EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007O0020

Κατευθυντήρια Γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Δεκεμβρίου 2007 , που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/16 σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τη λογιστική παρακολούθηση και την υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ/2007/20)

OJ L 42, 16.2.2008, p. 85–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/12/2010; καταργήθηκε εμμέσως από 32010O0020

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2008/122/oj

16.2.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 42/85


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΙΑ ΓΡΑΜΜΉ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 17ης Δεκεμβρίου 2007

που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/16 σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τη λογιστική παρακολούθηση και την υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών

(ΕΚΤ/2007/20)

(2008/122/ΕΚ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη:

το καταστατικό του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως τα άρθρα 12.1, 14.3 και 26.4,

τη συμβολή του γενικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τη δεύτερη και την τρίτη περίπτωση του άρθρου 47.2 του καταστατικού,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/16, της 10ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τη λογιστική παρακολούθηση και την υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών (1) δεν περιέχει ειδικούς κανόνες για τη λογιστική παρακολούθηση των σύνθετων μέσων, τα οποία χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για τα σύνθετα αυτά μέσα ενδείκνυται η εκπόνηση γενικής φύσης λογιστικών κανόνων, καθώς με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζονται σαφείς κανόνες ικανοί να συμπεριλάβουν ολόκληρο το φάσμα των εν λόγω μέσων και να αποτελέσουν ένα σαφές πλαίσιο για τους εξωτερικούς ελεγκτές του Ευρωσυστήματος.

(2)

Το άρθρο 14 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/2, της 26ης Απριλίου 2007, σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (2) προβλέπει ότι το σύστημα TARGET2 θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα TARGET. Η μετάπτωση των εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ) των κρατών μελών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ (εφεξής «συμμετέχοντα κράτη μέλη») στο TARGET2 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του άρθρου 13 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/2. Επίσης, ορισμένες ΕθνΚΤ κρατών μελών που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ θα συνδεθούν με το TARGET2 βάσει ξεχωριστών συμφωνιών με την ΕΚΤ και τις ΕθνΚΤ των συμμετεχόντων κρατών μελών. Καθίσταται επομένως αναγκαίο να τροποποιηθούν οι αναφορές της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2006/16 στο «TARGET»,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/16 τροποποιείται ως εξής:

1.

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 9α:

«Άρθρο 9α

Σύνθετα μέσα

1.   Τα μέσα, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει ένα σύνθετο μέσο, αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται χωριστά από τα υπόλοιπα μέσα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, τους κανόνες αποτίμησης και αναγνώρισης εσόδων και τις ειδικές για κάθε συγκεκριμένο μέσο υποχρεώσεις που ορίζονται στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3 στοιχείο β), το άρθρο 7 παράγραφος 3, το άρθρο 11 παράγραφος 1 και το άρθρο 13 παράγραφος 2, τα σύνθετα μέσα είναι δυνατό να υπόκεινται στην ακόλουθη εναλλακτική μεταχείριση όσον αφορά την αποτίμησή τους:

α)

τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες που αφορούν μέσα, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει ένα σύνθετο μέσο, συμψηφίζονται στο τέλος της χρήσεως. Στην περίπτωση αυτή, τα καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη καταγράφονται σε λογαριασμό αναπροσαρμογής. Οι καθαρές μη πραγματοποιηθείσες ζημίες μεταφέρονται στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, εφόσον υπερβαίνουν προηγούμενα καθαρά κέρδη από αναπροσαρμογή, τα οποία έχουν καταγραφεί στον αντίστοιχο λογαριασμό αναπροσαρμογής·

β)

οι τίτλοι που διακρατούνται ως τμήμα ενός σύνθετου μέσου δεν αποτελούν μέρος των συνολικών διαθεσίμων των συγκεκριμένων τίτλων, αλλά χωριστών διαθεσίμων·

γ)

οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες που μεταφέρονται στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως στο τέλος της χρήσεως και τα αντίστοιχα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη αποσβέννυνται χωριστά εντός των επόμενων χρήσεων.

3.   Σε περίπτωση λήξης, πώλησης, λύσης ή άσκησης ενός εκ των συνδυασμένων μέσων, ο φορέας παροχής στοιχείων παύει στο εξής να εφαρμόζει την περιγραφόμενη στην παράγραφο 2 εναλλακτική μεταχείριση, τυχόν δε αναπόσβεστα κέρδη από αναπροσαρμογή που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως κατά τα προηγούμενα έτη αντιλογίζονται αμέσως.

4.   Η περιγραφόμενη στην παράγραφο 2 εναλλακτική μεταχείριση μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η διαχείριση των επιμέρους μέσων και η αξιολόγηση της απόδοσής τους πραγματοποιούνται σαν να επρόκειτο για ένα συνδυασμένο μέσο, βάσει ορισμένης στρατηγικής διαχείρισης κινδύνου ή στρατηγικής επενδύσεων·

β)

κατά την αρχική αναγνώριση τα επιμέρους μέσα είναι δομημένα και προσδιορίζονται ως σύνθετα μέσα·

γ)

η εναλλακτική μεταχείριση εξαλείφει ή μειώνει σημαντικά την ανακολουθία στην αποτίμηση (αναντιστοιχία αποτίμησης) που θα προέκυπτε από την εφαρμογή των γενικών κανόνων της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής σε κάθε επιμέρους μέσο· και

δ)

υπάρχει επίσημη τεκμηρίωση που επιτρέπει την εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων υπό τα ως άνω στοιχεία α), β) και γ).»

2.

Η λέξη «TARGET» αντικαθίσταται από τις λέξεις «TARGET/TARGET2» στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α), καθώς και στα εξής σημεία του παραρτήματος IV:

α)

στον πίνακα με τίτλο «Ενεργητικό», στο στοιχείο ισολογισμού 9.5· και

β)

στον πίνακα με τίτλο «Παθητικό», στα στοιχεία ισολογισμού 6 και 10.4.

3.

Το παράρτημα ΙΙ της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2006/16 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2008.

Άρθρο 3

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή εφαρμόζεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Φρανκφούρτη, 17 Δεκεμβρίου 2007.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude TRICHET


(1)  ΕΕ L 348 της 11.12.2006, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 237 της 8.9.2007, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα II της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2006/16 τροποποιείται ως εξής:

1.

Ο ορισμός του «μηχανισμού διασύνδεσης (interlinking)» διαγράφεται.

2.

Μετά τον ορισμό της «συναλλαγματικής ισοτιμίας (exchange rate)» παρεμβάλλεται ο ακόλουθος ορισμός:

«Σύνθετο μέσο (synthetic instrument): χρηματοδοτικό μέσο που δημιουργείται τεχνητά, συνήθως μέσω φορέα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, με το συνδυασμό δύο ή περισσότερων μέσων και με σκοπό να αναπαράγει την ταμειακή ροή και τα υποδείγματα αποτίμησης κάποιου άλλου μέσου.»

3.

Ο ορισμός του «TARGET» αντικαθίσταται από τον ακόλουθο ορισμό:

«TARGET: το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο, σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2005/16 της 30ής Δεκεμβρίου 2005 σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε Συνεχή Χρόνο (“TARGET”) (1).

4.

Μετά τον ορισμό του «TARGET» παρεμβάλλεται ο ακόλουθος ορισμός:

«TARGET2: το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο, σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2007/2 της 26ης Απριλίου 2007 σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (“TARGET”) (2).


(1)  ΕΕ L 18 της 23.1.2006, σ. 1. Κατευθυντήρια γραμμή όπως τροποποιήθηκε με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2006/11 (ΕΕ L 221 της 12.8.2006, σ. 17).»

(2)  ΕΕ L 237 της 8.9.2007, σ. 1


Top