EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015O0044

Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2016/450 av den 4 december 2015 om ändring av riktlinje ECB/2014/15 om monetär och finansiell statistik (ECB/2015/44)

OJ L 86, 1.4.2016, p. 42–96 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/01/2022; upphävd genom 32021O0835

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2016/450/oj

1.4.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 86/42


EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2016/450

av den 4 december 2015

om ändring av riktlinje ECB/2014/15 om monetär och finansiell statistik (ECB/2015/44)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14.3,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2533/98 av den 23 november 1998 om Europeiska centralbankens insamling av statistiska uppgifter (1), och

av följande skäl:

(1)

Det är nödvändigt att uppdatera sammanställningen av monetär och finansiell statistik, eftersom försäkringsbolag enligt Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) (2) ska omfattas av statistikrapporteringskrav från och med referensperioden första kvartalet 2016. Inom den ram som fastställs i Europeiska centralbankens riktlinje ECB/2014/15 (3) är det därför nödvändigt att påbörja insamlingen av statistik om försäkringsbolag (FB).

(2)

Riktlinje ECB/2014/15 bör ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Riktlinje ECB/2014/15 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska punkt 2 ersättas med följande:

De nationella centralbankerna ska rapportera de poster som framgår av artiklarna 3–26a i enlighet med den rapporteringsordning som framgår av bilaga II och i enlighet med de elektroniska rapporteringsstandarder som framgår av bilaga III. Senast vid utgången av september varje år ska ECB meddela de nationella centralbankerna de exakta överföringsdagarna för påföljande år i form av en rapporteringskalender.”

2.

I artikel 25.1 ska följande stycke läggas till:

”För att det ska vara möjligt att upprätta och underhålla den förteckning över försäkringsbolag (FB) för statistiska ändamål som avses i artikel 3 i Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) (*) behöver variablerna i bilaga V del 1 och 2 samlas in via Riad med föreskrivna intervall. De nationella centralbankerna ska rapportera uppdateringar av dessa variabler, särskilt när ett institut tillträder eller lämnar populationen av försäkringsbolag. De nationella centralbankerna ska överföra fullständiga referensuppgifter i enlighet med bilaga V del 1 och 2 för inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag, för samtliga inhemska filialer oberoende av var deras respektive moderbolag är beläget samt för filialer till inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag med hemvist utanför unionens ekonomiska territorium. Dessa uppgifter ska kompletteras med fullständiga referensuppgifter i enlighet med bilaga V del 1 och 2 för filialer till inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag med hemvist i icke-rapporterande, icke-deltagande medlemsstater. Denna rapportering får baseras på en mer omfattande uppgiftsinsamling som avser samtliga filialer till inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag, oberoende av vilket land de har som hemvist.

(*)  Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1374/2014 av den 28 november 2014 om kvartalsvisa statistikrapporteringskrav för försäkringsbolag (ECB/2014/50) (EUT L 366, 20.12.2014, s. 36)”"

3.

I artikel 25.2 ska följande stycke läggas till:

”Vid sin första överföring av listan över försäkringsbolag ska de nationella centralbankerna till ECB rapportera fullständiga kvartalsvisa referensuppgifter i enlighet med bilaga V del 1 för inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag senast den 31 mars 2016. De nationella centralbankerna uppmanas emellertid att överföra dessa uppgifter senast den 31 december 2015. De nationella centralbankerna ska till ECB senast den 31 juli 2016 rapportera fullständiga referensuppgifter i enlighet med bilaga V del 1 och 2 för samtliga inhemska filialer oberoende av var deras respektive moderbolag är beläget samt för filialer till inhemska försäkringsmoderbolag och dotterbolag med hemvist utanför unionens ekonomiska territorium och i icke-rapporterande, icke-deltagande medlemsstater. Attribut som krävs på årsbasis ska rapporteras för samtliga institut senast den 31 juli 2016.

I följande överföringar ska de nationella centralbankerna rapportera uppdateringar av de kvartalsvisa variabler som anges för FB till ECB, åtminstone kvartalsvis, inom två månader efter referensdatumet. Årsvariablerna ska uppdateras på årsbasis för samtliga försäkringsbolag, senast sex månader efter referensdatumet den 31 december.”

4.

I artikel 25.3 ska följande stycke läggas till:

”Senast kl. 18.00 medeleuropeisk tid den fjärde arbetsdagen efter tidsfristen för att översända uppdateringar ska ECB göra en kopia av FB-datasetet och göra den tillgänglig för de nationella centralbankerna. ECB ska därefter göra förteckningen över försäkringsbolag tillgänglig på ECB:s webbplats.”

5.

Artikel 26.2 ska ersättas med följande:

Rapporteringsfrekvensen för uppgifter till ECB är kvartalsvis. PI-statistik som beskrivs i punkt 1 a ska rapporteras till ECB inom 80 kalenderdagar efter referenskvartalets utgång. Senast i september varje år ska ECB meddela de nationella centralbankerna de exakta överföringsdagarna i form av en rapporteringskalender.”

6.

Följande artikel 26a ska införas:

”Artikel 26a

Statistik över försäkringsbolag (FB)

De nationella centralbankerna ska rapportera statistiska uppgifter om försäkringsbolags tillgångar och skulder samt uppgifter om premier, krav och kommissioner i enlighet med bilaga II del 23. Information ska lämnas för följande typer av försäkringsbolag: livförsäkringsbolag, skadeförsäkringsbolag, försäkringsbolag med blandad verksamhet samt återförsäkringsbolag. Denna rapporteringsskyldighet ska omfatta stockuppgifter vid kvartalsslut och kvartalsvisa flödesjusteringar för försäkringsbolags tillgångar och skulder samt årsvisa uppgifter om premier, krav och kommissioner.

Tilläggsinformation ska överföras som memorandumposter av länder där denna information finns tillgänglig, inbegripet uppgifter i form av välgrundade skattningar, i enlighet med bilaga II del 23.

De nationella centralbankerna ska rapportera separata uppgifter till ECB om justeringar för omvärderingar (som omfattar såväl pris- som valutakursförändringar) samt justeringar för omklassificeringar såsom anges i bilaga II del 23 och i enlighet med bilaga IV.

Finansiella transaktioner, inbegripet justeringar, ska beräknas i enlighet med ENS 2010.

De nationella centralbankerna får göra avsteg från ENS 2010 på grund av avvikande nationell praxis i enlighet med förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50). Om uppgifter tillgång för tillgång finns tillgängliga får omvärderingsjusteringar beräknas i enlighet med en gemensam metod för Eurosystemet, dvs. metoden för härledning av flöden i enlighet med bilaga IV del 6.

Approximeringar av finansiella transaktioner som avser skulder får beräknas i enlighet med bilaga IV del 6.

De nationella centralbankerna ska till ECB rapportera kvartalsvisa uppgifter avseende försäkringsbolag före stängningsdags den tionde arbetsdagen efter den tidsfrist som anges för kvartalsvisa uppgifter i artikel 8 i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50). Under en övergångsperiod som omfattar rapporteringen av de tre första kvartalen 2016 förlängs denna tidsfrist till den trettionde arbetsdagen efter ovannämnda tidsfrist för referensperioden första kvartalet 2016, till den tjugofemte arbetsdagen efter ovannämnda tidsfrist för referensperioden andra kvartalet 2016 och till den tjugonde arbetsdagen efter ovannämnda tidsfrist för referensperioden tredje kvartalet 2016.

De nationella centralbankerna ska till ECB rapportera årsvisa uppgifter avseende försäkringsbolag före stängningsdags den tionde arbetsdagen efter den tidsfrist som anges för årsvisa uppgifter i artikel 8 i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50).

Senast i september varje år ska ECB meddela de nationella centralbankerna de exakta överföringsdagarna i form av en rapporteringskalender.

Vid sin första rapportering av kvartalsvisa FB-uppgifter till ECB ska de nationella centralbankerna vara skyldiga att lämna uppgifter om utestående belopp. Flödesjusteringar ska rapporteras efter bästa förmåga.

Följande allmänna regler ska gälla för revideringar av kvartalsvisa och årliga uppgifter:

a)

Under de reguljära produktionsperioderna för kvartalsvisa uppgifter, dvs. från den tidsfrist som anges i punkt 2 för en viss referensperiod till den dag då uppgifterna sänds tillbaka till de nationella centralbankerna, får de nationella centralbankerna revidera de uppgifter som avser föregående referenskvartal.

b)

Under de reguljära produktionsperioderna för årsvisa uppgifter, dvs. från den tidsfrist som anges i punkt 2 för ett visst referensår till den dag då uppgifterna sänds tillbaka till de nationella centralbankerna, får de nationella centralbankerna revidera de uppgifter som avser föregående referensår.

c)

Utanför de reguljära produktionsperioderna får de nationella centralbankerna även revidera uppgifter som avser tidigare referensperioder.

För att säkerställa kvaliteten på euroområdets statistik över försäkringsbolag ska de nationella centralbankerna, om de beviljar undantag för de minsta försäkringsbolagen i enlighet med artikel 7.1 a i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50), räkna upp till 100 procents täckning för de kvartalsvisa uppgifter om försäkringsbolag som rapporteras till ECB.

De nationella centralbankerna får välja ett förfarande för uppräkning till 100 procent på grundval av uppgifter insamlade i enlighet med artikel 7.1 b och 7.1 c i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50), förutsatt att dessa skattningar baseras på motsvarande typ av försäkringsbolag (dvs. livförsäkringsbolag, skadeförsäkringsbolag, återförsäkringsbolag, försäkringsbolag med blandad verksamhet).

För referenskvartalen 2016 ska de nationella centralbankerna också säkerställa att de uppgifter som rapporteras till ECB motsvarar 100 procent av den rapporterande populationen. Nationella centralbanker som avser att bevilja undantag till de minsta försäkringsbolagen i enlighet med artikel 7.1 a i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) ska samla in all information som krävs för att säkerställa att de uppgifter som överförs till ECB är av hög kvalitet. Nationella centralbanker som i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (**) härleder de uppgifter som krävs från uppgifter insamlade i tillsynssyfte får för detta ändamål i) utvidga de uppgifter som insamlats för startdagen den 1 januari 2016 som utgör referensdatum (se punkt 5), ii) utöka den rapporterande populationens täckning för det första referenskvartalet eller de första referenskvartalen, eller iii) använda alternativa uppgiftskällor från vilka det går att härleda uppräknade uppgifter av lika hög kvalitet.

För de huvudaggregat som anges i bilaga II del 23 ska de nationella centralbankerna överföra stockuppgifter vid utgången av 2015, vid behov med approximeringar, till ECB. De nationella centralbankerna får för detta ändamål använda uppgifter som avser den 1 januari 2016 och som samlats in i tillsynssyfte i enlighet med direktiv 2009/138/EG. Dessa uppgifter ska överföras till ECB tillsammans med uppgifterna för första kvartalet 2016.

De nationella centralbankerna ska härleda aggregerade kvartalsvisa uppgifter om tillgångar och skulder för varje typ av försäkringsbolag enligt tabellerna 2a och 2b i bilaga II del 23 i enlighet med följande:

a)

För värdepapper med ISIN-koder ska de nationella centralbankerna sammanlänka den information som tillhandahålls värdepapper för värdepapper med den information som härleds från den centrala värdepappersdatabasen (CSDB) som referensdatabas. Den sammanlänkade informationen värdepapper för värdepapper ska användas för att beräkna värdet på tillgångar och skulder i euro samt härleda nödvändiga uppdelningar för varje individuellt värdepapper som innehas eller emitteras av försäkringsbolaget. Om identifieringskoderna inte finns i CSDB, eller om den information som behövs för att sammanställa tillgångar och skulder enligt tabellerna 2a och 2b i bilaga II del 23 inte kan erhållas från CSDB, ska den nationella centralbanken skatta de uppgifter som saknas.

b)

De nationella centralbankerna ska aggregera uppgifterna om de värdepapper som härletts under led a och lägga dem till den information som rapporteras för värdepapper som saknar ISIN-koder för att ta fram aggregat för i) skuldebrev uppdelade efter löptid (ursprunglig och återstående) och motpart (sektor och hemvist), ii) ägarandelar, uppdelade efter instrument och motpart (sektor och hemvist) samt iii) aktier/andelar i investeringsfonder, uppdelade efter typ av investeringsfond och motpartens hemvist.

De nationella centralbankerna ska till ECB rapportera de bästa skattningarna av försäkringsbolagens innehav av aktier/andelar i investeringsfonder, uppdelat efter huvudsakligt investeringsmål (dvs. obligationsfonder, aktiefonder, blandfonder, fastighetsfonder, hedgefonder och övriga fonder). Dessa uppgifter får härledas genom sammanlänkning av den information som tillhandahålls värdepapper för värdepapper i enlighet med förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) med den information som härleds från CSDB som referensdatabas.

Om innehavet av aktier/andelar i investeringsfonder inte finns i CSDB, ska de nationella centralbankerna skatta de uppgifter som saknas eller använda alternativa källor för att härleda uppgifterna.

Som en övergångsåtgärd får de nationella centralbankernas första överföring av dessa uppgifter till ECB ske i samband med uppgiftsöverföringen för andra kvartalet 2016, som då även får omfatta uppgifter för första kvartalet 2016.

I enlighet med artikel 4.1 c i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) ska de nationella centralbankerna årsvis samla in uppgifter om försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring, uppdelade efter affärsområde och geografiskt område. De nationella centralbankerna ska överföra kvartalsvisa uppgifter till ECB som får skattas på grundval av de uppgifter som insamlats årsvis.

Värderings- och redovisningsreglerna i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) ska också gälla när de nationella centralbankerna rapporterar uppgifter om försäkringsbolag till ECB.

De nationella centralbankerna ska förklara orsakerna bakom större revideringar samt revideringar som görs utanför de reguljära produktionsperioderna i enlighet med artikel 26a.3 c. Därutöver ska de nationella centralbankerna förse ECB med förklaringar till justeringar för omklassificering.

De nationella centralbankerna får i enlighet med artikel 2.1 i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) samla in uppgifter från samtliga försäkringsbolag som har sin hemvist i landet (nedan kallat värdlandsansatsen) eller också i enlighet med artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) härleda de uppgifter som krävs för ECBS-ändamål från uppgifter som har samlats in i tillsynssyfte enligt direktiv 2009/138/EG (nedan kallat hemlandsansatsen).

De uppgifter som överförs till ECB i enlighet med denna riktlinje ska principiellt sett följa värdlandsansatsen. Nationella centralbanker som härleder de uppgifter som krävs för ECBS-ändamål från insamlingen av tillsynsuppgifter får emellertid rapportera uppgifter enligt hemlandsansatsen så länge det inte anses vara en betydande skillnad mellan de uppgifter som sammanställs enligt värdlandsansatsen respektive hemlandsansatsen.

Frågan om det föreligger en betydande skillnad mellan värdlandsansatsen och hemlandsansatsen ska bedömas på grundval av de uppgifter om premier som rapporteras enligt tabell 3 i del 23 i bilaga II till denna riktlinje. Efter denna bedömning ska ECB, i nära samarbete med de nationella centralbankerna, fastställa vilken ansats som ska följas när uppgifter som fastställts enligt värdlandsansatsen rapporteras till ECB. Innan denna ansats har fastställts behöver de nationella centralbankerna inte justera sina uppgifter.

Nationella centralbanker som önskar justera sina uppgifter får, frivilligt och efter bästa förmåga, härleda uppgifter enligt värdlandsansatsen från de uppgifter som insamlats i enlighet med hemlandsansatsen. För detta ändamål får bilaterala kontakter och informationsutbyte äga rum mellan de berörda nationella centralbankerna.

(**)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).”"

7.

Bilagorna II, III, IV och V ska ändras i enlighet med bilagan till den här riktlinjen.

Artikel 2

Verkan och genomförande

Denna riktlinje får verkan samma dag som den delges de nationella centralbankerna i medlemsstaterna. De nationella centralbankerna i medlemsstaterna som har euron som valuta ska uppfylla kraven i denna riktlinje från och med den 1 januari 2016.

Artikel 3

Adressater

Denna riktlinje riktar sig till de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 4 december 2015.

Mario DRAGHI

ECB:s ordförande


(1)  EGT L 318, 27.11.1998, s. 8.

(2)  Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 1374/2014 av den 28 november 2014 om kvartalsvisa statistikrapporteringskrav för försäkringsbolag (ECB/2014/50) (EUT L 366, 20.12.2014, s. 36).

(3)  Europeiska centralbankens riktlinje ECB/2014/15 av den 4 april 2014 om monetär och finansiell statistik (EUT L 340, 26.11.2014, s. 1).


BILAGA

Bilagorna II, III, IV och V ska ändras på följande sätt:

1.

I bilaga II ska tabellen om statistik över pensionsinstitut i del 22 ersättas med följande tabell:

Pensionsinstituts tillgångar

 

Totalt

 

Inhemska

Totalt

MFI (S.121 + S.122 + S.123)

 

Icke-MFI

Totalt

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Icke-MFI exkl. offentlig förvaltning

Totalt

Investeringsfonder, utom penningsmarknadsfonder (S.124)

OFI + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125 + S.126 + S.127)

FB (S.128)

PI (S.129)

IFB (S.11)

Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14 + S.15)

Sedlar, mynt och inlåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav: Överförbar inlåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skuldebrev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i investeringsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försäkringstekniska avsättningar och relaterade krav  (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totala icke-finansiella tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska

Övriga världen

Totalt

MFI (S.121 + S.122 + S.123)

 

Icke-MFI

Totalt

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Icke-MFI exkl. offentlig förvaltning

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

OFI + finansiella servicebolag + koncerninterna finansinstitut och utlåningsföretag (S.125 + S.126 + S.127)

FB (S.128)

PI (S.129)

IFB (S.11)

Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14 + S.15)

Sedlar, mynt och inlåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav: Överförbar inlåning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skuldebrev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 2 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i investeringsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktier/andelar i investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försäkringstekniska avsättningar och relaterade krav  (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totala icke-finansiella tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pensionsinstituts skulder

 

Totalt

 

Inhemska

Totalt

MFI (S.121 + S.122 + S.123)

 

Icke-MFI

Totalt

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Icke-MFI exkl. offentlig förvaltning

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

OFI (S.125 + S.126 + S.127)

FB (S.128)

PI (S.129)

IFB (S.11)

Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14 + S.15)

Emitterade skuldebrev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försäkringstekniska avsättningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav: Pensionsrättigheter (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avgiftsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förmånsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hybridsystem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska

Övriga världen

Totalt

MFI (S.121 + S.122 + S.123)

 

Icke-MFI

Totalt

Offentlig förvaltning (S.13)

 

Icke-MFI exkl. offentlig förvaltning

Totalt

Investeringsfonder, utom penningmarknadsfonder (S.124)

OFI (S.125 + S.126 + S.127)

FB (S.128)

PI (S.129)

IFB (S.11)

Hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer (S.14 + S.15)

Emitterade skuldebrev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finansiella derivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp till 1 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 1 år och upp till 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Över 5 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försäkringstekniska avsättningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varav: Pensionsrättigheter (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avgiftsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förmånsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hybridsystem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

I bilaga II ska följande del 23 läggas till:

”DEL 23

Statistik över försäkringsbolag

Tabell 1

Uppgifter om tillgångar och skulder som ska lämnas för fjärde kvartalet 2015: stockar  (3)

 

Totalt

TILLGÅNGAR (F)

1.

Sedlar, mynt och inlåning (ENS 2010: F.21 +F.22 + F.29) – verkligt värde

 

1x.

Sedlar, mynt och inlåning varav överförbar inlåning (F.22)

 

2.

Skuldebrev (ENS 2010: F.3)

 

3.

Lån (ENS 2010: F.4) – verkligt värde

 

3x.

Lån varav depositionsgarantier i samband med återförsäkringar – verkligt värde

 

4.

Ägarandelar (ENS 2010: F.51)

 

4a.

Ägarandelar varav noterade aktier

 

5.

Aktier/andelar i investeringsfonder (ENS 2010: F.52)

 

6.

Finansiella derivat (ENS 2010: F.7)

 

7.

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring (ENS 2010: F.61)

 

8.

Icke-finansiella tillgångar (ENS 2010: AN)

 

9.

Övriga tillgångar

 

SKULDER (F)

1.

Emitterade skuldebrev och lån (ENS 2010: F.3 + F.4)

 

1x.

varav depositionsgarantier i samband med återförsäkringar

 

2.

Ägarandelar (ENS 2010: F.51)

 

2a.

Ägarandelar varav noterade aktier

 

2b.

Ägarandelar varav onoterade aktier

 

2c.

Ägarandelar varav andra ägarandelar

 

3.

Försäkringstekniska avsättningar (ENS 2010: F.6)

 

3.1

Försäkringstekniska avsättningar för livförsäkring

 

varav fondförsäkring

 

varav icke-fondförsäkring

 

3.2

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring

 

4.

Finansiella derivat (ENS 2010: F.7)

 

5.

Övriga skulder

 


Tabell 2a

Uppgifter om tillgångar som ska lämnas varje kvartal: stockar och flödesjusteringar

 

Totalt

Euroområdet

Övriga världen

Inhemska

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska

(information för varje enskilt land)

Totalt

Icke-deltagande medlemsstater

(information för varje enskilt land)

Huvudsakliga motparter utanför EU (landsinformation för Brasilien, Kanada, Kina, Hongkong, Indien, Japan, Ryssland, Schweiz, Förenta staterna)

TILLGÅNGAR (F)

1.

Sedlar, mynt och inlåning (ENS 2010: F.21 + F.22 + F.29) – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

över 1 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

1x.

Sedlar, mynt och inlåning varav överförbar inlåning (F.22)

 

 

 

 

 

 

 

1.

Sedlar, mynt och inlåning (ENS 2010: F.21 + F.22 + F.29) – nominellt värde

 

 

 

 

 

 

 

2.

Skuldebrev (ENS 2010: F.3)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år (ursprunglig löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

1–2 år (ursprunglig löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

över 2 år (ursprunglig löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

1–2 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

2–5 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

Över 5 år (återstående löptid)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

3.

Lån (ENS 2010: F.4) – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid upp till 1 år – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

till MFI

 

 

 

 

 

 

 

till OF

 

 

 

 

 

 

 

till IF

 

 

 

 

 

 

 

till OFI

 

 

 

 

 

 

 

till FB

 

 

 

 

 

 

 

till PI

 

 

 

 

 

 

 

till IFB

 

 

 

 

 

 

 

till HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid 1–5 år – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

till MFI

 

 

 

 

 

 

 

till OF

 

 

 

 

 

 

 

till IF

 

 

 

 

 

 

 

till OFI

 

 

 

 

 

 

 

till FB

 

 

 

 

 

 

 

till PI

 

 

 

 

 

 

 

till IFB

 

 

 

 

 

 

 

till HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid över 5 år – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

till MFI

 

 

 

 

 

 

 

till OF

 

 

 

 

 

 

 

till IF

 

 

 

 

 

 

 

till OFI

 

 

 

 

 

 

 

till FB

 

 

 

 

 

 

 

till PI

 

 

 

 

 

 

 

till IFB

 

 

 

 

 

 

 

till HH & HIO

 

 

 

 

 

 

 

upp till 1 år återstående löptid – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

1–2 års återstående löptid – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

2–5 års återstående löptid – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

över 5 års återstående löptid – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

3x.

Lån varav depositionsgarantier i samband med återförsäkringar – verkligt värde

 

 

 

 

 

 

 

3.

Lån (ENS 2010: F.4) – nominellt värde

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid upp till 1 år – nominellt värde

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid 1–5 år – nominellt värde

 

 

 

 

 

 

 

ursprunglig löptid över 5 år – nominellt värde

 

 

 

 

 

 

 

4.

Ägarandelar (ENS 2010: F.51)

 

 

 

 

 

 

 

4a.

Ägarandelar varav noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

4b.

Ägarandelar varav onoterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

4c.

Ägarandelar varav andra ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av MFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OF

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av OFI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av FB

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av PI

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av IFB

 

 

 

 

 

 

 

5.

Aktier/andelar i investeringsfonder (ENS 2010: F.52)

 

 

 

 

 

 

 

5a.

Aktier/andelar i penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

5b.

Aktier/andelar utom penningmarknadsfonder

 

 

 

 

 

 

 

Aktiefonder

 

 

 

 

 

 

 

Obligationsfonder

 

 

 

 

 

 

 

Blandfonder

 

 

 

 

 

 

 

Fastighetsfonder

 

 

 

 

 

 

 

Hedgefonder

 

 

 

 

 

 

 

Övriga fonder

 

 

 

 

 

 

 

6.

Finansiella derivat (ENS 2010: F.7)

 

 

 

 

 

 

 

7.

Försäkringstekniska avsättningar och relaterade krav  (4)

 

 

 

 

 

 

 

8.

Icke-finansiella tillgångar (ENS 2010: AN)

 

 

 

 

 

 

 

9.

Övriga tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

10.

Summa tillgångar

 

 

 

 

 

 

 

Förkortningar i denna tabell: MFI = monetära finansinstitut, OF = offentlig förvaltning, IF = investeringsfonder, OFI = andra finansförmedlare, FB = försäkringsbolag, PI = pensionsinstitut, IFB = icke-finansiella bolag, HH = hushåll, HIO = hushållens icke-vinstdrivande organisationer, PMF = penningmarknadsfond


Tabell 2b

Uppgifter om skulder som ska lämnas varje kvartal: stockar och flödesjusteringar

 

Totalt

Euroområdet

Övriga världen

Inhemska

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska

Euroområdets medlemsstater, ej inhemska (information för varje enskilt land)

Totalt

Icke-deltagande medlemsstater (information för varje enskilt land)

Huvudsakliga motparter utanför EU (landsinformation för Brasilien, Kanada, Kina, Hongkong, Indien, Japan, Ryssland, Schweiz, Förenta staterna)

SKULDER (F)

1.

Emitterade skuldebrev (ENS 2010: F.3)

 

 

 

 

 

 

 

2.

Lån (ENS 2010: F.4)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av monetära finansiella institut (MFI) (5)

 

 

 

 

 

 

 

utgivna av icke-MFI (5)

 

 

 

 

 

 

 

2x.

Lån varav depositionsgarantier i samband med återförsäkringar

 

 

 

 

 

 

 

3.

Ägarandelar (ENS 2010: F.51)

 

 

 

 

 

 

 

Noterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

Onoterade aktier

 

 

 

 

 

 

 

Andra ägarandelar

 

 

 

 

 

 

 

4.

Försäkringstekniska avsättningar (ENS 2010: F.6)

 

 

 

 

 

 

 

4.1

Försäkringstekniska avsättningar för livförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

Fondförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

Icke-fondförsäkring (6)

 

 

 

 

 

 

 

4.1 a

Försäkringstekniska avsättningar för livförsäkring varav pensionsrättigheter  (7)

 

 

 

 

 

 

 

Avgiftsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

Förmånsbestämda system

 

 

 

 

 

 

 

Hybridsystem

 

 

 

 

 

 

 

4.1 b

Försäkringstekniska avsättningar för livförsäkring varav beviljad återförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring  (8)

 

 

 

 

 

 

 

efter affärsområde

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring av läkarkostnader

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring av inkomstskydd

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring av arbetstagarersättning

 

 

 

 

 

 

 

Ansvarsförsäkring för motorfordon

 

 

 

 

 

 

 

Annan motorförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring av sjöfart, flyg och transport

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring mot brand och annan egendomsskada

 

 

 

 

 

 

 

Allmän ansvarsförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

Kredit- och garantiförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

Försäkring av juridiska ombudskostnader

 

 

 

 

 

 

 

Assistans

 

 

 

 

 

 

 

Olika finansiella förluster

 

 

 

 

 

 

 

Återförsäkring

 

 

 

 

 

 

 

5.

Finansiella derivat (ENS 2010: F.7)

 

 

 

 

 

 

 

6.

Övriga skulder

 

 

 

 

 

 

 

Förkortningar i denna tabell:


Tabell 3

Uppgifter om premier, krav och kommissioner ska lämnas varje år

 

Totalt

 

Inhemska

Filialer inom EES (landsvis information)

Filialer utanför EES (totalt)

1.

Premier

 

 

 

 

2.

Krav

 

 

 

 

3.

Kommissioner”

 

 

 

 

3.

I bilaga III ska delarna 2, 3 och 4 ersättas med följande:

”DEL 2

Datastruktursdefinitioner och dataset

1.   I SDMX-meddelandena kan statistiska koncept antingen användas som dimensioner (genom att utgöra de ”nycklar” som anger tidsserierna) eller som attribut (som innehåller information om uppgifterna). Kodade dimensioner och attribut tar sina värden från fördefinierade kodlistor. Datastrukturdefinitionerna anger strukturen för de serienycklar som byts ut, i form av koncept och associerade kodlistor. Dessutom anger de förhållandet till de relevanta attributen. Samma struktur kan användas för flera dataflöden, som skiljs åt genom informationen i datasetet.

2.   Inom området monetär och finansiell statistik har ECB definierat tolv datastrukturdefinitioner som för närvarande används vid statistikutbyte med ECBS och internationella organisationer. För majoriteten av de datastrukturdefinitionerna utbyts ett dataset som utgår från den strukturen och till följd av detta är ID-koden för datastrukturdefinitionen och den tillhörande ID-kod för datasetet (DSI) som används i SDMX-datameddelandena de samma. För bearbetning, tidsfrister och ansvarighetsfrågor har två olika dataset som följer datastrukturdefinitionen ”ECB_BSI1” definierats och dessa identifieras genom ID-koden för datasetet. På samma sätt har två olika dataset som följer datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1” definierats och dessa identifieras genom ID-koden för datasetet. Följande kännetecken produceras för dataflödena:

Balansräkningsposter, ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_BSI1”.

Balansräkningsposter i samband med Blue Book (BSP), ID-kod för datastrukturdefinitionen ”ECB_BSI1” och ID-kod för datasetet ”ECB_BSP”.

Finansiella strukturindikatorer för banker (SSI), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_SSI1”.

Finansiella strukturindikatorer för banker i samband med Blue Book (SSP), ID-kod för datastrukturdefinitionen ”ECB_SS1” och ID-kod för datasetet ”ECB_SSP”.

MFI:s räntesatser (MIR), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_MIR1”.

Andra finansförmedlare (OFI), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_OFI1”.

Värdepappersemissioner (SEC), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_SEC1”.

Betalnings- och avvecklingssystem (PSS), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_PSS1”.

Investeringsfonder (IVF), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_IVF1”.

Värdepapperiseringsinstitut (FVC), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_FVC1”.

Konsoliderade bankuppgifter (CBD), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_CBD1”.

Internationell konsoliderad bankstatistik (CBS), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”BIS_CBS”.

Försäkringsbolags tillgångar och skulder (ICB), ID-kod för datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1” och ID-kod för datasetet ”ECB_ICB”.

Försäkringsbolags transaktioner (premier, fordringar och provisioner) (ICO), ID-kod för datastrukturdefinitionen och ID-kod för datasetet ”ECB_ICO1”.

Pensionsinstituts tillgångar och skulder (PFB), ID-kod för datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1” och ID-kod för datasetet ”ECB_PFB”.

2.1   ID-koden för datasetet ”ECB_BSI1” används för att definiera serienycklarna för uppgifter om

MFI-balansräkningsstatistik,

elektroniska pengar,

balansräkningsstatistik avseende kreditinstitut,

balansräkningsstatistik avseende penningmarknadsfonder,

statens inlåning och innehav av kassa och värdepapper,

memorandumposter,

kompletterande BSI-uppgifter som de nationella centralbankerna rapporterar till Internationella valutafonden via ECB,

MFI-lån som värdepapperiserats och sålts till tredje part,

statistik över kassakravsbasen,

makrorelation,

lån till icke-finansiella bolag uppdelat efter näringsgren,

kreditlinjer.

2.2   För försäkringsbolag och pensionsinstitut (ICPF) används DSI ”ECB_ICPF1” även för att definiera serienyckeln för uppgifter om försäkringsbolagens tillgångar och skulder och pensionsinstituts tillgångar och skulder.

DEL 3

Dimensioner

Av tabellen nedan framgår de dimensioner som utgör serienycklarna för den specifika monetära och finansiella statistik som räknats upp i del 2, deras format och de kodlistor från vilka de kodade värdena hämtas.

Datastrukturdefinition (DSD)

Begrepp

Begreppsnamn

Värde

Kodlista

Kodlistans namn

BSI

SSI

MIR

OFI

SEC

PSS

IVF

FVC

CBD

CBS (9)

ICPF

ICO

(ID-kod)

 

format (10)

 

 

DIMENSIONENS POSITION I NYCKELN

DIMENSIONER

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

FREQ

Frekvens

AN1

CL_FREQ

Frekvens

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

 

 

REF_AREA

Referensområde

AN2

CL_AREA_EE

Område

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

2

REF_AREA

Referensområde

AN2

CL_AREA (11)

Område

3

 

 

3

 

 

3

3

 

 

 

 

ADJUSTMENT

Justeringsindikator

AN1

CL_ADJUSTMENT

Justeringsindikator

4

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BS_REP_SECTOR

Uppdelning av balansräkningens referenssektor

AN..2

CL_BS_REP_SECTOR

Uppdelning av balansräkningens referenssektor

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REF_SECTOR

Uppdelning efter referenssektor

AN4

CL_ESA95_SECTOR

ENS 95 referenssektoruppdelning

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

SEC_ISSUING SECTOR

Emittentsektor

AN4

CL_ESA95_SECTOR

ENS 95 referenssektoruppdelning

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

PSS_INFO_TYPE

Betalnings- och avvecklingssystem – informationstyp

AN4

CL_PSS_INFO_TYPE

Betalnings- och avvecklingssystem – informationstyp

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

PSS_INSTRUMENT

Betalnings- och avvecklingssystem – instrument

AN4

CL_PSS_INSTRUMENT

Betalnings- och avvecklingssystem – instrument

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

PSS_SYSTEM

Betalnings- och avvecklingssystem – tillträdespunkt

AN4

CL_PSS_SYSTEM

Betalnings- och avvecklingssystem – tillträdespunkt

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

DATA_TYPE_PSS

Betalnings- och avvecklingssystem – datatyp

AN2

CL_DATA_TYPE_PSS

Betalnings- och avvecklingssystem – datatyp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

COMP_APPROACH

Indikator för insamlingsmetod

AN1

CL_COMP_APPROACH

Indikator för insamlingsmetod

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

OFI_REP_SECTOR

Rapporterande OFI-sektor

AN2

CL_OFI_REP_SECTOR

OFI:s referenssektoruppdelning

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

IVF_REP_SECTOR

Rapporterande IF-sektor

AN2

CL_IVF_REP_SECTOR

IF:s referenssektoruppdelning

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

FVC_REP_SECTOR

Rapporterande FVC-sektor

AN1

CL_FVC_REP_SECTOR

FVC:s referenssektoruppdelning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

3

REPORTING_SECTOR

Rapporterande sektor

AN..6

CL_SECTOR (11)

Institutionell sektor

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

CB_REP_SECTOR

Uppdelning efter referenssektor avseende konsoliderade bankuppgifter

AN2

CL_CB_REP_SECTOR

Referenssektoruppdelning för konsoliderade bankuppgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

CB_SECTOR_SIZE

Referenssektorns storlek för konsoliderade bankuppgifter

AN1

CL_CB_SECTOR_SIZE

Referenssektorns storlek för konsoliderade bankuppgifter

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SSI_INDICATOR

Finansiell struktur-indikator

AN3

CL_SSI_INDICATOR

Finansiell strukturindikator

5

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BS_ITEM

Balansräkningspost

AN..7

CL_BS_ITEM

Balansräkningspost

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

OFI_ITEM

OFI-balansräkningspost

AN3

CL_OFI_ITEM

OFI-balansräkningspost

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

SEC_ITEM

Värdepapperspost

AN6

CL_ESA95_ACCOUNT

Konton ENS 95

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

IF_ITEM

IF:s tillgångar och skulder

AN3

CL_IF_ITEM

IF:s balansräkningspost

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

FVC_ITEM

FVC:s tillgångar och skulder

AN3

CL_FVC_ITEM

FVC:s balansräkningspost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

ICPF_ITEM

Försäkringsbolags och pensionsinstituts tillgångar och skulder

AN..4

CL_ICPF_ITEM

Försäkringsbolags och pensionsinstituts tillgångar och skulder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

ICO_PAY_ITEM

Försäkringsbolags transaktionspost

AN1

CL_ICO_PAY

Försäkringsbolags transaktionspost

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

CB_ITEM

Konsoliderade bankuppgifter

AN5

CL_CB_ITEM

Konsoliderade bankuppgifter

6

 

5

6

 

 

6

6

6

 

 

 

MATURITY_ORIG

Ursprunglig löptid

AN..3

CL_MATURITY_ORIG

Ursprunglig löptid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

MATURITY

Löptid

AN..6

CL_MATURITY (11)

Kodlista för löptid

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

SEC_VALUATION

Värdering av värdepapper

AN1

CL_MUFA_VALUATION

Värdering i Mufa

7

5

 

7

 

 

7

7

7

 

7

 

DATA_TYPE

Uppgiftskategori

AN1

CL_DATA_TYPE

Penningmängds- och bankstatistik: datatyp, flöde och position

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA_TYPE_MIR

MIR – datatyp

AN1

CL_DATA_TYPE_MIR

MIR – datatyp

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

DATA_TYPE_SEC

Värdepapper – datatyp

AN1

CL_DATA_TYPE_SEC

Värdepapper – datatyp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

L_MEASURE

Stock, flöde

AN1

CL_STOCK_FLOW

Stock, flöde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

L_REP_CTY

Referensområdeskod för BIS internationella finansiella statistik (BIS-IFS)

AN2

CL_BIS_IF_REF_AREA

Referensområdeskod för BIS-IFS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

CBS_BANK_TYPE

Konsoliderad bankstatistik – kategori av bank

AN2

CL_BIS_IF_REF_AREA

Konsoliderad bankstatistik – kategori av bank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

CBS_BASIS

Konsoliderad bankstatistik – rapporteringsgrund

AN1

CL_CBS_BASIS

Konsoliderad bankstatistik – rapporteringsgrund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

L_POSITION

Konsoliderad bankstatistik – positionskategori

AN1

CL_L_POSITION

Positionskategori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

L_INSTR

Instrumentkategori för konsoliderad bankstatistik

AN1

CL_L_INSTR

Instrumentkategori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

REM_MATURITY

Konsoliderad bankstatistik – återstående löptid

AN1

CL_ISSUE_MAT

Värdepappers löptider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

CURR_TYPE_BOOK

Konsoliderad bankstatistik – valutatyp för bokföringsplats

AN3

CL_CURRENCY_3POS

Konsoliderade bankuppgifter – valutatyp för bokföringsplats

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

L_CP_SECTOR

Konsoliderad bankstatistik – motpartssektor

AN1

CL_L_SECTOR

Konsoliderad bankstatistik – motpartssektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

L_CP_COUNTRY

Konsoliderad bankstatistik – motpartsområde

AN2

CL_BIS_IF_REF_AREA

Referensområdeskod för BIS-IFS

8

6

 

8

 

7

8

8

8

 

 

 

COUNT_AREA

Motpartsområde

AN2

CL_AREA_EE

Område

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

5

COUNTERPART_AREA

Motpartsområde

AN2

CL_AREA

Område

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMOUNT_CAT

Beloppskategori

AN1

CL_AMOUNT_CAT

Beloppskategori

9

 

8

9

 

 

9

9

9

 

 

 

BS_COUNT_SECTOR

Motpartssektor i balansräkningen

AN..7

CL_BS_COUNT_SECTOR

Motpartssektor i balansräkningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

COUNTERPART_SECTOR

Motpartssektor

AN..6

CL_SECTOR

Institutionell sektor

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

COUNTERPART_SECTOR

Motpartssektor

AN2

CL_PS_COUNT_SECTOR

Mottagande/förvärvande sektor i betalnings- och avvecklingssystem

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

FVC_ORI_SECTOR

Originatorsektor för FVC

AN2

CL_FVC_ORI_SECTOR

Originatorsektor för FVC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

ICO_UNIT

Försäkringsbolagets enhet

AN1

CL_ICO_UNIT

Försäkringsbolagets enhet

10

7

9

10

7

9

10

11

10

 

10

 

CURRENCY_TRANS

Transaktionsvaluta

AN3

CL_CURRENCY

Transaktionsvaluta

 

8

 

11

8

10

11

 

11

 

 

 

SERIES_DENOM

Seriens denominering eller specialkalkyl

AN1

CL_SERIES_DENOM

Seriens denominering eller specialkalkyl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

7

CURRENCY_DENOM

Valutadenominering

AN..15

CL_UNIT

Kodlista för enheter

11

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

BS_SUFFIX

Balansräkningssuffix

AN..3

CL_BS_SUFFIX

Balansräkningssuffix

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

SEC_SUFFIX

Särskilt seriesuffix för värdepapper

AN1

CL_SEC_SUFFIX

Värdepapperssuffix

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IR_BUS_COV

Täckning ränteverksamhet

AN1

CL_IR_BUS_COV

Täckning ränteverksamhet

Frekvens. Denna dimension anger den rapporterade tidsseriens frekvens. Följande specifika krav gäller för datautbyte:

Datastrukturdefinitionen ”ECB_OFI1”: om nationella uppgifter endast är tillgängliga med lägre frekvens (dvs. halvårs- eller helårsvis) skattar de nationella centralbankerna kvartalsuppgifterna. När kvartalsuppgifter inte kan skattas rapporteras uppgifterna likväl i form av en kvartalsserie, dvs. helårsuppgifter rapporteras som ååååQ4 och halvårsuppgifter som ååååQ2 och ååååQ4 medan övriga kvartal antingen inte rapporteras alls eller rapporteras som saknade med observationsstatus ”L”.

Datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”: om de efterfrågade månadsvisa uppgifterna inte finns tillgängliga och skattningar inte kan göras, kan kvartals- eller årsvisa uppgifter lämnas.

Referensområde. Denna dimension avser det land där det rapporterande institutet har sin hemvist. I datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1” ska det ange det land där emittentsektorn har sin hemvist (*).

Justeringsindikator. Denna dimension anger om en säsongsjustering och/eller en arbetsdagsjustering har gjorts.

Uppdelning av balansräkningens referenssektor. Denna dimension avser den rapporterande sektorn enligt den uppdelning som fastställs i den tillhörande kodlistan.

Uppdelning efter referenssektor. Denna dimension anger referenssektorn för de finansiella strukturindikatorerna (i datastrukturdefinitionen ”ECB_SSI1”).

Emittentsektor. Denna dimension avser sektorn för värdepappersemittenter (i datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”).

Betalnings- och avvecklingssystem – informationstyp. Denna dimension representerar den allmänna typ av information som ska tillhandahållas i samband med datastrukturdefinitionen ”ECB_PSS1”.

Betalnings- och avvecklingssystem – instrument. Denna dimension, som används i datastrukturdefinitionen ”ECB_PSS1”, anger vilken typ av instrument/anordning som använts för betalningstransaktionerna, till exempel kort med kontantfunktion, betalningar etc.

Betalnings- och avvecklingssystem – tillträdespunkt. Denna dimension anger genom vilken typ av terminal eller system som betalningstransaktionen gjordes. För överensstämmelse mellan betalningssystem och kodvärdena för betalnings- och avvecklingssystemens tillträdespunkt, se bilaga II del 16.

Betalnings- och avvecklingssystem – datatyp. I samband med betalnings- och avvecklingssystem anger denna dimension måttenheten för observationen, dvs. huruvida ett antal eller ett värde ska rapporteras för posten (till exempel antal transaktioner per kort, transaktionsvärde per kort etc.).

Sammanställningsmetod Denna dimension anger om uppgifterna följer hemlandsansatsen eller värdlandsansatsen.

Rapporterande OFI-sektor. Denna dimension anger vilken sektor som den rapporterande enheten tillhör inom OFI-sektorn.

Rapporterande IF-sektor. Denna dimension anger vilken sektor som den rapporterande enheten tillhör inom IF-sektorn.

Rapporterande FVC-sektor. Denna dimension anger vilken sektor som den rapporterande enheten tillhör inom FVC-sektorn.

Rapporterande sektor. Denna dimension anger om det rapporterande institutet är ett pensionsinstitut (PI) eller någon typ av försäkringsbolag (FB).

Uppdelning efter referenssektor avseende konsoliderade bankuppgifter. Denna dimension anger ägande och typ av rapporterande enhet (inhemska kreditinstitut i förhållande till utlandskontrollerade dotterbolag eller filialer).

Konsoliderade bankuppgifter – sektorsstorlek. Denna dimension anger den rapporterande enhetens storlek sett till dess totala tillgångar. Avser endast inhemska kreditinstitut.

Finansiell strukturindikator. Denna dimension är specifik för datastrukturdefinitionen ”ECB_SSI1” och anger typen av finansiell strukturindikator.

Balansräkningspost. Denna dimension anger posten i monetära finansinstitutets balansräkning enligt definitionerna i förordning (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33).

OFI-balansräkningspost. Denna dimension anger en post i en OFI-balansräkning. Andra finansförmedlare inriktar sig på olika typer av finansiella aktiviteter beroende på vilken kategori de tillhör, och alla balansräkningsposter är inte tillämpliga på alla typer av förmedlare. Trots att de flesta balansräkningsposter är desamma för alla typer av andra finansförmedlare, kan ”övriga tillgångar” och ”övriga skulder” ha olika definitioner för olika typer av förmedlare. På tillgångssidan finns två olika definitioner för posten ”övriga tillgångar”: a) för värdepappershandlare (SDD) inkluderar denna post lån, och b) för finansiella bolag med utlåningsverksamhet (FCL) inkluderar posten inlåning, kassa, andelar i investeringsfonder, anläggningstillgångar och finansiella derivat. För posten ”övriga skulder” gäller följande: a) för värdepappershandlare exkluderar denna post skuldebrev, kapital och reserver samt finansiella derivat, och b) för finansiella bolag med utlåningsverksamhet inkluderar denna post finansiella derivat.

Värdepapperspost. Denna dimension avser de poster som hämtas från förteckningen över poster som tagits fram för finansräkenskaperna för den monetära unionen (Mufa) i enlighet med begreppen i Europeiska national- och regionalräkenskapssystemet. Den används endast för datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”.

IF:s tillgångar och skulder. Denna dimension avser posten investeringsfonders tillgångar och skulder enligt definitionen i förordning (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38).

FVC:s tillgångar och skulder. Denna dimension avser posten FVC:s tillgångar och skulder enligt definitionen i förordning (EU) nr 1075/2013 (ECB/2013/40).

Försäkringsbolags och pensionsinstituts tillgångar och skulder. Denna dimension anger en post i försäkringsbolagens och pensionsinstitutens tillgångar och skulder. För försäkringsbolag definieras posterna i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50). För pensionsinstitut definieras posterna i ENS 2010.

Försäkringsbolags transaktionspost. Denna dimension avser posterna för försäkringsbolagens transaktioner, dvs. premier, krav och kommissioner enligt definitionen i förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50).

Post inom konsoliderade bankuppgifter. Denna dimension anger vilken post inom rapporteringsordningen för konsoliderade bankuppgifter som ska rapporteras (från bankernas resultaträkning, balansräkning och kapitaltäckningsrapporter).

Ursprunglig löptid. För datastrukturdefinitionerna ”ECB_BSI1”, ”ECB_FVC1”, ”ECB_IVF1”, ”ECB_CBD1” och ”ECB_OFI1” anger denna dimension den ursprungliga löptiden för balansräkningsposten. För datastrukturdefinitionen ”ECB_MIR1” anger denna dimension, för poster som visar utestående belopp, inlåningens och utlåningens uppdelning på ursprunglig löptid eller uppsägningsperiod; för poster som avser nya avtal anger den uppdelningen efter ursprunglig löptid eller uppsägningsperiod när det gäller inlåning, och den ursprungliga räntebindningsperioden när det gäller utlåning.

Löptid. Denna dimension anger instrumentets ursprungliga och återstående löptid i datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1”.

Värderingsmetod. Denna dimension anger vilken värderingsmetod som används för statistiken över värdepappersemissioner i datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”.

Typ av uppgifter. Denna dimension beskriver vilken typ av uppgifter som rapporteras i datastrukturdefinitionerna ”ECB_BSI1”, ”ECB_SSI1”, ”ECB_OFI1”, ”ECB_IVF1”, ”ECB_FVC1”, ”ECB_CBD1””ECB_ICPF1” och ”ECB_ICO1”.

MIR – datatyp. I datastrukturdefinitionen ”ECB_MIR1” anger denna dimension distinktionen mellan MIR-statistik som avser ränta och den statistik som avser volymen av nya avtal eller utestående belopp.

Värdepapper – datatyp. Denna dimension anger vilken typ av uppgifter som finns i statistiken över värdepappersemissioner i datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”. Nettoemissioner rapporteras bara då det inte går att separera bruttoemissioner från inlöst belopp.

Stock, flöde. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger datatyp – stock eller flöde – för de uppgifter som rapporteras.

Referensområdeskod för BIS-IFS. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger hemvistområdet för de rapporterande instituten.

Konsoliderad bankstatistik – kategori av bank. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, avser gruppen i motsvarande rapporterande sektor. För överföring till ECB bör koden ”4P” användas, vilket innebär att uppgifter endast bör rapporteras för inhemska bankkontor som hänför sig till stora bankgrupper avseende konsoliderade bankuppgifter.

Konsoliderad bankstatistik – rapporteringsgrund. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger rapporteringsgrunden för en fordran eller exponering.

Konsoliderad bankstatistik – positionskategori. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger vilken typ av finansiell ställning som rapporteras genom uppgifterna.

Konsoliderad bankstatistik – återstående löptid. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger återstående löptid för de rapporterade fordringarna eller exponeringarna.

Konsoliderad bankstatistik – valutatyp för bokföringsplats. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger valutatypen för de rapporterade fordringarna.

Konsoliderad bankstatistik – motpartssektor. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, hör samman med den sektorvisa uppdelningen av motparten till de rapporterade fordringarna eller exponeringarna.

Konsoliderad bankstatistik – motpartsområde. Denna dimension, som är specifik för ”BIS_CBS”, anger hemvistområdet för motparten till den relevanta posten.

Motpartsområde. Denna dimension anger hemvistområdet för motparten till den relevanta posten.

Beloppskategori. Denna dimension anger beloppskategorin för nya lån till icke-finansiella bolag; nya lån rapporteras även utifrån storlek. Den är endast relevant för datastrukturdefinitionen ”ECB_MIR1”.

Motpartssektor i balansräkningen. Denna dimension hör samman med den sektorvisa uppdelningen av motparten till den relevanta balansräkningsposten. I datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1” anger den den relevanta postens motpartssektor.

Motpartssektor. Denna dimension som definieras i datastrukturdefinitionen ”ECB_PSS1” representerar den sektorvisa uppdelningen av typ av mottagare (motpart) som är inblandad i betalningstransaktionen.

Originatorsektor för FVC. Denna dimension, som definieras i datastrukturdefinitionen ”ECB_FVC1”, motsvarar sektorn för överlåtaren (originatorn) för tillgångarna eller en tillgångspool och/eller värdepapperiseringsstrukturens kreditrisk för tillgången eller tillgångspoolen.

Försäkringsbolagets enhet. Denna dimension anger relevant affärsenhet inom försäkringsbolaget.

Transaktionsvaluta. Denna dimension anger emissionsvaluta för värdepapperen (för datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”) eller denomineringsvaluta för följande: a) MFI:s balansräkningsposter (för datastrukturdefinitionen ”ECB_BSI1”), b) finansiella strukturindikatorer (för datastrukturdefinitionen ”ECB_SSI1”), c) inlåning och utlåning (för datastrukturdefinitionen ”ECB_MIR1”), d) IF:s tillgångar och skulder (för datastrukturdefinitionen ”ECB_IVF1”), e) betalningstransaktioner (för datastrukturdefinitionen ”ECB_PSS1”), f) FVC:s tillgångar och skulder (för datastrukturdefinitionen ”ECB_FVC1”), g) OFI:s balansräkningsposter (för datastrukturdefinitionen ”ECB_OFI1”), h) poster avseende de konsoliderade bankuppgifterna (för datastrukturdefinitionen ”ECB_CBD1”) och i) transaktionerna i försäkringsbolags och pensionsinstituts tillgångar och skulder (för datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1”).

Denomineringsvaluta. Denna dimension anger den valuta som a) försäkringsbolagens och pensionsinstitutens tillgångar och skulder (för datastrukturdefinitionen ”ECB_ICPF1”), och b) försäkringsbolagens transaktioner (för datastrukturdefinitionen ”ECB_ICO1”) är denominerade i.

Seriens denominering eller specialkalkyl. Denna dimension anger den denomineringsvaluta i vilken observationerna inom en tidsserie uttrycks eller anger den underliggande beräkningen.

Balansräkningssuffix. Denna dimension förekommer i datastrukturdefinitionen ”ECB_BSI1” och anger den denomineringsvaluta i vilken observationerna inom en tidsserie uttrycks eller anger den underliggande beräkningen.

Särskilt seriesuffix för värdepapper. Denna dimension innehåller ytterligare datatyper för härledda serier. Den används endast för datastrukturdefinitionen ”ECB_SEC1”.

Täckning ränteverksamhet. Denna dimension, som är specifik för datastrukturdefinitionen ”ECB_MIR1”, beskriver huruvida MIR-statistiken avser utestående belopp eller nya avtal.

DEL 4

Attribut

Detta avsnitt beskriver i detalj de attribut som hör samman med de uppgifter som utväxlas. Avsnitt 1 behandlar definitionen av attributen per datastrukturdefinition inklusive deras format och tillämpningsnivå. Av avsnitt 2 framgår vilket ansvar deltagarna i ECBS system för datautbyte har i samband med framtagandet av attribut och underhåll samt även deras status. I avsnitten 3, 4 och 5 behandlas attributens innehåll sorterade efter tillämpningsnivå respektive syskon, tidsserier och observationsnivå.

Avsnitt 1 – Kodade och okodade attribut fastställda i datastrukturdefinitionerna ECB_BSI1, ECB_SSI1, ECB_MIR1, ECB_OFI1, ECB_SEC1, ECB_PSS1, ECB_IVF1, ECB_FVC1, ECB_CBD1, BIS_CBS, ECB_ICPF1 och ECB_ICO1

Förutom de dimensioner som definierar serienycklarna fastställs även ett antal attribut. Dessa attribut medföljer på olika nivåer den information som utväxlas – på syskon-, tidsserie- eller observationsnivå. Så som framgår nedan får de sitt värde antingen från fördefinierade kodlistor eller är okodade, och används för att lägga till förklaringar om relevanta uppgiftsaspekter i textform.

Med undantag för de obligatoriska attribut som medföljer på observationsnivå, som medföljer varje observation och som rapporteras vid varje dataöverföring, ska attributvärden bara utväxlas då de anges för första gången och när de ändras.

Tabellen nedan innehåller information om attributen som definierats för varje aktuell datastrukturdefinition, den nivå där de tillämpas, deras format och namnet på kodlistan från vilken de kodade attributen hämtar sina värden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistiskt begrepp

Format (12)

Kodlista

BSI

SSI

MIR

OFI

SEC

PSS

IVF

FVC

CBD

CBS

ICPF

ICO

ATTRIBUT PÅ SYSKONNIVÅ

(utväxlas med hjälp av FNS-gruppen)

 

 

 

 

TITLE

Titel

AN..70

Okodat

 

UNIT

Enhet

AN..12

CL_UNIT

Kodlista för enheter

UNIT_MULT

Enhetsmultiplikator

AN..2

CL_UNIT_MULT

Kodlista för enhetsmultiplikator

DECIMALS

Decimaler

N1

CL_DECIMALS

Kodlista för decimaler

TITLE_COMPL

Titelkomplement

AN..1050

Okodat

 

 

 

 

 

 

NAT_TITLE

Titel på nationellt språk

AN..350

Okodat

 

COMPILATION

Sammanställning

AN..1050

Okodat

 

 

 

 

 

 

 

COVERAGE

Täckning

AN..350

Okodat

 

SOURCE_AGENCY

Källa

AN3

CL_ORGANISATION

Kodlista för organisationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

METHOD_REF

Metodhänvisning

AN..1050

Okodat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATTRIBUT PÅ TIDSSERIENIVÅ

(utväxlas med hjälp av FNS-gruppen)

COLLECTION

Insamlingsindikator

AN1

CL_COLLECTION

Kodlista för insamlingsindikatorer

 

DOM_SER_IDS

Inhemskt serie-ID

AN..70

Okodat

 

 

 

 

 

BREAKS

Avbrott

AN..350

Okodat

 

 

 

 

 

 

UNIT_INDEX_BASE

Basvärde för index

AN..35

Okodat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVAILABILITY

Tillgänglighet

AN1

CL_AVAILABILITY

Kodlista för tillgänglighet

 

 

 

PUBL_PUBLIC

Källpublikation

AN..1050

Okodat

 

 

 

PUBL_MU

Källpublikation (endast euroområdet)

AN..1050

Okodat

 

 

 

 

 

 

 

PUBL_ECB

Källpublikation (endast ECB)

AN..1050

Okodat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATTRIBUT PÅ OBSERVATIONSNIVÅ

(utväxlas tillsammans med data i huvudsegment ARR utom för OBS_COM som utväxlas i FNS-gruppen)

OBS_STATUS

Observationsstatus

AN1

CL_OBS_STATUS

Kodlista för observationsstatus

OBS_CONF

Observationskonfidentialitet

AN1

CL_OBS_CONF

Kodlista för observationskonfidentialitet

OBS_PRE_BREAK

Observationsvärde före avbrott i serie

AN..15

Okodat

 

OBS_COM

Observationskommentar

AN..1050

Okodat

 

Avsnitt 2 – Gemensamma attribut för datastrukturdefinitionerna ECB_BSI1, ECB_SSI1, ECB_MIR1, ECB_OFI1, ECB_SEC1, ECB_PSS1, ECB_IVF1, ECB_FVC1, ECB_CBD1, BIS_CBS, ECB_ICPF1 och ECB_ICO1: Nationella centralbanker som rapporterar till ECB  (15)

Varje attribut kännetecknas av vissa tekniska egenskaper som återges i nedanstående tabell.


 

Status

Första värdet fastställs, lagras och distribueras av … (13)

Kan modifieras av NCB

TITLE_COMPL

M

ECB

Nej (**)

NAT_TITLE

C

NCB

Ja

COMPILATION

C

NCB

Ja (***)

COVERAGE

C

NCB

Ja (***)

METHOD_REF

M

NCB

Ja

DOM_SER_IDS (14)

C

NCB

Ja

BREAKS

C

NCB

Ja

OBS_STATUS

M

NCB

Ja

OBS_CONF

C

NCB

Ja

OBS_PRE_BREAK

C

NCB

Ja

OBS_COM

C

NCB

Ja

Definitionen av en uppsättning attribut som ska utväxlas tillsammans med uppgifterna gör det möjligt att utväxla ytterligare information om de tidsserier som utväxlas. Nedan förklaras mer i detalj vilken information attributen för ECB:s berörda statistiska dataset innehåller.

Avsnitt 3 – Attribut på syskonnivå

Obligatoriska

TITLE_COMPL (titelkomplement). Detta attribut tillåter ett större antal tecken än attributet TITLE och ersätter därför TITLE som det obligatoriska attributet för att spara seriens titel.

UNIT (enhet)

BSI

För medlemsstater i euroområdet: EUR

SSI

För medlemsstater i euroområdet: EUR

För serier som rapporteras som absoluta värden och för index: PURE_NUMB

För serier som rapporteras som procent: PCT

OFI

För medlemsstater i euroområdet: EUR

MIR

För volymer: EUR

För räntesatser: PCPA

SEC

För medlemsstater i euroområdet: EUR

PSS

För serier om originalenheter (del 16 tabell 5 i bilaga II), antal transaktioner (del 16 tabellerna 3, 4, 6 och 7 i bilaga II) och serier om koncentrationer (del 16 tabell 6 i bilaga II): PURE_NUMB

För serier om transaktionsvärde (del 16 tabellerna 3, 4, 6 och 7 i bilaga II): EUR

IVF

För medlemsstater i euroområdet: EUR

FVC

För medlemsstater i euroområdet: EUR

CBD

För medlemsstater i euroområdet: EUR eller PURE_NUMB (i de fall då valutadenomineringen inte är relevant)

CBS

För uppgifter som rapporteras i US-dollar av samtliga länder: USD. För uppgifter i de fall då valutadenomineringen inte är relevant: PURE_NUMB.

ICPF

För medlemsstater i euroområdet: EUR

ICO

För medlemsstater i euroområdet: EUR


UNIT_MULT (enhetsmultiplikator)

BSI

6

SSI

0

OFI

6

MIR (16)

För volymer: 6

För räntesatser: 0

SEC

6

PSS

För serier om originalenheter utom serier om transaktioner (del 16 tabell 5 i bilaga II): 0

För serier om transaktioner (del 16 tabellerna 3, 4, 6 och 7 i bilaga II, exkl. uppgifter om koncentrationer): 6

För serier om koncentrationer (del 16 tabell 6 i bilaga II): 0

IVF

6

FVC

6

CBD

3

CBS

6

ICPF

6

ICO

6


DECIMALS (decimaler)

BSI

0

SSI

För absoluta värden: 0

För indexserier och procentsatser: 4

OFI

0

MIR

För volymer: 0

För räntesatser: 4

SEC

0

PSS

Serier om originalenheter, utom uppgifterna om transaktioner och koncentrationer (del 16 tabell 5 i bilaga II): 0

Serier om transaktioner och koncentrationer (del 16 tabellerna 3, 4, 6 och 7 i bilaga II): 3

IVF

0

FVC

0

CBD

0

CBS

0

ICPF

0

ICO

0

METHOD_REF (metodhänvisning). Detta attribut används endast för datasetet PSS och anger om 2005 års ”förbättrade” definition används eller om den gamla definitionen används för varje tidsserie eller del därav. Två värden definieras:

Attributet ska även ange för vilken period som varje definition gäller. Exempelvis ”2005 års definitioner för hela serien”, ”2005 års definitioner från och med uppgifter avseende 2003, tidigare definitioner för resten”, eller ”tidigare definitioner fram till uppgifter avseende 2004”.

Villkorliga

TITLE (titel). De nationella centralbankerna kan använda attributet TITLE för att konstruera korta titlar.

NAT_TITLE (titel på nationellt språk). De nationella centralbankerna kan använda attributet NAT_TITLE för att ge en exakt beskrivning och andra kompletterande förtydliganden på sitt nationella språk. Användning av versaler och gemener vållar inga problem, men de nationella centralbankerna ombeds att endast använda teckenuppsättningen Latin-1. Normalt ska användningen av tecken med accent och utökade alfanumeriska symboler testas innan de kan tas i reguljärt bruk.

COMPILATION (sammanställning). För dataseten BSI, IVF, FVC, ICPF, ICO och MIR kan detta attribut användas för ytterligare förklaringar i textform av sammanställningsmetoder, viktning och statistiska förfaranden som använts för att sammanställa de underliggande serierna, särskilt om dessa avviker från ECB:s regler och standarder. Normalt är strukturen på de nödvändiga nationella förklaringarna följande:

Uppgiftskällor/system för uppgiftsinsamling.

Sammanställningsförfaranden (även beskrivning av skattningar och antaganden som gjorts).

Avvikelser från ECB:s rapporteringsanvisningar (uppdelning på geografiska områden/sektorer och/eller värderingsmetoder).

Information om den nationella rättsliga ramen.

För datasetet SSI inkluderar attributet ”sammanställning” information om förhållandet till unionens regelverk för andra institut än kreditinstitut.

För datasetet OFI finns en detaljerad beskrivning av den information som ska ingå under detta attribut i punkterna 1–5 i de nationella förklaringarna (del 11 i bilaga II).

På samma sätt finns det för datasetet SEC en detaljerad beskrivning av den information som ska ingå under detta attribut i punkterna 1, 2, 4, 5, 8, 9 och 10 i de nationella förklaringarna (del 12 i bilaga II).

COVERAGE (täckning)

Information om

Anmärkningar

SSI

täckning av olika kategorier av institut

typ av institut för de olika indikatorerna

om skattning använts när täckningen inte är fullständig

information om uppräkning (vid behov)

OFI

täckning av serierna för summa tillgångar/skulder

typ av OFI som ingår i huvudkategorierna

om skattning använts när täckningen inte är fullständig

information om uppräkning (vid behov)

se även del 11 i bilaga II (nationella förklaringarna, punkt 6)

MIR

stratifieringskriterier, urvalsförfarande (lika sannolikhet/sannolikheten proportionell till storleken/urvalet av de största instituten) om urval görs

 

SEC

klassificering av emissioner

se även del 12 i bilaga II (avsnitten 2.4 och 3.6)

CBD

beskrivning av den rapporterande populationen

anger om vissa institut har uteslutits vid insamlingen

anledningen till att de inte tagits med

SOURCE_AGENCY (källa). ECB kommer att bestämma ett värde för detta attribut som anger namnet på den nationella centralbank som lämnar uppgifterna.

Avsnitt 4 – Attribut på tidsserienivå

Obligatoriska

COLLECTION (insamlingsindikator). Detta attribut ger information om den tidsperiod eller tidpunkt när tidsserierna insamlas (till exempel början, mitten eller slutet av en period) eller anger om uppgifterna utgör genomsnitt.

Villkorliga

DOM_SER_IDS (inhemskt serie-ID). Detta attribut gör det möjligt att hänvisa till den kod som används i nationella databaser för den berörda serien (dessutom kan formler som använder nationella referenskoder specificeras).

UNIT_INDEX_BASE (basvärde för index). Detta attribut är obligatoriskt när det hör till en serienyckel som beskriver ett index. Attribut anger basreferens och basvärde för index och används endast för serierna i indexet över teoretiska stockar som härleds av ECB och tillhandahålls ECBS.

BREAKS (avbrott). Detta attribut ger en beskrivning av avbrott och större förändringar i fråga om seriens insamling, täckning och sammanställning. Vid avbrott bör man om möjligt meddela i vilken utsträckning gamla och nya uppgifter kan betraktas som jämförbara.

PUBL_PUBLIC, PUBL_MU, PUBL_ECB (källpublikation, källpublikation [endast euroområdet], källpublikation [endast ECB]). Dessa attribut kommer att bestämmas av ECB om uppgifterna offentliggörs i ECB:s publikationer, antingen i ECB:s offentliga eller i ECB:s sekretessbelagda publikationer. De ger en hänvisning (dvs. publikationer, poster etc.) till publicerade uppgifter.

Avsnitt 5 – Attribut på observationsnivå

Om en nationell centralbank vill revidera ett attribut på observationsnivå ska relevant(a) observation(er) samtidigt återrapporteras. Om en nationell centralbank reviderar en observation utan att även tillhandahålla det tillhörande attributsvärdet, kommer de befintliga värdena att ersättas med normalvärden.

Obligatoriska

OBS_STATUS (observationsstatus). De nationella centralbankerna anger ett observationsstatusvärde för varje observation de rapporterar. Detta attribut är obligatoriskt och ska tillhandahållas vid varje dataöverföring för varje individuell observation. När nationella centralbanker reviderar värdet för detta attribut återrapporteras såväl observationsvärdet (även om det är oförändrat) som markeringen för det nya observationsvärdet.

I förteckningen nedan beskrivs de för statistiken förväntade värdena, enligt den överenskomna ordningsföljden, för dessa attribut:

”A”= normalt värde (normalt för observationer som inte saknas).

”B”= värde vid avbrott i tidsserien för följande dataset: SSI, MIR, CBD och PSS (****).

”M”= värde saknas, uppgifter existerar ej.

”L”= värde saknas, uppgifter finns men samlas inte in.

”E”= skattat värde (*****).

”P”= preliminärt värde (detta värde kan användas vid varje dataöverföring, med hänvisning till den senast tillgängliga observationen om denna betraktas som preliminär).

I normala fall ska numeriska värden rapporteras med tillägget observationsstatus ”A” (normalt värde). I annat fall anges ett annat värde än ”A” enligt förteckningen ovan. Om två egenskaper enligt ovan är tillämpliga på en observation, rapporteras den viktigaste enligt ovan angiven ordningsföljd.

Vid varje dataöverföring kan de senast tillgängliga observationerna rapporteras som preliminära, och markeras med observationsstatusvärde ”P”. Sådana observationer får sina slutgiltiga värden och rapporteras med observationsstatus ”A” vid en senare tidpunkt när de nya reviderade värdena och observationsstatusmarkeringen ersätter de preliminära observationerna.

Saknade värden (”–”) används när det inte går att rapportera ett numeriskt värde (till exempel när uppgifter saknas eller inte har samlats in). Under inga förhållanden får en saknad observation rapporteras i form av värdet ”noll”, eftersom noll är ett normalt numeriskt värde som anger ett exakt och giltigt belopp. Om de nationella centralbankerna inte kan ge någon exakt förklaring till att ett värde saknas, eller om de inte kan använda hela uppsättningen av värden i kodlistan CL_OBS_STATUS för att rapportera observationer som saknas (”L” eller ”M”), ska värdet ”M” användas.

När uppgifter för en tidsserie, beroende på lokala statistikförhållanden, inte insamlas på specifika tidpunkter eller för hela tidsseriens längd (den underliggande ekonomiska företeelsen existerar men bevakas inte statistiskt), rapporteras ett saknat värde (”–”) med observationsstatus ”L” för respektive period.

När en tidsserie (eller en del därav) inte är relevant (den underliggande företeelsen existerar inte) beroende på lokal marknadspraxis eller den rättsliga/ekonomiska ramen, rapporteras ett saknat värde (”–”) med observationsstatus ”M”.

Villkorliga

OBS_CONF (observationskonfidentialitet). De nationella centralbankerna anger ett konfidentialitetsvärde för varje observation de rapporterar. Trots att detta attribut anges som villkorligt i ECB:s fil över strukturella definitioner ska det tillhandahållas vid varje dataöverföring för varje individuell observation eftersom varje konfidentiell observation måste förses med lämplig markering. När nationella centralbanker reviderar värdet för detta attribut ska såväl det berörda observationsvärdet som markeringen för observationsvärdet (även om det är oförändrat) återrapporteras.

I förteckningen nedan beskrivs de för statistiken förväntade värdena för dessa attribut:

”F”= får offentliggöras.

”N”= ska ej offentliggöras, får endast användas internt.

”C”= insynsskyddad statistisk information i enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 2533/98.

”S”= sekundär konfidentialitet som bestäms och hanteras av mottagaren, ska ej offentliggöras.

”D”= sekundär konfidentialitet som bestäms av avsändaren, ska ej offentliggöras. Denna kod kan användas av de nationella centralbanker som redan skiljer mellan primär och sekundär konfidentialitet i sina rapporteringssystem. I annat fall måste den rapporterande nationella centralbanken använda ”C” för att ange sekundär konfidentialitet.

OBS_PRE_BREAK (observationsvärde före avbrott i serie). Detta attribut innehåller observationsvärdet före ett avbrott i en serie och är i likhet med observationen ett numeriskt fält (******). Normalt används det när ett avbrott förekommer i en serie, och i sådana fall måste observationsstatusen sättas till ”B” (värde vid avbrott i tidsserien).

För dataseten BSI, IVF, FVC, OFI, ICPF och ICO behövs detta attribut inte eftersom informationen redan kan hämtas från omklassificeringsserien eller den serie som uttrycker finansiella transaktioner. Det har lagts till i attributlistan eftersom det ingår i den undergrupp av attribut som är gemensam för samtliga dataset.

OBS_COM(observationskommentar). Detta attribut kan användas för att ge textkommentarer på observationsnivå (till exempel för att beskriva en skattning av en specifik observation som gjorts på grund av att uppgifter saknas; här kan även en avvikande observation förklaras eller information lämnas om förändringar i den rapporterade tidsserien).

(*)  För de nationella centralbankerna gäller att emittentsektorn är hemmahörande i det land där den nationella centralbanken har sin hemvist."

(****)  Om OBS_STATUS rapporteras som ”B” måste ett värde rapporteras under attributet OBS_PRE_BREAK."

(*****)  Observationsstatus ”E” ska användas för alla observationer eller uppgiftsperioder som utgör skattningar och som inte kan betraktas som normala värden."

(******)  De fyra objekten observationsvärde samt OBS_STATUS, OBS_CONF och OBS_PRE_BREAK behandlas som en enhet. Detta betyder att de nationella centralbankerna ska sända all tilläggsinformation för en observation. (När attributen inte rapporteras ersätts deras tidigare värden med normalvärden).”"

4.

Bilaga IV ska ändras på följande sätt:

a)

Rubriken ska ersättas med följande:

”HÄRLEDNING AV TRANSAKTIONER I SAMBAND MED DE MONETÄRA FINANSINSTITUTENS BALANSRÄKNINGSPOSTER (BSI) SAMT IF-, FVC- OCH FB-STATISTIK”

b)

Del 1 ska ersättas med följande:

”DEL 1

Allmän beskrivning av förfarandet för att härleda transaktioner

Avsnitt 1 – Ram

1.

Ramen för att härleda transaktioner för de monetära finansinstitutens balansräkningsposter respektive statistik över IF:s, FVC:s och FB:s tillgångar och skulder utgår från Europeiska national- och regionalräkenskapssystemet (nedan kallat ENS 2010). Avvikelser från denna internationella standard görs när så behövs både när det gäller uppgifternas innehåll och beskrivningen av de statistiska begreppen. Denna bilaga tolkas i enlighet med ENS 2010, om inte förordningarna (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33), (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38), (EU) nr 1075/2013 (ECB/2013/40), (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) eller denna riktlinje, uttryckligen eller underförstått, ger en annan tolkning av dess bestämmelser.

2.

I enlighet med ENS 2010 definieras finansiella transaktioner som nettoförvärv av finansiella tillgångar eller nettoökning av skulder för varje typ av finansiellt instrument, dvs. summan av alla finansiella transaktioner som förekommer under en given rapporteringsperiod (*******). Transaktioner som täcker varje post specificerad i förordningarna (EU) nr 1071/2013 (ECB/2013/33), (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38), (EU) nr 1075/2013 (ECB/2013/40) och (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) beräknas på nettobasis, dvs. det föreligger inget krav på att fastställa brutto finansiella transaktioner eller omsättning (********). Värderingsmetoden för varje transaktion består i att man tar det värde till vilket tillgångarna anskaffas/avyttras och/eller skulder upprättas, avvecklas eller byts. Avvikelser får emellertid göras från ENS 2010.

3.

I denna bilaga beskrivs den metod som används för att härleda transaktioner inom ramen för BSI-, IF-, FVC- och FB-statistik. I denna del behandlas ECB:s beräkning av transaktionsuppgifter samt de nationella centralbankernas rapportering av de underliggande uppgifterna, medan del 2 inriktas på flödesjusteringar. Delarna 3, 4, 5 och 6 innehåller därefter specifik information om ramarna för att sammanställa BSI-, IF-, FVC- respektive FB-statistik.

Mer information och räkneexempel finns i manualerna om sådan statistik som offentliggörs på ECB:s webbplats.

Avsnitt 2 – ECB:s beräkning av transaktionsuppgifter samt rapportering från nationella centralbanker till ECB

1.   Inledning

1.

För BSI-, IF- och FB-statistik beräknar ECB transaktioner genom att för varje tillgångs- och skuldpost ta differensen mellan stockuppgifter enligt rapporteringstillfället vid periodens slut, varefter effekterna av utvecklingen som inte är resultatet av transaktionerna tas bort, dvs. ”andra förändringar”. ”Andra förändringar” grupperas i två huvudkategorier ”omklassificeringar och andra justeringar” och ”omvärderingsjusteringar”, där den sistnämnda kategorin omfattar omvärderingar på grund av pris- och växelkursförändringar (*********). De nationella centralbankerna rapporterar ”omklassificeringar och andra justeringar” och ”omvärderingsjusteringar” till ECB på så sätt att effekterna av dessa icke-transaktioner kan avlägsnas när flödesstatistiken beräknas.

Vad gäller BSI-statistik ska de nationella centralbankerna rapportera justeringsuppgifter till ECB i enlighet med del 1 i bilaga II. De ”omvärderingsjusteringar” som rapporteras av de nationella centralbankerna omfattar nedskrivningar/avskrivningar av lån samt omvärderingsjusteringar på grund av prisändringar. Omvärderingsjusteringar på grund av växelkursförändringar beräknas normalt av ECB, men om de nationella centralbankerna kan sammanställa mer korrekta justeringar kan de också rapportera dessa justeringar direkt till ECB (**********).

Vad gäller IF-statistik ska de nationella centralbankerna rapportera justeringsuppgifter till ECB i enlighet med del 17 i bilaga II. De ”omvärderingsjusteringar” som rapporteras av de nationella centralbankerna omfattar omvärderingsjusteringar till följd av pris- och växelkursförändringar.

När det gäller FB-statistik ska de nationella centralbankerna rapportera justeringsuppgifter till ECB i enlighet med del 23 i bilaga II. De ”omvärderingsjusteringar” som rapporteras av de nationella centralbankerna omfattar omvärderingsjusteringar till följd av pris- och växelkursförändringar.

2.

När det gäller FVC-statistik ska de nationella centralbankerna rapportera transaktionerna och inte flödesjusteringarna direkt till ECB. Transaktionerna bör beräknas (antingen direkt av uppgiftslämnarna eller också av de nationella centralbankerna) i överensstämmelse med den generella strategin för omklassificeringar och andra justeringar samt omvärderingar enligt denna bilaga.

2.   Omklassificeringar och andra justeringar

1.

De nationella centralbankerna sammanställer uppgifter avseende ”omklassificeringar och andra justeringar” i enlighet med kraven i denna riktlinje med hjälp av tillsynsinformation, rimlighetsbedömningar, engångsundersökningar (till exempel avseende specialfall), nationella statistikkrav, information om tillkommande eller avgående enheter ur den rapporterande populationen och samtliga andra källor som de har tillgång till. ECB förväntas inte göra justeringar i efterhand om inte de nationella centralbankerna pekar på distinkta förändringar i de slutliga uppgifterna.

2.

De nationella centralbankerna fastställer stockförändringar till följd av omklassificeringar och anger det fastställda nettobeloppet under ”omklassificeringar och andra justeringar”. En nettoökning av stockar till följd av omklassificeringar tas upp med positivt tecken, en nettominskning av stockar med negativt tecken.

3.

I princip uppfyller de nationella centralbankerna samtliga krav för ”omklassificeringar och andra justeringar” som fastställs i denna riktlinje. De nationella centralbankerna ska åtminstone sända in samtliga ”omklassificeringar och andra justeringar” över 50 miljoner euro. Avsikten med denna tröskel är att hjälpa dem att avgöra om de ska göra en justering eller inte. Om emellertid informationen inte är lättillgänglig eller av dålig kvalitet kan beslut fattas om att antingen inte göra något alls eller också göra skattningar. Av denna anledning är det nödvändigt att tillämpa tröskeln med flexibilitet, inte minst på grund av att de nuvarande sätten att beräkna justeringar är mycket olika. När till exempel förhållandevis detaljerad information insamlas utan hänsyn till tröskeln kan det vara kontraproduktivt att försöka tillämpa en sådan tröskel.

3.   Omvärderingsjusteringar

1.

För att uppfylla de krav för ”omvärderingsjusteringar” som fastställs i denna riktlinje kan de nationella centralbankerna behöva beräkna justeringarna från de transaktioner, uppgifter för enstaka värdepapper eller andra uppgifter som rapporterats av den rapporterande populationen och/eller göra en skattning av justeringarna avseende några av de uppdelningar som inte rapporterats av den rapporterande populationen eftersom dessa inte betraktas som ”minimikrav”.

2.

”Omvärderingsjusteringar” sammanställs normalt av de nationella centralbankerna med utgångspunkt från uppgifter rapporterade direkt av den rapporterande populationen. De nationella centralbankerna kan emellertid också täcka dessa rapporteringskrav indirekt (till exempel genom att samla in uppgifter om transaktioner direkt) och får under alla förhållanden samla in ytterligare uppgifter från uppgiftslämnarna. Oavsett vilken strategi som tillämpas på nationell nivå ska de nationella centralbankerna lämna en fullständig uppsättning uppgifter till ECB i enlighet med del 1 i bilaga II vad gäller BSI-statistik, del 17 i bilaga II vad gäller IF-statistik och del 23 i bilaga II vad gäller FB-statistik.

(*******)  I enlighet med ENS 2010 och andra internationella statistikstandarder."

(********)  Vad gäller IF-statistik krävs emellertid enligt förordning (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38) separat rapportering av nyemission och inlösen av aktier/andelar i investeringsfonder under rapporteringsmånaden."

(*********)  Definitionen och klassificeringen av ”andra förändringar” stämmer i huvudsak överens med ENS 2010. ”Omklassificeringar och andra justeringar” motsvarar i princip ”andra volymförändringar i tillgångar och skulder” (K.1–K.6, se punkterna 6.03–6.25), medan ”omvärderingar” kan överföras till ”nominella kapitalvinster och kapitalförluster” (K.7, se punkterna 6.26–6.64). När det gäller BSI-statistik är en viktig avvikelse att ”avskrivningar av lån” förs in under ”omvärderingar” (och närmare bestämt som omvärderingar på grund av prisförändringar), medan de i ENS 2010 i allmänhet betraktas som ”andra volymförändringar” (punkt 6.14) – med undantag för förluster som realiseras vid försäljningen av lån; dessa förluster, som motsvarar skillnaden mellan transaktionspriset och lånens bokförda värde i balansräkningen, ska redovisas som en omvärdering (punkt 6.58). Att inkludera ”avskrivningar av lån” i ”justeringar för omvärdering” innebär också en avvikelse från reglerna för utlandsställningen. I utlandsställningen behandlas dessa som ”andra justeringar” och inte som ”pris- eller växelkursförändringar”. För IF-statistik begärs inte nedskrivningar/avskrivningar av lån."

(**********)  De justeringar som motsvarar ECB:s egen balansräkning rapporteras av ECB:s generaldirektorat för administration.”"

c)

Följande del ska läggas till som del 6:

”DEL 6

Flödesjusteringar – specifika kriterier för FB-statistiken

Avsnitt 1 – Inledning

1.

Vad gäller FB-statistik ska de nationella centralbankerna lämna omvärderingsjusteringar, vilket omfattar såväl omvärderingar på grund av pris- och växelkursförändringar, som omklassificeringsjusteringar för alla poster på FB:s balansräkning i enlighet med artikel 26a. Vid detta förfarande kan de nationella centralbankerna behöva beräkna och/eller göra en skattning av justeringarna för några av de uppdelningar som inte rapporterats av FB. Detta inbegriper uppgifter där motsvarande stockserier rapporteras post för post, uppgifter som inte betraktas som ”minimikrav” i tabellerna 3a och 3b i bilaga III till förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) samt uppgifter om försäkringstekniska avsättningar.

Avsnitt 2 – Omvärderingsjusteringar

1.

Enligt förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) ska flexibilitet tillåtas i fråga om vilken typ av uppgifter som behövs för att beräkna omvärderingsjusteringar för tillgångar och skulder och i vilken form dessa uppgifter ska insamlas och sammanställas. Det är upp till de nationella centralbankerna att besluta vilken metod som ska användas.

2.

För värdepapper som samlas in värdepapper för värdepapper finns följande båda alternativ för att härleda omvärderingsjusteringar. De nationella centralbankerna kan följa ett liknande tillvägagångssätt för andra tillgångar än värdepapper när de samlar in uppgifter post för post.

FB rapporterar information värdepapper för värdepapper, vilket gör det möjligt för de nationella centralbankerna att härleda omvärderingsjusteringar: Till de nationella centralbankerna rapporterar FB den information som krävs enligt del 3 tabellerna 2.1 och 2.2 punkterna 1, 2 och 4 i bilaga I till förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) värdepapper för värdepapper. Denna information ger de nationella centralbankerna en möjlighet att få exakt information om de ”omvärderingsjusteringar” som ska lämnas till ECB. Med detta alternativ kan de nationella centralbankerna härleda ”omvärderingsjusteringar” enligt den gemensamma metoden för Eurosystemet, dvs. ”metoden för härledning av flöden” som beskrivs i FB-manualen som medföljer förordningen samt denna riktlinje.

FB direktrapporterar transaktioner värdepapper för värdepapper till den nationella centralbanken: FB rapporterar de ackumulerade beloppen av köp och försäljning av värdepapper som har skett under referensperioden i enlighet med del 3 tabellerna 2.1 och 2.2 punkterna 1 och 3 i bilaga I till förordning (EU) nr 1374/2014 (ECB/2014/50) värdepapper för värdepapper. De nationella centralbankerna beräknar ”omvärderingsjusteringar” genom att ta differensen mellan stockarna i slutet av perioden, avlägsna transaktionerna och lämna omvärderingsjusteringarna till ECB i enlighet med denna riktlinje.

3.

För försäkringstekniska avsättningar som försäkringsbolagen underhåller finns följande båda alternativ för att härleda approximeringar av omvärderingsjusteringar:

Försäkringsbolagen rapporterar aggregerade justeringar eller transaktioner i enlighet med de nationella centralbankernas anvisningar. De nationella centralbanker som väljer denna metod aggregerar de justeringar som rapporterats av FB för att överlämna uppgifterna till ECB

De nationella centralbankerna härleder approximeringar på grundval av uppgifter som lämnats av försäkringsbolagen.

4.

För tillgångar och skulder andra än de som samlas in post för post eller försäkringstekniska avsättningar som försäkringsbolagen underhåller finns följande tre alternativ för att härleda omvärderingsjusteringar:

FB rapporterar aggregerade justeringar: FB rapporterar de justeringar som tillämpas för varje post, och som står för förändringar i värdering till följd av pris- och växelkursförändringar. De nationella centralbanker som väljer denna metod aggregerar de justeringar som rapporterats av FB för att överlämna uppgifterna till ECB.

FB rapporterar aggregerade transaktioner: FB samlar upp transaktioner under kvartalet och överför värdet av köp och försäljning till de nationella centralbankerna Nationella centralbanker som inhämtar transaktionsuppgifter beräknar ”omvärderingsjusteringarna” som en restpost från differensen mellan stockar och transaktioner och lämnar omvärderingsjusteringen till ECB i enlighet med denna riktlinje.

De nationella centralbankerna härleder approximeringar på grundval av uppgifter som lämnats av FB.”

5.

Bilaga V ska ersättas med följande:

”BILAGA V

FÖRTECKNING ÖVER INSTITUTIONELLA ENHETER FÖR STATISTISKA ÄNDAMÅL

DEL 1

Sammanlänkning av attributlistan till RIAD-databasen och specifika dataset som underhålls för statistiska ändamål

Attributets namn (1)

Relevant i förteckningen över

MFI

IF

FVC

PSRI (2)

IC

Kategori

Uppdateringsfrekvens

Kategori

Uppdateringsfrekvens

Kategori

Uppdateringsfrekvens

Kategori

Uppdateringsfrekvens

Kategori

Uppdateringsfrekvens

’Non-industry’ IDs

RIAD code

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Nationals business register

E

d

E

q

E

q

O

a

E

q

EGR code

E

d

 

 

E

q

 

 

 

 

LEI (om sådan finns tillgänglig)

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

’Industry’ IDs

BIC

E

d

 

 

 

 

 

 

 

 

ISINs

E

d

M

q

M

q

 

 

E

q

Name

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Country of residence

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Address

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Area code

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Legal form

E

d

E

q

E

q

E

a

E

q

Flag Listed

M

d

M

q

M

q

O

a

M

q

Flag Supervised

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Flag Subject to Directive 2009/138/EC

 

 

 

 

 

 

 

 

M

q

Reporting requirements

E

d

E

q

E

q

E

a

E

q

Type of licence

M

d

M

q

M

q

O

a

E

q

Capital variability

 

 

M

q

 

 

 

 

 

 

UCITS compliance

 

 

M

q

 

 

 

 

 

 

Legal set-up

 

 

M

q

 

 

 

 

 

 

Flag Sub-fund

 

 

M

q

 

 

 

 

 

 

Nature of securitisation

 

 

 

 

M

q

 

 

 

 

Flag E-money issuer – licence

 

 

 

 

 

 

M

a

 

 

Flag E-money issuer – business

 

 

 

 

 

 

M

a

 

 

Flag Payment service provider – licence

 

 

 

 

 

 

M

a

 

 

Flag Payment service provider – business

 

 

 

 

 

 

M

a

 

 

Flag Payment system operator

 

 

 

 

 

 

M

a

 

 

Comment

O

d

O

q

O

q

O

a

O

q

Nace code

M

d

M

q

M

q

E

a

M

q

Total employment

E

a

O

a

E

a

O

a

E

a

Total solo balance sheet (ECB regulation)

M

a

E

a

E

a

 

 

E

a

Net assets, net asset value

E

a

M

a

 

 

 

 

 

 

Gross premiums written

 

 

 

 

 

 

 

 

M

a

ESA 2010

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Sub-sector type

M

d

M

q

M

q

M

a

M

q

Birth date

O

d

O

q

O

q

O

a

O

q

Closure date

M

d

M

q

M

q

M

a

M

Q

Flag Activity status

M

d

M

q

M

q

M

a

M

Q

En minimuppsättning av uppgifter (1) begärs för

Originator of FVC

 

 

 

 

M

q

 

 

 

 

Management company

 

 

M

q

M

q

 

 

 

 

Head of branch

M

d

 

 

 

 

 

 

M

Q

M (obligatoriskt), E (uppmuntras), O (frivilligt), tomma fält (ej tillämpligt)

Frekvens: a (årsvis), q (kvartalsvis), m (månadsvis), d (dagligen/så snart det sker förändringar).

Tidsfrister: För årsvisa uppgifter gäller (om inget annat anges) en månad efter referensdatumet.

DEL 2

Typ av samband mellan organisatoriska enheter

 

Kategori

Uppdateringsfrekvens

1.   

Organisatoriska förhållanden inom ett företag

Förhållanden mellan en eller flera juridiska enheter och ett företag

O

2.   

Förhållanden inom en företagsgrupp

Kontrollförhållande

E (c)

Q

Ägandeförhållande

E (c)

Q

3.   

Andra förhållanden

Förhållande mellan en ”originator” och dess FVC

M

Q

Förhållande mellan ett ”förvaltningsbolag” och dess FVC/IF

M

Q

Förhållande mellan en ”utländsk filial” och dess inhemska ”huvudkontor”

M

Q

Förhållande mellan en ”inhemsk filial” och dess utländska ”huvudkontor”

M

Q

Förhållande mellan en ”underfond” och en ”paraplyfond”

M

Q

 

Förhållande till överlåtande bolag/övertagande bolag i samband med en absorption/delning

M

d/q

DEL 3

Definitioner och mer ingående rapporteringsanvisningar

RIAD code

Den unika identifieringskoden för en organisatorisk enhet i RIAD består av två delar: ”host” och ”id”.

Värdena för de båda delarna kombineras så att denna primärnyckel blir unik:

2-ställiga landskoder enligt ISO-3166.

Fritext.

[obligatorisk post för att skapa en enhet i RIAD]

Alias identifiers

Öppen förteckning över en rad olika identifieringskoder bestående av ID-koder som kan men inte behöver följa eventuella (delar av) branschstandarder. Eftersom en sådan förteckning kan innehålla koder som är enbart ”nationella”, är hela förteckningen inte obligatorisk för alla institut som lämnar uppgifter. Exempel på detta är nationella företagsregisterkoder, EGR-koden (EuroGroups Register), LEI-koden (Legal Entity Identifier) (om en sådan finns tillgänglig) och BIC-koden.

För att ID-koden ska kunna användas i samband med datautbyte mellan en nationell centralbank och RIAD måste den registreras i en särskild kodlista i systemet.

ISIN

ISIN-koden är ett internationellt standardnummer för värdepapper (International Securities Identifying Number) som definieras i ISO 6166. I RIAD visas ISIN-koden på två olika sätt:

När det gäller IF och FVC omfattar rapporteringskraven skyldigheten att rapportera (samtliga) utestående (ej inlösta) värdepapper som emitterats av ett finansiellt bolag.

Eftersom varje värdepapper som emitteras av ett bolag också utgör en unik identifiering av enheten, kan varje enskild ISIN-kod för emitterade (och möjligtvis) noterade aktier eller andra utestående skuldebrev användas för att identifiera den organisatoriska enheten i sig.

 

 

Name

Fullständigt registrerade namn, inklusive företagsbeteckningen, dvs. plc, Ltd, SpA etc.

Country of residence

Land där xx är rättsligt erkänt eller registrerat.

[obligatorisk post för att skapa en enhet i RIAD]

Address

Här anges mer detaljerade uppgifter om var en organisatorisk enhet är belägen, består av fyra delar:

City

Stad där xx är belägen.

Address

Byggnadens gatuadress och husnummer.

Postal code

Postnummer anges enligt nationella regler för angivande av postnummer.

Postal box

Boxnummer anges enligt nationella regler för angivande av boxnummer.

Area code

Geografisk klassificering som krävs för statistiska ändamål.

Legal form

Tillämplig juridisk form följer enskilda nationella kodlistor, och måste registreras i RIAD innan den kan användas i samband med de uppgiftslämnande nationella centralbankernas dataöverföring.

Flag Listed (d)

Markering som anger om en organisatorisk enhet är börsnoterad (i eller utanför landet). Denna markering kan omvänt användas för att ange att en enhet har ”avnoterats”.

Flag Supervised (d)

Markering som anger om en enhet omfattas av en tillsynsordning som de nationella och/eller överstatliga myndigheterna ansvarar för.

Flag Subject to Directive 2009/138/EC

Markering som anger om en enhet omfattas av direktiv 2009/138/EG eller av en annan tillsynsordning (möjliga värden: ”direktiv 2009/138/EG”/”övrigt”). Ska endast anges om enheten står under tillsyn.

Reporting requirements

Öppna kodlistor som kan användas för att i ett centralt arkiv registrera vilka nationella och/eller överstatliga rapporteringsskyldigheter som en enhet omfattas av; en enhet kan omfattas av ett flertal skyldigheter.

Tillämpliga individuella nationella kodlistor måste registreras i RIAD innan de kan användas i samband med de uppgiftslämnande nationella centralbankernas dataöverföring.

Type of licence

Attribut som anger om en enhet innehar ett (särskilt) tillstånd som innebär att de har certifierats av nationella och/eller överstatliga myndigheter.

Detaljerade nationella kodlistor kan registreras i RIAD för att möjliggöra identifiering av särskilda tillståndssystem/tillståndsramar.

 

 

Capital variability

Denna variabel anger om det finns några beloppsrestriktioner när det gäller de aktier som fonden får emittera, dvs. om den utgör en ”öppen” eller ”sluten” fond.

UCITS compliance

Markering som anger om fonden uppfyller kraven för fondföretag.

Legal set-up

Denna variabel anger vilken juridisk form en IF kan ha.

Sub-fund

Denna variabel anger om en IF är en underfond.

Nature of securitisation

Denna variabel anger vilken typ av värdepapperisering som en FVC genomför.

Flag E-money issuer – licence (d)

Markering som anger om en enhet innehar ett särskilt tillstånd för ”utgivare av elektroniska pengar” (enligt artikel 2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/110/EG) (17).

Flag E-money issuer – business (d)

Markering som anger om en enhet faktiskt bedriver verksamhet som utgivare av elektroniska pengar.

Flag Payment service provider – licence (d)

Markering som anger om en enhet innehar ett särskilt tillstånd för ”betaltjänstleverantörer” (enligt artikel 4 i direktiv 2007/64/EG)

Flag Payment service provider – business (d)

Markering som anger om en enhet faktiskt bedriver verksamhet som betaltjänstleverantör.

Flag Payment system operator (d)

Markering som anger om en enhet är en ”operatör av betalningssystem” enligt artikel 1 i förordning (EU) nr 1409/2013 (ECB/2013/43)

Comment

Fritext

 

 

Nace

Huvudaktivitet i enlighet med Nace Rev.2 (4-siffrig klass).

Total employment

Antal anställda; om möjligt mätt i heltidsekvivalenter (HTE).

Total solo balance sheet (ECB Regulation)

Totalt balansräkningsbelopp enligt respektive BSI/IF/FVC/FB-förordning (denominerat i euro).

Net assets, NAV

För IF värdet av ”aktier/andelar” (NAV); för kreditinstitut approximerat genom ”kapital och reserver” (denominerat i euro).

Gross premiums written

För försäkringsbolag omfattar värdet av tecknade bruttopremier alla belopp som förfaller under räkenskapsåret avseende försäkringsavtal, oavsett om sådana belopp helt eller delvis avser senare räkenskapsår.

ESA 2010

Institutionella sektorer enligt ENS 2010 (4-ställig kod). Kan omfatta klassificering i publika/nationella privata/utlandskontrollerade.

Sub-sector type

Utvidgning av ENS 2010-klassificeringen, som gör det möjligt att identifiera underkategorier av den vanliga uppdelningen av nationalräkenskaperna.

För försäkringsbolag anger detta typ av försäkringsbolag uppdelat efter affärsområde. Möjliga värden: livförsäkring, skadeförsäkring, försäkring med blandad verksamhet, återförsäkring.

 

 

Birth date

Datum då en juridisk enhet blir rättsligt erkänd eller en institutionell enhet registreras. Om sådan information inte går att härleda (med rimlig arbetsinsats), får en approximering lämnas i stället.

[obligatorisk post för att skapa en enhet i RIAD; kan approximeras]

Closure date

Datum då en enhet avregistreras. Samtliga enheter finns kvar i RIAD även efter sitt ”nedläggningsdatum”.

ad existence

Frågor om en individuell enhet ”finns” vid en viss tidpunkt (eller ej) kan härledas från ”nedläggningsdatum”.

Activity status (d)

Markering som anger om en enhet är ”aktiv”, ”ej aktiv” eller befinner sig ”i likvidation”.

Detta attribut kompletterar informationen om en enhet (fortfarande) existerar.

ad liquidation

Giltighetsstartdatum för värdet ”i likvidation” (se ”activity status”) anger det datum då likvidationsprocessen inleds.

ad absorption

I RIAD sammanlänkas företagsposter som fusioner och delningar genom registrering av relevanta strykningar, ändringar eller nytillskott samt relaterade förhållanden till överlåtande bolag/övertagande bolag.

 

 

Relationship between legal unit(s) and enterprise

Gör det möjligt att registrera förhållandet mellan en juridisk enhet och det företag som den driver, vilket speglar konceptet att ett företag kan motsvaras av antingen en juridisk enhet eller också en kombination av juridiska enheter.

Control relationship

Förhållande mellan juridiska enheter som bygger på konceptet ”kontroll” enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU (18) (regeln om mer än 50 procents ägande).

Ownership relationship

Förhållande mellan juridiska enheter som bygger på konceptet om en procentuell andel för ”kapitalandel”, ”rösträtter” etc., vilket till exempel motsvaras av regeln om att det ska föreligga mer än 10 procent, vilket fastslås genom OECD:s riktmärke för utländska direktinvesteringar.

Link between a ’sub-fund’ and an ’umbrella fund’

Gör det möjligt att registrera de respektive förhållandena om en paraplyfond avskiljer sina tillgångar i olika underfonder på sådant sätt att aktier/andelar för varje underfond på ett oberoende sätt backas upp av olika tillgångar (se förordning (EU) nr 1073/2013 (ECB/2013/38).

 

 

Management company

Beskrivning av det registrerade förvaltningsbolaget för en fond eller ett FVC – namn, hemvist, kod för institutionell sektor samt RIAD-kod (för enheter med hemvist i unionen).

Behöver kopplas till alla relaterade IF eller FVC som enheten förvaltar.

Head

Beskrivning av det registrerade huvudkontoret för en filial med verksamhet i en medlemsstat i unionen – namn, hemvist, kod för institutionell sektor samt RIAD-kod (för enheter med hemvist i unionen).

Behöver kopplas till den relevanta filialen som är etablerad i ett EU-land.

Originator

Beskrivning av det registrerade företag som har upprättat FVC:t med avseende på värdepapperisering och har överfört tillgångarna, eller en tillgångspool, och/eller värdepapperiseringsstrukturens kreditrisk för tillgången eller tillgångspoolen – namn, hemvist, kod för institutionell sektor samt RIAD-kod (för enheter med hemvist i unionen).

Behöver kopplas till det eller de relevanta FVC som enheten har inrättat.

Resident branch

En filial som har sin hemvist inom den rapporterande nationella centralbankens territorium och vars huvudkontor är en enhet som saknar hemvist där enligt artikel 1 i förordning (EG) nr 2533/98.

Non-resident branch

En filial som har sin hemvist utanför den rapporterande nationella centralbankens territorium och vars huvudkontor är en enhet som har sin hemvist där enligt artikel 1 i förordning (EG) nr 2533/98.

DEL 4

Dataöverföring

De nationella centralbankerna kan lämna (uppdateringar av) referensuppgifter online eller i batchform via RIAD, i enlighet med något av de format som presenteras i dokumentet Exchange Specification for the RIAD Data Exchange System. Nya enheter kan också läggas till i RIAD (och undantagsvis strykas från databasen) online eller i batchform.

I RIAD utnyttjas möjligheten att administrera referensuppgifter mycket sparsamt, vilket innebär att varje ändring av referensuppgifterna för en enskild enhet kan tillämpas för specifika (enskilda) attribut. Enheter som har registrerats i RIAD raderas inte om det inte föreligger ett väsentligt fel. Livslängden fastställs genom att ett datum för bildande eller nedläggning anges. Modifieringar av enskilda attribut införs genom att (giltighetsspannet för) specifika värden ändras.”

6.

I ordlistan ska följande uppslagsord läggas till:

Skadeförsäkringsbolag (non-life insurance corporations) : Försäkringsbolag som i första hand erbjuder skadeförsäkringar.

Livförsäkringsbolag (life insurance corporations) : Försäkringsbolag som i första hand erbjuder livförsäkringar.

Försäkringsbolag med blandad verksamhet (composite insurance corporations) : Försäkringsbolag som erbjuder både liv- och skadeförsäkringar, utan någon tydlig policy att företrädesvis erbjuda den ena eller andra försäkringen.

Återförsäkringsbolag (reinsurance corporations) : Försäkringsbolag som i första hand erbjuder återförsäkringar.

Försäkringstekniska avsättningar för livförsäkring varav beviljad återförsäkring (life insurance technical reserves of which accepted reinsurance) : Försäkringsbolagets kapital som syftar till att täcka framtida fordringar som härrör från dess återförsäkringsförpliktelser enligt definitionen i kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/35 (***********).

(***********)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/35 av den 10 oktober 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 12, 17.1.2015, s. 1).”"


(1)  Denna post kan omfatta försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring (ENS 2010: F.61), försäkringsbolags fordringar på pensionsförvaltare (ENS 2010: F.64) och avsättningar för krav enligt standardiserade garantier (ENS 2010: F.66).

(2)  Denna post, inbegripet relevant uppdelning, kan omfatta pensionsinstituts fordringar på pensionsförvaltare (ENS 2010: F.64) och övriga livförsäkringsförmåner (ENS 2010: F.65).

(3)  Uppgiftsreferens 1 januari 2016 får användas som proxyvariabel.

(4)  Denna post kan omfatta försäkringstekniska avsättningar för skadeförsäkring (ENS 2010: F.61), försäkringsbolags fordringar på pensionsförvaltare (ENS 2010: F.64) och avsättningar för krav enligt standardiserade garantier (ENS 2010: F.66).

(5)  När det gäller medlemsstater utanför euroområdet avser ”MFI” och ”icke-MFI””banker” och ”icke-banker”.

(6)  Denna post kan omfatta övriga livförsäkringsförmåner (ENS 2010: F.65).

(7)  Den relevanta ”varav”-positionen för denna post kan även omfatta pensionsförvaltares fordringar på försäkringsbolag som agerar som pensionsförvaltare (ENS 2010: F.64).

(8)  Denna post, inbegripet relevant affärsområde, kan omfatta avsättningar för krav enligt standardiserade garantier (ENS 2010: F.66).

(9)  Inom den internationella konsoliderade bankstatistiken ska samtliga rapporterande länder ha gemensam kodstruktur och datastrukturdefinition, vilka bör vara desamma som används för att rapportera motsvarande uppgifter till Banken för internationell betalningsutjämning (BIS) (www.bis.org/statistics/dsd_cbs.pdf).

(10)  Här anges antalet bokstäver/siffror som är tillåtna för varje element på kodlistorna (till exempel betyder AN..7 en alfanumerisk sträng med max sju tecken och AN1 betyder en siffra).

(11)  Ny kodlista för datastrukturdefinitionen SDMX.

(12)  Här anges antalet bokstäver/siffror som är tillåtna för överföringen av varje attribut (till exempel betyder AN..1050 en alfanumerisk sträng med max. 1 050 tecken, AN1 betyder ett alfanumeriskt tecken, och N1 betyder 1 siffra).

(**)  Om en nationell centralbank vill företa en modifiering ska den konsultera ECB som sedan genomför ändringen.

(***)  Ändringar meddelas ansvarig avdelning inom ECB per e-post.

(13)  Med ECB avses här ECB:s generaldirektorat för statistik.

(14)  För att säkerställa en tydlig kommunikation rekommenderar ECB att de nationella centralbankerna lämnar denna information.

(15)  Alla attribut som specificeras i tabellen i avsnitt 1 och bestäms av ECB finns inte med i denna tabell.

M

:

obligatorisk

C

:

villkorlig

(16)  Uppgifter om räntor anges som procentsatser.

(1)  För ytterligare beskrivning och metadata, se del 3.

(2)  PSRI: institut som är relevanta för betalningsstatistiken; observera att förteckningen över PSRI kan överlappa förteckningen över MFI.

(c)  Endast för ”stora bankgrupper” med huvudkontor i euroområdet (se artikel 12).

(d)  För enkla markeringar behöver inga särskilda giltighetsspann anges i första omgången.

(17)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/110/EG av den 16 september 2009 om rätten att starta och driva affärsverksamhet i institut för elektroniska pengar samt om tillsyn av sådan verksamhet, om ändring av direktiven 2005/60/EG och 2006/48/EG och om upphävande av direktiv 2000/46/EG (EUT L 267, 10.10.2009, s. 7).

(18)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG (EUT L 182, 29.6.2013, s. 19).


Top