EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016O0006

Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2016/579 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Μαρτίου 2016, που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (ΕΚΤ/2016/6)

OJ L 99, 15.4.2016, p. 21–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 19/03/2023; καταργήθηκε εμμέσως από 32022O0912

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2016/579/oj

15.4.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 99/21


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΙΑ ΓΡΑΜΜΉ (ΕΕ) 2016/579 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 16ης Μαρτίου 2016

που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (ΕΚΤ/2016/6)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 127 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως τα άρθρα 3.1, 17, 18 και 22,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 2 Απριλίου 2015 το διοικητικό συμβούλιο εξέδωσε την κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/930 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2015/15) (1), η οποία τροποποίησε την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 (2) προκειμένου να αποτυπώσει το γεγονός ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ παρέχουν υπηρεσίες αυτόματης πίστωσης με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας (auto-collateralisation) και υπηρεσίες διακανονισμού σε χρήμα κεντρικής τράπεζας στο σύστημα TARGET2-Securities (T2S).

(2)

Η εμπειρία από την εφαρμογή της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2012/27 αποκάλυψε σειρά ζητημάτων η αποσαφήνιση των οποίων θα ήταν επιθυμητή, ιδίως αναφορικά με την παροχή από τις ΕθνΚΤ υπηρεσιών αυτόματης πίστωσης με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας και υπηρεσιών διακανονισμού σε χρήμα κεντρικής τράπεζας.

(3)

Βάσει των εξουσιών επιπέδου 1 που διαθέτει, το διοικητικό συμβούλιο είναι ο ιδιοκτήτης του TARGET2 και μπορεί να συστήνει συμβουλευτικά σώματα για να το επικουρούν στην άσκηση των καθηκόντων του των σχετικών με τη διαχείριση και λειτουργία του TARGET2.

(4)

Εξάλλου, τα καθήκοντα τεχνικής και λειτουργικής διαχείρισης που σχετίζονται με το TARGET2 θα πρέπει να ανατεθούν σε όργανο που συστήνει το διοικητικό συμβούλιο.

(5)

Ως εκ τούτου, η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 τροποποιείται ως εξής:

1)

παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 1α:

«Άρθρο 1α

Συναλλαγές TARGET2

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) χρησιμοποιούν πάντα λογαριασμούς TARGET2 για τις ακόλουθες συναλλαγές:

α)

διενέργεια πράξεων ανοικτής αγοράς κατά την έννοια της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/60) (*), στο πλαίσιο των πράξεων νομισματικής πολιτικής·

β)

διακανονισμός συναλλαγών με επικουρικά συστήματα·

γ)

πληρωμές μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων.

(*)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (ΕΕ L 91 της 2.4.2015, σ. 3) (κατευθυντήρια γραμμή γενικής τεκμηρίωσης).»·"

2)

στο άρθρο 2, το σημείο 25 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«25)   “διαθέσιμη ρευστότητα”: πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό συμμετέχοντα, προσαυξημένο κατά το ποσό του ορίου ενδοημερήσιας πίστωσης στον λογαριασμό ΜΠ το οποίο τυχόν έχει χορηγηθεί από την οικεία ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί ή, κατά περίπτωση, μειωμένο κατά το ποσό τυχόν επεξεργασθείσας δέσμευσης ρευστότητας στον λογαριασμό ΜΠ ή απαγόρευσης διάθεσης κεφαλαίων στον ΕΛΜ·»·

3)

το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 7

Επίπεδα διακυβέρνησης

1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 8 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής «καταστατικό του ΕΣΚΤ»), η διαχείριση του TARGET2 βασίζεται σε ένα σύστημα τριών επιπέδων διακυβέρνησης. Τα καθήκοντα που ανατίθενται στο διοικητικό συμβούλιο (επίπεδο 1), σε όργανο τεχνικής και λειτουργικής διαχείρισης (επίπεδο 2) και στις ΕθνΚΤ που παρέχουν την ΕΚΠ (επίπεδο 3) καθορίζονται στο παράρτημα I.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του TARGET2. Τα καθήκοντα που ανατίθενται στο επίπεδο 1 εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου. Η επιτροπή συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού (PSSC) του ΕΣΚΤ επικουρεί το επίπεδο 1 σε θέματα που σχετίζονται με το TARGET2.

3.   Σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 12.1 του καταστατικού του ΕΣΚΤ, οι ΚΤ του Ευρωσυστήματος είναι επιφορτισμένες με την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο επίπεδο 2, εντός του γενικού πλαισίου που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο συστήνει όργανο επιπέδου 2 στο οποίο οι ΚΤ του Ευρωσυστήματος αναθέτουν ορισμένα καθήκοντα τεχνικής και λειτουργικής διαχείρισης που σχετίζονται με το TARGET2.

4.   Οι ΚΤ του Ευρωσυστήματος οργανώνονται μεταξύ τους με τη σύναψη κατάλληλων συμφωνιών.

5.   Σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 12.1 του καταστατικού του ΕΣΚΤ, οι ΕθνΚΤ που παρέχουν την ΕΚΠ είναι επιφορτισμένες με την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο επίπεδο 3, εντός του γενικού πλαισίου που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο.

6.   Οι ΕθνΚΤ που παρέχουν την ΕΚΠ συνάπτουν με τις ΚΤ του Ευρωσυστήματος σύμβαση η οποία διέπει τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εν λόγω ΚΤ. Η σύμβαση περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, και τις συνδεδεμένες ΕθνΚΤ.

7.   Το Ευρωσύστημα, ως πάροχος υπηρεσιών T2S, συνάπτει με τις ΚΤ του Ευρωσυστήματος, ως διαχειριστές των αντίστοιχων εθνικών συνιστωσών του TARGET2, σύμβαση η οποία διέπει τις υπηρεσίες που θα παρέχει σε αυτές στο πλαίσιο λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών μετρητών. Τη σύμβαση υπογράφουν κατά περίπτωση και οι συνδεδεμένες ΕθνΚΤ.»·

4)

το άρθρο 8 τροποποιείται ως εξής:

α)

ο τίτλος αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«Εναρμονισμένοι όροι για το άνοιγμα και τη λειτουργία λογαριασμού ΜΠ ή ΕΛΜ στο TARGET2»·

β)

η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κάθε ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ θεσπίζει ρυθμίσεις με σκοπό την ενσωμάτωση των καθοριζόμενων στο παράρτημα II εναρμονισμένων όρων για το άνοιγμα και τη λειτουργία λογαριασμού ΜΠ στο TARGET2.»·

5)

στο άρθρο 9 παράγραφος 1, διαγράφονται τα στοιχεία β) και γ)·

6)

τα παραρτήματα I, ΙΙ, ΙΙΑ, ΙΙΙ, ΙΙΙΑ, IV και V τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

Άρθρο 2

Έναρξη παραγωγής αποτελεσμάτων και εφαρμογή

1.   Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει αποτελέσματα την ημέρα της κοινοποίησής της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ.

2.   Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ λαμβάνουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωσή τους με την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή και τα εφαρμόζουν από τις 15 Απριλίου 2016. Κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το αργότερο την 1η Απριλίου 2016 τα κείμενα και τα μέσα που αφορούν τα εν λόγω μέτρα.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Φρανκφούρτη, 16 Μαρτίου 2016.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/930 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 2ας Απριλίου 2015, που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27 σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (ΕΚΤ/2015/15) (ΕΕ L 155 της 19.6.2015, σ. 38).

(2)  Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2012/27, της 5ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (ΕΕ L 30 της 30.1.2013, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα I, ΙΙ, ΙΙΑ, ΙΙΙ, ΙΙΙΑ, IV και V της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2012/27 τροποποιούνται ως εξής:

1)

το παράρτημα I αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ TARGET 2

Επίπεδο 1 — Διοικητικό συμβούλιο

Επίπεδο 2 — Όργανο τεχνικής και λειτουργικής διαχείρισης

Επίπεδο 3 — ΕθνΚΤ που παρέχουν την ΕΚΠ

0.   Γενικές διατάξεις

Το επίπεδο 1 διαθέτει τελική αρμοδιότητα όσον αφορά εγχώρια και διασυνοριακά ζητήματα του TARGET2 και είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη της δημόσιας λειτουργίας του TARGET2.

Το επίπεδο 2 διεκπεραιώνει καθήκοντα τεχνικής και λειτουργικής διαχείρισης σε σχέση με το TARGET2.

Το επίπεδο 3 λαμβάνει αποφάσεις για την καθημερινή λειτουργία της ενιαίας κοινής πλατφόρμας (ΕΚΠ) βάσει των επιπέδων υπηρεσιών που καθορίζονται στη σύμβαση που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 6 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

1.   Πολιτική κόστους και τιμολόγησης

Αποφασίζει σχετικά με την κοινή μεθοδολογία κοστολόγησης

Αποφασίζει σχετικά με την ενιαία διάρθρωση τιμών

Αποφασίζει σχετικά με την τιμολόγηση πρόσθετων υπηρεσιών και/ή μονάδων

(Δεν έχει εφαρμογή)

2.   Επίπεδο υπηρεσιών

Αποφασίζει σχετικά με τις βασικές υπηρεσίες

Αποφασίζει σχετικά με τις πρόσθετες υπηρεσίες και/ή μονάδες

Συνεισφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του επιπέδου 1 / επιπέδου 2

3.   Διαχείριση κινδύνου

Αποφασίζει σχετικά με το γενικό πλαίσιο όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνου και την αποδοχή των εναπομεινάντων κινδύνων

Διενεργεί τη διαχείριση του κινδύνου

Διενεργεί την ανάλυση και παρακολούθηση του κινδύνου

Παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάλυση του κινδύνου σύμφωνα με τα αιτήματα του επιπέδου 1 / επιπέδου 2

4.   Διακυβέρνηση και χρηματοδότηση

Καθορίζει κανόνες λήψης αποφάσεων και χρηματοδότησης όσον αφορά την ΕΚΠ

Καθορίζει και μεριμνά για την επαρκή εφαρμογή του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών για το TARGET2

Καταρτίζει τους κανόνες διακυβέρνησης και χρηματοδότησης που αποφασίζονται στο επίπεδο 1

Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, τον εγκρίνει και τον εκτελεί

Ελέγχει την εφαρμογή

Συλλέγει κεφάλαια και αμοιβές υπηρεσιών

Παρέχει στο επίπεδο 2 στοιχεία για το κόστος παροχής υπηρεσιών

5.   Ανάπτυξη

Διαβουλεύεται με το επίπεδο 2 σχετικά με την τοποθεσία της ΕΚΠ

Εγκρίνει τον συνολικό προγραμματισμό του έργου

Αποφασίζει σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ΕΚΠ

Αποφασίζει για την εξαρχής δημιουργία ή τη δημιουργία με βάση ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα

Αποφασίζει σχετικά με την επιλογή του διαχειριστή της ΕΚΠ

Καθορίζει, σε συμφωνία με το επίπεδο 3, τα επίπεδα υπηρεσιών της ΕΚΠ

Αποφασίζει σχετικά με την τοποθεσία της ΕΚΠ κατόπιν διαβούλευσης με το επίπεδο 1

Εγκρίνει τη μεθοδολογία της διαδικασίας καθορισμού των προδιαγραφών και τα “παραδοτέα” του επιπέδου 3 που θεωρούνται κατάλληλα για τον καθορισμό και, μετέπειτα, τη δοκιμή και την αποδοχή του προϊόντος (ιδίως τις γενικές και αναλυτικές προδιαγραφές για τους χρήστες)

Καθορίζει τον προγραμματισμό του σχεδίου κατά στάδια

Αξιολογεί και αποδέχεται τα παραδοτέα

Καθορίζει σενάρια δοκιμής

Συντονίζει, σε στενή συνεργασία με το επίπεδο 3, τις δοκιμές των κεντρικών τραπεζών και των χρηστών

Προτείνει τον αρχικό σχεδιασμό της ΕΚΠ

Υποβάλλει πρόταση σχετικά με την εξαρχής δημιουργία ή τη δημιουργία με βάση ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα

Προτείνει την τοποθεσία της ΕΚΠ

Καταρτίζει τις γενικές και αναλυτικές προδιαγραφές λειτουργίας (εσωτερικές αναλυτικές προδιαγραφές λειτουργίας και αναλυτικές προδιαγραφές λειτουργίας για τους χρήστες)

Καταρτίζει τις αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές

Συνεισφέρει (αρχικά και σε συνεχή βάση) στον κατά στάδια προγραμματισμό και έλεγχο του έργου

Παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη στις δοκιμές (διενεργεί δοκιμές στην ΕΚΠ, συνεισφέρει στα σενάρια δοκιμών που αφορούν την ΕΚΠ, υποστηρίζει τις ΚΤ του Ευρωσυστήματος σε σχέση με τις δραστηριότητες δοκιμών στην ΕΚΠ)

6.   Υλοποίηση και μετάπτωση

Αποφασίζει σχετικά με τη στρατηγική της μετάπτωσης

Προετοιμάζει και συντονίζει τη μετάπτωση στην ΕΚΠ σε στενή συνεργασία με το επίπεδο 3

Συνεισφέρει σε ζητήματα που αφορούν τη μετάπτωση σύμφωνα με τα αιτήματα του επιπέδου 2

Διενεργεί εργασίες που σχετίζονται με τη μετάπτωση στην ΕΚΠ, παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στις ΕθνΚΤ που πρόκειται να συμμετάσχουν

7.   Λειτουργία

Διαχειρίζεται καταστάσεις σοβαρών κρίσεων

Εγκρίνει τη δημιουργία και τη λειτουργία του προσομοιωτή TARGET2

Διορίζει τις αρχές πιστοποίησης για την πρόσβαση μέσω διαδικτύου

Καθορίζει τις πολιτικές, τις απαιτήσεις και τους ελέγχους ασφαλείας για την ΕΚΠ

Καθορίζει τις αρχές που διέπουν την ασφάλεια των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση μέσω διαδικτύου

Διατηρεί επαφές με τους χρήστες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με την επιφύλαξη της αποκλειστικής αρμοδιότητας των ΚΤ του Ευρωσυστήματος όσον αφορά την επιχειρηματική σχέση με τους πελάτες τους) και παρακολουθεί την καθημερινή δραστηριότητα των χρηστών από επιχειρηματική άποψη (καθήκον ΚΤ του Ευρωσυστήματος)

Παρακολουθεί τις επιχειρηματικές εξελίξεις

Επιλαμβάνεται των ζητημάτων προϋπολογισμού, χρηματοδότησης, τιμολόγησης (καθήκον ΚΤ του Ευρωσυστήματος) και άλλων διοικητικών καθηκόντων

Διαχειρίζεται το σύστημα βάσει της σύμβασης που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 6 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής»

2)

το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

α)

στο άρθρο 1, ο ορισμός της έννοιας «εξουσιοδότηση άμεσης χρέωσης» (direct debit authorisation) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«—   “εξουσιοδότηση άμεσης χρέωσης” (direct debit authorisation): γενική οδηγία πληρωτή προς την κεντρική του τράπεζα, με την οποία η τελευταία εξουσιοδοτείται και είναι υποχρεωμένη να προβαίνει στη χρέωση του λογαριασμού του με τη λήψη έγκυρης οδηγίας άμεσης χρέωσης προερχόμενης από δικαιούχο πληρωμής,»·

β)

το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

i)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Κάτοχος λογαριασμού ΜΠ ο οποίος αποδέχεται να οριστεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός του ως ο κύριος λογαριασμός ΜΠ, κατά την έννοια του παραρτήματος IΙΑ, δεσμεύεται από οποιοδήποτε τιμολόγιο αφορά το άνοιγμα και τη λειτουργία κάθε ειδικού λογαριασμού μετρητών συνδεδεμένου με τον συγκεκριμένο λογαριασμό ΜΠ, κατά τα οριζόμενα στο προσάρτημα VI του παρόντος παραρτήματος, ανεξαρτήτως του περιεχομένου των συμβατικών ή άλλου είδους ρυθμίσεων μεταξύ του κατόχου του λογαριασμού ΜΠ και του κατόχου ΕΛΜ ή τυχόν μη συμμόρφωσης με αυτές.»·

ii)

προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5.   Κάτοχος λογαριασμού ΜΠ ο οποίος τηρεί και λογαριασμό ΕΛΜ τον οποίο χρησιμοποιεί για σκοπούς αυτόματης πίστωσης με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας ευθύνεται για τυχόν πρόστιμα επιβαλλόμενα σύμφωνα με την παράγραφο 9 στοιχείο δ) του παραρτήματος IΙΙΑ.»·

γ)

το άρθρο 34 τροποποιείται ως εξής:

i)

στο τέλος της παραγράφου 1, προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:

«Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η ανάληψη δράσης εξυγίανσης κατά την έννοια της οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*) κατά κατόχου λογαριασμού ΜΠ δεν θεωρείται αυτοδικαίως έναρξη διαδικασιών αφερεγγυότητας.

(*)  Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 190).»·"

ii)

στην παράγραφο 4, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

Σε περίπτωση που η [επωνυμία ΚΤ] αναστείλει ή διακόψει τη συμμετοχή κατόχου λογαριασμού ΜΠ στο TARGET2-[αναφορά ΚΤ/χώρας] σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή την παράγραφο 2, η [επωνυμία ΚΤ] ενημερώνει αμέσως για την αναστολή ή τη διακοπή, με μήνυμα ευρυεκπομπής ΜΠΕ ή T2S, τον κάτοχο του ως άνω λογαριασμού ΜΠ, τις άλλες ΚΤ, τους άλλους κατόχους λογαριασμού ΜΠ και κατόχους ΕΛΜ σε όλες τις συνιστώσες του TARGET2. Το μήνυμα αυτό θεωρείται ότι έχει εκδοθεί από την οικεία KT του κατόχου λογαριασμού ΜΠ και του κατόχου ΕΛΜ ο οποίος το λαμβάνει.»·

iii)

στην παράγραφο 4, το στοιχείο β) διαγράφεται·

δ)

στο άρθρο 38, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Η [επωνυμία ΚΤ] τηρεί την εμπιστευτικότητα όλων των ευαίσθητων ή απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν πληρωμές και των πληροφοριών τεχνικής και οργανωτικής φύσης, τις οποίες διαθέτει ο συμμετέχων, συμμετέχων του ίδιου ομίλου ή πελάτης συμμετέχοντα, εκτός εάν ο οικείος συμμετέχων ή πελάτης έχει δώσει την έγγραφη συγκατάθεσή του για τη γνωστοποίηση [εισαγωγή της ακόλουθης φράσης εφόσον προβλέπεται βάσει του εθνικού δικαίου: “ή η εν λόγω γνωστοποίηση επιτρέπεται ή απαιτείται βάσει του [εισαγωγή του οικείου εθνικού επιθέτου] δικαίου”].»·

ε)

στο προσάρτημα II, στην παράγραφο 3 στοιχείο α), το σημείο ii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ii)

η αποζημίωση τόκου υπολογίζεται με την εφαρμογή επιτοκίου αναφοράς, το οποίο καθορίζεται σε ημερήσια βάση. Το εν λόγω επιτόκιο αναφοράς είναι το χαμηλότερο μεταξύ του μέσου δείκτη των επιτοκίων του ευρώ για τοποθετήσεις στη χρηματαγορά διάρκειας μιας ημέρας (επιτοκίου ΕΟΝΙΑ) και του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης. Το επιτόκιο αναφοράς εφαρμόζεται επί του ποσού της εντολής πληρωμής που δεν διακανονίστηκε λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας του TARGET2, για κάθε ημέρα της περιόδου από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω εντολή πράγματι υποβλήθηκε ή, όσον αφορά εντολές πληρωμής της παραγράφου 2 στοιχείο β) σημείο ii), επρόκειτο να υποβληθεί έως την ημερομηνία κατά την οποία αυτή διακανονίσθηκε ή θα μπορούσε να διακανονισθεί επιτυχώς. Τυχόν τόκοι ή χρεώσεις που απορρέουν από την κατάθεση του ποσού μη διακανονισθείσας εντολής πληρωμής στο Ευρωσύστημα αφαιρούνται από το ποσό τυχόν αποζημίωσης ή προστίθενται σε αυτό, ανάλογα με την περίπτωση· και»·

στ)

στο προσάρτημα IV, η παράγραφος 4 τροποποιείται ως εξής:

i)

το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

Σε περίπτωση που η λειτουργία της ΕΚΠ ή η πλατφόρμα T2S μεταφερθεί από ορισμένη περιοχή (περιοχή 1) σε άλλη (περιοχή 2), οι συμμετέχοντες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας των θέσεών τους έως τη χρονική στιγμή επέλευσης της βλάβης ή των απρόβλεπτων εξωτερικών γεγονότων και παρέχουν στην [επωνυμία ΚΤ] όλες τις σχετικές πληροφορίες.»·

ii)

προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο γ):

«γ)

Σε περίπτωση που ορισμένη εντολή μεταφοράς ρευστότητας από λογαριασμό ΜΠ σε ΕΛΜ συνεπάγεται χρέωση του λογαριασμό ΜΠ του συμμετέχοντα στην ΕΚΠ στην περιοχή 1 αλλά, κατόπιν επίτευξης συμφωνίας, η χρέωση δεν εμφανίζεται στην ΕΚΠ στην περιοχή 2, η αρμόδια για τον συμμετέχοντα ΚΤ χρεώνει τον λογαριασμό ΜΠ αυτού στην περιοχή 2, προκειμένου το υπόλοιπό του να επανέλθει στο επίπεδο που ίσχυε πριν από τη μεταφορά.»·

ζ)

στο προσάρτημα IV, στην παράγραφο 6 στοιχείο δ), το σημείο iii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«iii)

εντολές μεταφοράς ρευστότητας από ΕΛΜ σε λογαριασμό ΜΠ.»·

η)

στο προσάρτημα IV, στην παράγραφο 8, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

Η [επωνυμία ΚΤ] δύναται να ζητεί από τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος σε τακτικές ή έκτακτες δοκιμές που αφορούν μέτρα για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας και την επεξεργασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή άλλους μηχανισμούς πρόληψης που η ίδια κρίνει απαραίτητους. Τα έξοδα στα οποία τυχόν υποβάλλονται οι συμμετέχοντες εξαιτίας των ανωτέρω δοκιμών ή άλλων μηχανισμών βαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους.»·

3)

το παράρτημα IΙΑ τροποποιείται ως εξής:

α)

στο άρθρο 1, ο ορισμός της έννοιας «αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας» (auto-collateralisation) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«—   “αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας” (auto-collateralisation): ενδοημερήσια πίστωση η οποία χορηγείται από την εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ σε χρήμα κεντρικής τράπεζας όταν ορισμένος κάτοχος ΕΛΜ δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για τον διακανονισμό συναλλαγών σε τίτλους και η οποία εξασφαλίζεται είτε με τους τίτλους που αποτελούν το αντικείμενο αγοράς (ασφάλειες σε ροή) είτε με τίτλους που ήδη διαθέτει ο εν λόγω κάτοχος ΕΛΜ (ασφάλειες σε απόθεμα). Η αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας αποτελείται από δύο διακριτές συναλλαγές, ήτοι μία για τη χορήγηση και μία για την αποπληρωμή της, μπορεί δε να περιλαμβάνει και τρίτη συναλλαγή σε περίπτωση ενδεχόμενης μεταφοράς ασφαλειών. Για τους σκοπούς του άρθρου 16 και οι τρεις συναλλαγές θεωρείται ότι έχουν εισαχθεί στο σύστημα και ότι είναι ανέκκλητες κατά την ίδια χρονική στιγμή με τη συναλλαγή για τη χορήγηση της ως άνω αυτόματης πίστωσης,»·

β)

στο άρθρο 1, ο ορισμός της έννοιας «κύριος λογαριασμός ΜΠ» (Main PM account) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«—   “κύριος λογαριασμός ΜΠ” (Main PM account): ο λογαριασμός ΜΠ με τον οποίο συνδέεται ορισμένος ΕΛΜ και στον οποίο θα επιστρέφει αυτόματα στο τέλος της ημέρας τυχόν εναπομένον υπόλοιπο,»·

γ)

στο άρθρο 16 παράγραφος 3, το εισαγωγικό εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μεταξύ, αφενός, των ΚΤ του Ευρωσυστήματος και των συνδεδεμένων ΕθνΚΤ και, αφετέρου, όλων των ΚΑΤ που συμμετέχουν στο T2S υπογράφεται συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών στην περίπτωση αφερεγγυότητας συμμετέχοντα και για την ευθύνη των επιμέρους συμβαλλόμενων μερών. Δύο εβδομάδες αφότου η ΕΚΤ επιβεβαιώσει σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ότι έχουν καθοριστεί οι διαδικασίες για την ως άνω ανταλλαγή πληροφοριών και ότι έχουν εγκριθεί από αυτά, οι κανόνες της παραγράφου 2 αντικαθίστανται από τους ακόλουθους:»·

δ)

στο τέλος του άρθρου 24 παράγραφος 1, προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:

«Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η ανάληψη δράσης εξυγίανσης κατά την έννοια της οδηγίας 2014/59/ΕΕ κατά κατόχου ΕΛΜ δεν θεωρείται αυτοδικαίως έναρξη διαδικασιών αφερεγγυότητας.»·

ε)

το άρθρο 24 παράγραφος 4 τροποποιείται ως εξής:

i)

το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

Σε περίπτωση που η [επωνυμία ΚΤ] αναστείλει ή διακόψει τη συμμετοχή κατόχου ΕΛΜ στο TARGET2-[αναφορά ΚΤ/χώρας] σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή την παράγραφο 2, η [επωνυμία ΚΤ] ενημερώνει αμέσως για την αναστολή ή τη διακοπή, με μήνυμα ευρυεκπομπής ΜΠΕ ή T2S, τον κάτοχο ΕΛΜ, τις άλλες ΚΤ, τους άλλους κατόχους ΕΛΜ και κατόχους λογαριασμού ΜΠ σε όλες τις συνιστώσες του TARGET2. Το μήνυμα αυτό θεωρείται ότι έχει εκδοθεί από την οικεία KT του κατόχου ΕΛΜ και του κατόχου λογαριασμού ΜΠ ο οποίος το λαμβάνει.»·

ii)

το στοιχείο β) διαγράφεται·

στ)

στο προσάρτημα II, στην παράγραφο 3 στοιχείο α), το σημείο ii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ii)

η αποζημίωση τόκου υπολογίζεται με την εφαρμογή επιτοκίου αναφοράς, το οποίο καθορίζεται σε ημερήσια βάση. Το εν λόγω επιτόκιο αναφοράς είναι το χαμηλότερο μεταξύ του μέσου δείκτη των επιτοκίων του ευρώ για τοποθετήσεις στη χρηματαγορά διάρκειας μιας ημέρας (επιτοκίου ΕΟΝΙΑ) και του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης. Το επιτόκιο αναφοράς εφαρμόζεται επί του ποσού της εντολής πληρωμής που δεν διακανονίστηκε λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας του TARGET2, για κάθε ημέρα της περιόδου από την ημερομηνία κατά την οποία πράγματι υποβλήθηκε ή, όσον αφορά εντολές πληρωμής της παραγράφου 2 στοιχείο β) σημείο ii), επρόκειτο να υποβληθεί η εν λόγω εντολή, έως την ημερομηνία κατά την οποία αυτή διακανονίσθηκε ή θα μπορούσε να διακανονισθεί επιτυχώς. Τυχόν τόκοι ή χρεώσεις που απορρέουν από την κατάθεση του ποσού μη διακανονισθείσας εντολής πληρωμής στο Ευρωσύστημα αφαιρούνται από το ποσό τυχόν αποζημίωσης ή προστίθενται σε αυτό, ανάλογα με την περίπτωση· και»·

ζ)

στο προσάρτημα IV, στην παράγραφο 7, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

Η [επωνυμία ΚΤ] μπορεί να ζητεί από τους κατόχους ΕΛΜ να λαμβάνουν μέρος σε τακτικές ή έκτακτες δοκιμές που αφορούν μέτρα για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας και την επεξεργασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή άλλους μηχανισμούς πρόληψης που η ίδια κρίνει απαραίτητους. Τυχόν έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι κάτοχοι ΕΛΜ λόγω των ανωτέρω δοκιμών ή λοιπών μηχανισμών βαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους.»·

η)

το προσάρτημα VI αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Προσάρτημα VI

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

Προμήθειες για υπηρεσίες T2S

Οι κάτοχοι κύριου λογαριασμού ΜΠ χρεώνονται με τις ακόλουθες προμήθειες για υπηρεσίες T2S που συνδέονται με τους ΕΛΜ:

Τιμολογούμενες υπηρεσίες

Τιμή

Ανάλυση

Υπηρεσίες διακανονισμού

Εντολές μεταφοράς ρευστότητας από ΕΛΜ σε ΕΛΜ

9 λεπτά

ανά μεταφορά

Κινήσεις υπολοίπου (δηλαδή απαγόρευση και άρση απαγόρευσης διάθεσης ρευστότητας, δέσμευση ρευστότητας κ.λπ.)

6 λεπτά

ανά συναλλαγή

Υπηρεσίες πληροφόρησης

Αναφορές A2A

0,4 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη αναφορά A2A

Αναζητήσεις A2A

0,7 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη αναζήτηση A2A

Αναζητήσεις U2A

10 λεπτά

ανά ολοκληρωμένη λειτουργία αναζήτησης

Ληφθείσες αναζητήσεις U2A

0,7 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη και ληφθείσα αναζήτηση U2A

Μηνύματα ενσωματωμένα σε φάκελο

0,4 λεπτά

ανά μήνυμα που περιέχεται στον φάκελο

Διαβιβάσεις

1,2 λεπτά

ανά διαβίβαση»

4)

το παράρτημα III τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 7 των ορισμών αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7.   “στενοί δεσμοί”: στενοί δεσμοί κατά την έννοια του άρθρου 138 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (EKT/2014/60),»·

β)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Κάθε ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ χορηγεί ενδοημερήσια πίστωση σε πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα στον ΕΟΧ τα οποία είναι αποδεκτοί αντισυμβαλλόμενοι σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, έχουν πρόσβαση στη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης και τηρούν λογαριασμό στην οικεία ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα ενεργούν μέσω υποκαταστήματος εγκατεστημένου στον ΕΟΧ, καθώς και στην περίπτωση υποκαταστημάτων εγκατεστημένων στον ΕΟΧ τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα εκτός του ΕΟΧ, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω υποκαταστήματα είναι εγκατεστημένα στη χώρα της οικείας ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ. Ενδοημερήσια πίστωση δεν μπορεί να χορηγηθεί σε οντότητες οι οποίες υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα που έχουν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο β), το άρθρο 75 ή το άρθρο 215 της Συνθήκης, η εκτέλεση των οποίων, κατά την άποψη της [αναφορά ΚΤ/χώρας] και κατόπιν ενημέρωσης της ΕΚΤ, είναι ασυμβίβαστη με την ομαλή λειτουργία του TARGET2.»·

γ)

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Ενδοημερήσια πίστωση μπορεί να χορηγείται και στις ακόλουθες οντότητες:

α)

[διαγράφεται]·

β)

σε πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα στον ΕΟΧ τα οποία δεν αποτελούν αποδεκτούς αντισυμβαλλομένους σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και/ή δεν έχουν πρόσβαση στη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία ενεργούν μέσω υποκαταστήματος εγκατεστημένου στον ΕΟΧ, καθώς και της περίπτωσης υποκαταστημάτων εγκατεστημένων στον ΕΟΧ τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα εκτός του ΕΟΧ·

γ)

σε υπηρεσιακές μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων της κεντρικής ή περιφερειακής διοίκησης κρατών μελών που δραστηριοποιούνται στις αγορές χρήματος και σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα κρατών μελών οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να τηρούν λογαριασμούς πελατών·

δ)

σε επιχειρήσεις επενδύσεων που είναι εγκατεστημένες στον ΕΟΧ, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συνάψει συμφωνία με αντισυμβαλλόμενο σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τυχόν εναπομένουσα χρεωστική θέση στο τέλος της συγκεκριμένης ημέρας καλύπτεται·

ε)

σε οντότητες πλην όσων εμπίπτουν στο στοιχείο β), οι οποίες διαχειρίζονται επικουρικά συστήματα και ενεργούν υπό την ιδιότητά τους αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμφωνίες για τη χορήγηση ενδοημερήσιας πίστωσης σε αυτές έχουν προηγουμένως υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και τις έχει εγκρίνει,

υπό την προϋπόθεση ότι στις περιπτώσεις των στοιχείων β) έως ε) η οντότητα που είναι αποδέκτης ενδοημερήσιας πίστωσης είναι εγκατεστημένη στην επικράτεια της ΕθνΚΤ που την παρέχει.

Η πίστωση διάρκειας μιας ημέρας που χορηγείται σε αποδεκτούς κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους υπόκειται στους όρους του παρόντος παραρτήματος (περιλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τις αποδεκτές ασφάλειες).

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής από αποδεκτούς κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους της πίστωσης διάρκειας μιας ημέρας που τους χορηγήθηκε από την οικεία ΕθνΚΤ επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 10 και 11.»·

δ)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Για τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 στοιχεία β) έως ε) οντότητες και σύμφωνα με το άρθρο 19 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), η ενδοημερήσια πίστωση περιορίζεται στη συγκεκριμένη ημέρα και δεν είναι δυνατή η παράτασή της έως την επόμενη ημέρα.

Κατά παρέκκλιση, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί με αιτιολογημένη προηγούμενη απόφασή του να παρέχει σε ορισμένους αποδεκτούς κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους πρόσβαση στη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης, εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 139 παράγραφος 2 στοιχείο γ) ΣΛΕΕ, των άρθρων 18 και 42 του καταστατικού του ΕΣΚΤ και του άρθρου 1 παράγραφος 1 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60). Αποδεκτοί κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι εν προκειμένω είναι εκείνοι οι οποίοι, καθ' όλο το κρίσιμο χρονικό διάστημα:

α)

είναι οντότητες επιλέξιμες για τους σκοπούς της εφαρμογής της παραγράφου 2 στοιχείο ε), υπό την περαιτέρω προϋπόθεση ότι έχουν λάβει άδεια λειτουργίας ως κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία της Ένωσης ή την εφαρμοστέα ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία·

β)

είναι εγκατεστημένοι στη ζώνη του ευρώ·

γ)

τελούν υπό την εποπτεία και/ή επίβλεψη των αρμόδιων αρχών·

δ)

πληρούν τις προϋποθέσεις επίβλεψης όσον αφορά τον τόπο εγκατάστασης των υποδομών που παρέχουν υπηρεσίες σε ευρώ, όπως εκάστοτε τροποποιούνται και δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (**)·

ε)

τηρούν λογαριασμούς στη μονάδα πληρωμών (ΜΠ) του TARGET2·

στ)

έχουν πρόσβαση στην ενδοημερήσια πίστωση.

(**)  Η τρέχουσα πολιτική του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τον τόπο εγκατάστασης της υποδομής καθορίζεται στις ακόλουθες δηλώσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu): α) στη δήλωση της 3ης Νοεμβρίου 1998 σχετικά με τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού σε ευρώ που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ (Policy statement on euro payment and settlement systems located outside the euro area)· β) στη δήλωση της 27ης Σεπτεμβρίου 2001 σχετικά με την πολιτική του Ευρωσυστήματος όσον αφορά την ενοποίηση στην εκκαθάριση μέσω κεντρικού αντισυμβαλλομένου (The Eurosystem's policy line with regard to consolidation in central counterparty clearing)· γ) στη δήλωση της 19ης Ιουλίου 2007 σχετικά με τις αρχές του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τον τόπο εγκατάστασης και τη λειτουργία υποδομών που διακανονίζουν συναλλαγές πληρωμών σε ευρώ (The Eurosystem policy principles on the location and operation of infrastructures settling in euro-denominated payment transactions)· δ) στη δήλωση της 20ής Νοεμβρίου 2008 σχετικά με τις αρχές του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τον τόπο εγκατάστασης και τη λειτουργία υποδομών που διακανονίζουν συναλλαγές πληρωμών σε ευρώ: ορισμός της έννοιας “τόπος εγκατάστασης στη ζώνη του ευρώ από νομική και λειτουργική άποψη” (The Eurosystem policy principles on the location and operation of infrastructures settling euro-denominated payment transactions: specification of “legally and operationally located in the euro area”)· ε) στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την πολιτική επίβλεψης του Ιουλίου 2011 (The Eurosystem oversight policy framework), με την επιφύλαξη της απόφασης της 4ης Μαρτίου 2015 στην υπόθεση T-496/11, Ηνωμένο Βασίλειο κατά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECLI:EU:T:2015:496).»·"

ε)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Η ενδοημερήσια πίστωση προϋποθέτει την παροχή αποδεκτών ασφαλειών και χορηγείται υπό τη μορφή ενδοημερήσιων υπεραναλήψεων που καλύπτονται από ασφάλεια και/ή ενδοημερήσιων πράξεων επαναγοράς, σύμφωνα με τα συμπληρωματικά ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένων των απαριθμούμενων στα εν λόγω χαρακτηριστικά γεγονότων αθέτησης υποχρέωσης και των αντίστοιχων συνεπειών τους) που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Οι αποδεκτές ασφάλειες αποτελούνται από τα ίδια περιουσιακά στοιχεία με αυτά που είναι αποδεκτά για χρήση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες αποτίμησης και ελέγχου κινδύνων με αυτούς που καθορίζονται στο τέταρτο μέρος της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Ενδοημερήσια πίστωση χορηγείται μόνο αφότου μεταβιβαστούν οριστικά ή ενεχυραστούν τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται ως ασφάλεια. Για τον σκοπό αυτό οι αντισυμβαλλόμενοι καταθέτουν προκαταβολικά στην οικεία ΕθνΚΤ τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία ή τα ενεχυράζουν υπέρ αυτής ή τα διακανονίζουν με αυτήν με τη μέθοδο “παράδοση με την πληρωμή” (delivery versus payment).»·

στ)

η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.

Χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η οντότητα ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος με τον οποίο αυτή συνδέεται με στενούς δεσμούς μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτές ασφάλειες μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο τέταρτο μέρος της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).»·

ζ)

η παράγραφος 12 στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

Σε περίπτωση που το Ευρωσύστημα αποφασίσει να αναστείλει, να περιορίσει ή να αποκλείσει για προληπτικούς ή άλλους λόγους την πρόσβαση αντισυμβαλλομένων στα μέσα νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 158 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), οι ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ εφαρμόζουν την εν λόγω απόφαση όσον αφορά την πρόσβαση στην ενδοημερήσια πίστωση σύμφωνα με τις διατάξεις των συμβατικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται από τις οικείες ΕθνΚΤ.»·

5)

το παράρτημα IΙΙΑ τροποποιείται ως εξής:

α)

το σημείο 1 των ορισμών αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   “αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας” (auto-collateralisation): ενδοημερήσια πίστωση η οποία χορηγείται από την ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ σε χρήμα κεντρικής τράπεζας όταν ορισμένος κάτοχος ΕΛΜ δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για τον διακανονισμό συναλλαγών σε τίτλους και η οποία εξασφαλίζεται είτε με τους τίτλους που αποτελούν το αντικείμενο αγοράς (ασφάλειες σε ροή) είτε με τίτλους που ήδη διαθέτει ο εν λόγω κάτοχος ΕΛΜ (ασφάλειες σε απόθεμα). Η αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας αποτελείται από δύο διακριτές συναλλαγές, ήτοι μία για τη χορήγηση και μία για την αποπληρωμή της, μπορεί δε να περιλαμβάνει και τρίτη συναλλαγή σε περίπτωση ενδεχόμενης μεταφοράς ασφαλειών. Για τους σκοπούς του άρθρου 16 του παραρτήματος IΙΑ και οι τρεις συναλλαγές θεωρείται ότι έχουν εισαχθεί στο σύστημα και ότι είναι ανέκκλητες κατά την ίδια χρονική στιγμή με τη συναλλαγή για τη χορήγηση της ως άνω αυτόματης πίστωσης·»·

β)

το σημείο 6 των ορισμών αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.   “στενοί δεσμοί”: στενοί δεσμοί κατά την έννοια του άρθρου 138 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60)·»·

γ)

το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Η αυτόματη πίστωση με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας βασίζεται σε αποδεκτές ασφάλειες. Οι αποδεκτές ασφάλειες αποτελούνται από τα ίδια περιουσιακά στοιχεία με αυτά που είναι αποδεκτά για χρήση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες αποτίμησης και ελέγχου κινδύνων με αυτούς που καθορίζονται στο τέταρτο μέρος της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).»·

δ)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η οντότητα ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος με τον οποίο αυτή συνδέεται με στενούς δεσμούς μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτές ασφάλειες μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο τέταρτο μέρος της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).»·

ε)

η παράγραφος 9 στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)

η [επωνυμία ΚΤ] επιβάλλει πρόστιμο 1 000 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα κατά την οποία παρατηρήθηκε προσφυγή, μία ή περισσότερες φορές, στη μεταφορά ασφαλειών σύμφωνα με το στοιχείο γ). Το πρόστιμο χρεώνεται στον οικείο λογαριασμό ΜΠ του κατόχου λογαριασμού ΕΛΜ που αναφέρεται στο στοιχείο γ).»·

στ)

η πρώτη περίοδος του σημείου 10 στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το Ευρωσύστημα μπορεί με απόφασή του να αναστέλλει, να περιορίζει ή να αποκλείει για προληπτικούς ή άλλους λόγους την πρόσβαση αντισυμβαλλομένων στα μέσα νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 158 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).»·

ζ)

στις παραγράφους 1 και 13 οι λέξεις «6 Φεβρουαρίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «18 Σεπτεμβρίου»·

6)

η παράγραφος 18 σημείο 1 του παραρτήματος IV αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«18.   Κατάλογος προμηθειών και τιμολόγηση

1.

Για το επικουρικό σύστημα που χρησιμοποιεί τη διασύνδεση επικουρικού συστήματος ή τη διασύνδεση συμμετέχοντα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που μπορεί να τηρεί στην ΚΤΕΣ και/ή στην ΚΤΔ, ισχύει κατάλογος προμηθειών ο οποίος αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

Πάγια μηνιαία προμήθεια ύψους 1 000 ευρώ, που χρεώνεται σε κάθε επικουρικό σύστημα (πάγια προμήθεια I).

β)

Δεύτερη πάγια μηνιαία προμήθεια, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 417 ευρώ και 8 334 ευρώ, κατ' αναλογία προς την υποκείμενη ακαθάριστη αξία των συναλλαγών διακανονισμού μετρητών σε ευρώ του επικουρικού συστήματος (πάγια προμήθεια ΙΙ):

Κλιμάκιο

Από (εκατ. ευρώ / ημέρα)

Έως (εκατ. ευρώ / ημέρα)

Ετήσια προμήθεια

Μηνιαία προμήθεια

1

0

κάτω των 1 000

5 000 ευρώ

417 ευρώ

2

1 000

κάτω των 2 500

10 000 ευρώ

833 ευρώ

3

2 500

κάτω των 5 000

20 000 ευρώ

1 667 ευρώ

4

5 000

κάτω των 10 000

30 000 ευρώ

2 500 ευρώ

5

10 000

κάτω των 50 000

40 000 ευρώ

3 333 ευρώ

6

50 000

κάτω των 500 000

50 000 ευρώ

4 167 ευρώ

7

άνω των 500 000

100 000 ευρώ

8 334 ευρώ

Η ακαθάριστη αξία των συναλλαγών διακανονισμού μετρητών σε ευρώ του επικουρικού συστήματος υπολογίζεται από την ΚΤΕΣ μία φορά ετησίως βάσει της εν λόγω ακαθάριστης αξίας στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Η ακαθάριστη αξία που προκύπτει από τον υπολογισμό χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της προμήθειας από την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Στην ακαθάριστη αξία δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που διακανονίζονται σε ΕΛΜ.

γ)

Προμήθεια συναλλαγών η οποία υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως ο κατάλογος που προβλέπεται για τους κατόχους λογαριασμού ΜΠ στο προσάρτημα VI του παραρτήματος II. Το επικουρικό σύστημα διαθέτει δύο επιλογές: είτε να πληρώσει πάγια προμήθεια 0,80 ευρώ ανά οδηγία πληρωμής (επιλογή Α) είτε να πληρώσει προμήθεια που υπολογίζεται σε φθίνουσα βάση (επιλογή Β), με τη διαφορά ότι:

i)

όσον αφορά την επιλογή Β, τα όρια των κλιμακίων που σχετίζονται με τον όγκο των οδηγιών πληρωμής διαιρούνται διά του δύο· και

ii)

η πάγια μηνιαία προμήθεια ύψους 150 ευρώ (της επιλογής Α) ή 1 875 ευρώ (της επιλογής Β) καταβάλλεται επιπλέον της πάγιας προμήθειας Ι και της πάγιας προμήθειας ΙΙ.

δ)

Επιπλέον των προμηθειών των στοιχείων α) έως γ), ένα επικουρικό σύστημα που χρησιμοποιεί τη διασύνδεση επικουρικού συστήματος ή τη διασύνδεση συμμετέχοντα υπόκειται στις ακόλουθες προμήθειες:

i)

η μηνιαία προμήθεια για ορισμένο επικουρικό σύστημα που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας του TARGET2 για το T2S ανέρχεται σε 50 ευρώ εφόσον αυτό έχει προκρίνει την επιλογή Α και σε 625 ευρώ εφόσον έχει προκρίνει την επιλογή Β. Η προμήθεια αυτή καταβάλλεται για κάθε λογαριασμό τον οποίο τηρεί το επικουρικό σύστημα που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες·

ii)

εάν το επικουρικό σύστημα τηρεί κύριο λογαριασμό ΜΠ συνδεδεμένο με έναν ή περισσότερους ΕΛΜ, η μηνιαία προμήθεια ανέρχεται σε 250 ευρώ ανά συνδεδεμένο ΕΛΜ· και

iii)

το επικουρικό σύστημα, ως κάτοχος κύριου λογαριασμού ΜΠ, καταβάλλει τις παρακάτω προμήθειες για τις υπηρεσίες T2S που αφορούν τους συνδεδεμένους ΕΛΜ. Οι εν λόγω υπηρεσίες τιμολογούνται ξεχωριστά:

Τιμολογούμενες υπηρεσίες

Τιμή

Ανάλυση

Υπηρεσίες διακανονισμού

Εντολές μεταφοράς ρευστότητας από ΕΛΜ σε ΕΛΜ

9 λεπτά

ανά μεταφορά

Κινήσεις υπολοίπου (δηλαδή απαγόρευση και άρση απαγόρευσης διάθεσης ρευστότητας, δέσμευση ρευστότητας κ.λπ.)

6 λεπτά

ανά συναλλαγή

Υπηρεσίες πληροφόρησης

Αναφορές A2A

0,4 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη αναφορά A2A

Αναζητήσεις A2A

0,7 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη αναζήτηση A2A

Αναζητήσεις U2A

10 λεπτά

ανά ολοκληρωμένη λειτουργία αναζήτησης

Ληφθείσες αναζητήσεις U2A

0,7 λεπτά

ανά τεμάχιο σε κάθε παραγόμενη και ληφθείσα αναζήτηση A2A

Μηνύματα ενσωματωμένα σε φάκελο

0,4 λεπτά

ανά μήνυμα που περιέχεται στον φάκελο

Διαβιβάσεις

1,2 λεπτά

ανά διαβίβαση»

7)

στο παράρτημα V, η παράγραφος 3 του προσαρτήματος IΙΑ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Η [επωνυμία ΚΤ] εκδίδει και τηρεί δωρεάν έως πέντε ενεργά πιστοποιητικά ανά συμμετέχοντα για κάθε λογαριασμό ΜΠ. Η [επωνυμία ΚΤ] χρεώνει προμήθεια 120 ευρώ για την έκδοση του έκτου και κάθε επόμενου επιπλέον ενεργού πιστοποιητικού. Η [επωνυμία ΚΤ] χρεώνει ετήσια προμήθεια τήρησης 30 ευρώ για το έκτο και κάθε επόμενο επιπλέον ενεργό πιστοποιητικό. Τα ενεργά πιστοποιητικά ισχύουν για πέντε χρόνια.».



Top