeni datum in čas obiska.

V prijavi za »predavanje po meri« opišite, za kakšno skupino gre in katere teme vas zanimajo. Najmanjše število udeležencev je 15.

Prednost bodo imele skupine, ki ECB doslej še niso obiskale. Trudimo se za pošteno ravnovesje med obiskovalci iz vseh držav. Prijave za »center za obiskovalce« večinoma obravnavamo po vrstnem redu prijetih prijav. Pri »predavanjih po meri« pa bomo upoštevali tudi možne multiplikativne učinke (koliko bodo člani skupine prejete informacije posredovali širšemu krogu).

Za obisk se je treba prijaviti najmanj štiri tedne vnaprej – vendar ne več kot tri mesece pred obiskom.

Arhitekturni in umetnostni obiski

Strokovni ogled arhitekture

Če ste skupina strokovnjakov s področja arhitekture ali gradbeništva in vas zanimajo arhitekturne, gradbene in tehnične značilnosti naše nove stavbe, se lahko prijavite za enega naših mesečnih vodenih ogledov arhitekture za strokovne obiskovalce.

Čas obiskov:
zadnji torek v mesecu od 16.00 do 17.30
Trajanje obiska:
90 minut

Za ogled nam pošljite e-pismo na naslov architecture@ecb.europa.eu in navedite mesec, v katerem želite organizirati obisk, velikost skupine (ki mora biti med 10 in 25 oseb) in ime vaše organizacije/skupine. Potrudili se bomo, da vam omogočimo obisk na izbrani datum. Kljub temu vas obveščamo, da so vsi termini do vključno marca 2018 že v celoti zasedeni.

Ti vodeni ogledi so namenjeni izključno strokovnim skupinam, zato zasebnim posameznikom niso na voljo.


Ogled umetniške zbirke ECB

Umetniška zbirka ECB obsega več kot 400 slik, risb, fotografij, kipov in umetniških predmetov s poudarkom na sodobni umetnosti. Obiskovalci si lahko ogledajo nekatera od del v zbirki.

Čas obiskov:
prvi torek v mesecu ob 17.30
Trajanje obiska:
60 minut

Informacije o tem, kako lahko rezervirate ogled umetniške zbirke, bodo objavljene kmalu.

Drugi obiski

Obisk judovskega obeležja

Med drugo svetovno vojno je kletne prostore Grossmarkthalle uporabil gestapo kot zbirni center za skoraj 10.000 Judov, ki so bili nato z vlaki deportirani v koncentracijska taborišča. Spominsko obeležje, ki je zdaj urejeno v teh prostorih, je mogoče obiskati samo z vodenim ogledom.

Če se želite udeležiti vodenega ogleda, obiščite spletno stran muzeja Jüdisches Museum (samo v nemščini).


Razstava o Martinu Elsaesserju

Grossmarkthalle, ki se nahaja v jedru glavne stavbe, je zasnoval arhitekt Martin Elsaesser, zgrajena pa je bila med leti 1926 in 1928. Ob izgradnji je bila eden največjih stavbnih kompleksov v Frankfurtu in največja samonosilna konstrukcija iz armiranega betona na svetu.

Za več informacij o razstavi o Martinu Elsaesserju obiščite spletno stran Grossmarkthalle Frankfurt (samo v nemščini).