EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AB0077

Den Europæiske Centralbanks Udtalelse af 19. oktober 2012 om et forslag til Kommissionens forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2214/96 om harmoniserede forbrugerprisindeks: indsendelse og formidling af delindeks under HCPI, for så vidt angår udarbejdelse af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser og om et forslag til Kommissionens forordning om detaljerede regler for gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 om harmoniserede forbrugerprisindeks for så vidt angår indførelse af ejerboligprisindeks (CON/2012/77)

OJ C 73, 13.3.2013, p. 5–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.3.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 73/5


DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE

af 19. oktober 2012

om et forslag til Kommissionens forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2214/96 om harmoniserede forbrugerprisindeks: indsendelse og formidling af delindeks under HCPI, for så vidt angår udarbejdelse af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser og om et forslag til Kommissionens forordning om detaljerede regler for gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 om harmoniserede forbrugerprisindeks for så vidt angår indførelse af ejerboligprisindeks

(CON/2012/77)

2013/C 73/03

Indledning og retsgrundlag

Den Europæiske Centralbank (ECB) modtog den 27. august 2012 en anmodning fra Europa-Kommissionen om en udtalelse om 1) et forslag til Kommissionens forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2214/96 om harmoniserede forbrugerprisindeks: indsendelse og formidling af delindeks under HCPI, for så vidt angår udarbejdelse af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser (herefter »HCPI-CT-forordningsforslaget«) og 2) et forslag til Kommissionens forordning om detaljerede regler for gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 om harmoniserede forbrugerprisindeks for så vidt angår indførelse af ejerboligprisindeks (herefter »OOH-forordningsforslaget«) (herefter tilsammen benævnt »forordningsforslagene«).

ECB's kompetence til at afgive udtalelse fremgår af artikel 127, stk. 4, og artikel 282, stk. 5, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og artikel 5, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 af 23. oktober 1995 om harmoniserede forbrugerprisindekser (1). I overensstemmelse med artikel 17.5, første punktum, i forretningsordenen for Den Europæiske Centralbank er denne udtalelse vedtaget af ECB's Styrelsesråd.

1.    Generelle bemærkninger

ECB støtter forordningsforslagenes mål vedrørende a) indførelsen i medfør af HCPI-CT-forordningsforslaget af en regelmæssig udarbejdelse af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser, såvel som udarbejdelsen af krav til de tilknyttede data og metadata samt relevante metodologiske retningslinjer, og b) udarbejdelsen i henhold til OOH-forordningsforslaget af prisindeks for boliger og boligejeres boligudgifter, herunder udarbejdelsen af en tilknyttet beskrivelse af hvad, der indgår i indekset, de metodologiske retningslinjer og datakravene.

2.    Høring af ECB og dens inddragelse i det forberedende og gennemførelsesmæssige arbejde

2.1.

ECB skal understrege, at det i henhold til artikel 127, stk. 4, og artikel 282, stk. 5, i traktaten og artikel 5, stk. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 er påkrævet, at ECB høres om enhver gennemførelsesforanstaltning inden for rammerne for de harmoniserede forbrugerprisindeks, som Kommissionen foreslår. Forpligtelsen til at høre ECB er et vigtigt proceduremæssigt krav, og der bør konsekvent henvises hertil i alle retlige instrumenter, som omfatter de juridiske rammer for de harmoniserede forbrugerprisindeks. Forpligtelsen vil også fortsat gælde i forhold til de gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, som Kommissionen beføjes til at vedtage i henhold til de reviderede juridiske rammer for harmoniserede forbrugerprisindeks, der i øjeblikket er under forberedelse (2).

2.2.

I sag C-11/00 fastslog Domstolen forpligtelsen til at høre ECB med henvisning til ECB's opgaver og ekspertise (3). Harmoniserede forbrugerprisindeks »er en vigtig pengepolitisk indikator« (4), og de er derfor afgørende for ECB's opgaver i forbindelse med fastholdelsen af prisstabilitet, som er hovedmålet for Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) (5), samt for følgende af Eurosystemets opgaver a) at formulere og gennemføre pengepolitikken for euroområdet, og b) bidrage til politikkerne vedrørende det finansielle systems stabilitet (6). I præamblen til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 om harmoniserede forbrugerprisindekser henvises til de monetære myndigheders behov for adgang til passende kalibrerede forbrugerprisindeks (7), og forbindelsen mellem rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks og udførelsen af centralbankopgaver bør ligeledes udtrykkeligt præciseres i betragtningerne til forordningsforslagene. Endvidere bør der ikke kun gøres brug af ECB's ekspertise vedrørende rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks ved formelle høringer af ECB om Kommissionens forslag til retlige instrumenter, men også ved behørig inddragelse af ECB i det forberedende og gennemførelsesmæssige arbejde, navnlig i forbindelse med udarbejdelsen af relevante metodologiske rammer, som yderligere forklaret i det følgende. Der kan indgå passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB i ECB's bidrag.

3.    Udarbejdelsen af metodologiske rammer og retningslinjer for harmoniserede forbrugerprisindeks og deres indarbejdelse i retlige instrumenter

3.1.

I henhold til forordningsforslagene udarbejder Kommissionen i tæt samarbejde med medlemsstaterne metodologiske rammer og retningslinjer for beregningen af de indeks og delindeks, som forordningsforslagene indfører (8). ECB støtter udarbejdelsen af sådanne metodologiske rammer og retningslinjer, men finder samtidig, at Kommissionen bør inddrage ECB sammen med medlemsstaterne ved udarbejdelsen af disse. En sådan inddragelse af ECB, som også kan omfatte passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB, vil være en passende løsning, der tager højde for de relevante indeks’ betydning i forhold til ESCB’s mål samt ECB’s og andre ESCB-medlemmers ekspertise i forhold til rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks.

3.2.

Artikel 12, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker (9) præciserer endvidere, at Kommissionen ved anvendelsen af kvalitetskriterierne i henhold til denne forordning på de data, der er omfattet af den sektorspecifikke lovgivning inden for bestemte statistiske områder, i overensstemmelse med den i artikel 27, stk. 2, i denne forordning omhandlede forskriftsprocedure fastsætter de nærmere retningslinjer for, strukturen i og hyppigheden af kvalitetsrapporterne (10). På baggrund heraf er ECB af den opfattelse, at udarbejdelsen af metodologiske rammer og retningslinjer for beregningen af de indeks og delindeks, som forordningsforslagene indfører, bør føre til indarbejdning af centrale konstruktive elementer og minimumskvalitetsstandarder for disse metodologiske rammer og retningslinjer inden for EU-lovgivningen. Af hensyn til retlig sikkerhed, gennemsigtighed og ansvar kan manualer, retningslinjer eller andre ikke-juridiske instrumenter supplere, men bør ikke erstatte, retlige bestemmelser.

Hvor ECB foreslår ændringer af forordningsforslagene, vedlægges som bilag ændringsforslag med begrundelse herfor.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 19. oktober 2012.

Mario DRAGHI

Formand for ECB


(1)  EFT L 257 af 27.10.1995, s. 1.

(2)  Jf. Kommissionens (Eurostat) »2011 Annual Activity Report«, s. 30, der findes på Kommissionens websted http://www.ec.europa.eu. Jf. også afsnit 5 i udtalelse CON/2012/5, der findes på ECB's websted http://www.ecb.europa.eu

(3)  Dom af 10. juli 2003 i sag C-11/00, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Den Europæiske Centralbank Sml. 2003 I, s.7147, navnlig præmis 110 og 111. Domstolen gjorde det klart, at forpligtelsen til høring af ECB om forslag til EU-retsakter »navnlig (skal) sikre, at lovgiver kun vedtager en sådan retsakt efter at have hørt det organ, der på grund af de særlige opgaver, de(t) udfører inden for Fællesskabets rammer på det omhandlede område og dets høje grad af ekspertise, er særligt egnet til at bidrage konstruktivt til den planlagte vedtagelsesproces«.

(4)  Jf. første betragtning i Kommissionens forordning (EU) nr. 1114/2010 af 1. december 2010 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 for så vidt angår minimumsnormer for kvaliteten af HICP-vægtninger og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 2454/97 (EUT L 316 af 2.12.2010, s. 4).

(5)  Jf. traktatens artikel 127, stk.1, og artikel 2, første punktum, i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (herefter »ESCB-statutten«).

(6)  Jf. traktatens artikel 127, stk. 2, første led, og artikel 127, stk. 5, sammenholdt med artikel 139, stk. 2, litra c), og ESCB-statuttens artikel 3.1, første led, og artikel 3.3 sammenholdt med artikel 42.1.

(7)  Jf. tredje betragtning i Rådets forordning (EF) nr. 2494/95.

(8)  Jf. artikel 3 i Kommissionens forordning (EF) nr. 2214/96 af 20. november 1996 om harmoniserede forbrugerprisindekser: indsendelse og formidling af delindekser under HCPI (EFT L 296 af 21.11.1996, s. 8), som ændret ved artikel 1, stk. 2, i HCIP-CT-forordningsforslaget og artikel 4, stk. 1, i OOH-forordningsforslaget.

(9)  EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164.

(10)  På nuværende tidspunkt i overensstemmelse med artikel 5 eller 5a, sammenholdt med artikel 7, i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen (EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23). I henhold til de fremtidige rammer, som blev indført ved ændringerne af forordning (EF) nr. 223/2009, som foreslået af Kommissionen den 17. april 2012 (KOM(2012) 167 endelig), handler Kommissionen i overensstemmelse med artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).


BILAG

Ændringsforslag vedrørende HCPI-CT-forordningsforslaget

Tekst foreslået af Kommissionen

Ændringer foreslået af ECB (1)

Ændringsforslag 1

Præambel til HCPI-CT-forordningsforslaget

»under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 af 23. oktober 1995 om harmoniserede forbrugerprisindeks ( ), særlig artikel 4, stk. 3, og artikel 5, stk.3,

ud fra følgende betragtninger:

[…]

(3)

Til inflationsanalyse og konvergensvurdering i EU-medlemsstaterne er det nødvendigt at indsamle oplysninger om skatteændringers virkninger på inflationen. Med henblik herpå bør HCPI desuden beregnes på grundlag af priser ved faste skattesatser i stedet for observerede priser i form af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser (HCPI-CT).

[…]

(6)

Den Europæiske Centralbank er blevet hørt i overensstemmelse med artikel 5, stk. 3, i forordning (EF) nr. 2494/95.«

»under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 af 23. oktober 1995 om harmoniserede forbrugerprisindeks ( ), særlig artikel 4, stk. 3tredje afsnit, og artikel 5, stk. 3,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank (2), og

ud fra følgende betragtninger:

[…]

(3)

Til inflationsanalyse, penge- og finanspolitik og konvergensvurdering i EU-medlemsstaterne er det nødvendigt at indsamle oplysninger om skatteændringers virkninger på inflationen. Med henblik herpå bør HCPI desuden beregnes på grundlag af priser ved faste skattesatser i stedet for observerede priser i form af harmoniserede forbrugerprisindeks til faste skattesatser (HCPI-CT).

[…]

(6)

Den Europæiske Centralbank er blevet hørt i overensstemmelse med artikel 5, stk. 3, i forordning (EF) nr. 2494/95.

Begrundelse

Forpligtelsen til at høre ECB er et proceduremæssigt krav, og der bør konsekvent henvises hertil i alle præambler til retlige instrumenter, der omfatter de juridiske rammer for harmoniserede forbrugerprisindeks. Som i præamblen til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 bør forbindelsen mellem rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks og udførelsen af centralbankopgaver ligeledes udtrykkeligt præciseres i en betragtning til HCPI-CT-forordningsforslaget.

Ændringsforslag 2

Artikel 1, stk. 2, i HCPI-CT-forordningsforslaget

»(2)   Artikel 3 affattes således:

»Artikel 3

Udarbejdelse og indberetning af delindeks

Hver måned udarbejder medlemsstaterne og indberetter til Kommissionen (Eurostat) alle delindeks (bilag I), hvis vægte udgør mere end en tusindedel af de samlede udgifter, der er omfattet af HCPI. Ud over indekset for januar hvert år fremsender medlemsstaterne de tilhørende vægtningsdata til Kommissionen (Eurostat).

Herudover udarbejder medlemsstaterne hver måned samme delindeks beregnet til faste skattesatser (HCPI-CT) og indberetter dem til Kommissionen (Eurostat). Kommissionen (Eurostat) udarbejder i tæt samarbejde med medlemsstaterne retningslinjer, der udgør de metodologiske rammer for beregningen af HCPI-CT-indekset og delindeks. Kommissionen (Eurostat) ajourfører i velbegrundede tilfælde referencemetodologien efter procedurer, der godkendes af Udvalget for det Europæiske Statistiske System.« «

»(2)   Artikel 3 affattes således:

»Artikel 3

Udarbejdelse og indberetning af delindeks

Hver måned udarbejder medlemsstaterne og indberetter til Kommissionen (Eurostat) alle delindeks (bilag I), hvis vægte udgør mere end en tusindedel af de samlede udgifter, der er omfattet af HCPI. Ud over indekset for januar hvert år fremsender medlemsstaterne de tilhørende vægtningsdata til Kommissionen (Eurostat).

Herudover udarbejder medlemsstaterne hver måned samme delindeks beregnet til faste skattesatser (HCPI-CT) og indberetter dem til Kommissionen (Eurostat). Kommissionen (Eurostat) udarbejder i tæt samarbejde med medlemsstaterne og Den Europæiske Centralbank retningslinjer, der udgør de metodologiske rammer for beregningen af HCPI-CT-indekset og delindeks. Kommissionen (Eurostat) ajourfører i velbegrundede tilfælde referencemetodologien efter procedurer, der godkendes af Udvalget for det Europæiske Statistiske System.« «

Begrundelse

ECB bør inddrages i forberedelsen og gennemførelsen af HCPI-CT-forordningsforslaget, og navnlig i udarbejdelsen af de relevante metodologiske rammer og retningslinjer. En sådan inddragelse af ECB, som også kan omfatte passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB, er et nødvendigt skridt ud over forpligtelsen til at høre ECB om forslag til retlige instrumenter, der omfatter rammerne for de harmoniserede forbrugerprisindeks. Begrundelsen herfor er a) ECB's ekspertise vedrørende rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks, og b) den betydning, som rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks har, for den effektive udførelse af centralbankopgaver, navnlig for at ESCB opnår sin målsætning om prisstabilitet, og for Eurosystemets opgaver i forbindelse med at formulere og gennemføre pengepolitikken for euroområdet og bidrage til politikkerne vedrørende det finansielle systems stabilitet.

Ændringsforslag 3

Artikel 1a (ny) i HCPI-CT-forordningsforslaget

Ingen tekst

»Artikel 1a

Overgangsforanstaltninger

Inden for to år efter datoen for denne forordnings ikrafttrædelse udarbejder Kommissionen (Eurostat) med bidrag fra Den Europæiske Centralbank en rapport, der indeholder: i) en vurdering af effektiviteten af de metodologiske rammer for beregningen af HCPI-CT-indekset og delindeks udarbejdet i henhold til den ændrede artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. 2214/96, og ii) anbefalinger af centrale konstruktive elementer og minimumskvalitetsstandarder for disse metodologiske rammer, som bør fastsættes i EU-lovgivningen gennem passende ændringer i de juridiske rammer for harmoniserede forbrugerindeks.«

Begrundelse

ECB er af den opfattelse, at udarbejdelsen af metodologiske rammer og retningslinjer for beregningen af de indeks og delindeks, som indføres ved forordningsforslagene, bør føre til indarbejdelsen af centrale konstruktive elementer og minimumskvalitetsstandarder for disse metodologiske rammer og retningslinjer i de relevante instrumenter i EU-lovgivningen. Af hensyn til retlig sikkerhed, gennemsigtighed og ansvar kan manualer, retningslinjer eller andre ikke-juridiske instrumenter supplere, men bør ikke erstatte, retlige bestemmelser. ECB bør af de grunde, der er anført i ændringsforslag 2 ovenfor, inddrages i forberedelsen af Kommissionens relevante lovgivningsforslag. Der kan indgå passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB i ECB's bidrag.


Ændringsforslag vedrørende OOH-forordningsforslaget

Tekst foreslået af Kommissionen

Ændringer foreslået af ECB (3)

Ændringsforslag 1

Præambel til OOH-forordningsforslaget

»under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 af 23. oktober 1995 om harmoniserede forbrugerprisindeks, særlig artikel 4, tredje afsnit, og artikel 5, stk. 3,

ud fra følgende betragtninger:

[…]

(3)

Med henblik på udarbejdelse af indeks for ejerboliger er det nødvendigt at udarbejde boligprisindeks. Boligprisindeks har også i sig selv stor betydning.

[…]

(5)

Den Europæiske Centralbank er blevet hørt… .«

»under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 af 23. oktober 1995 om harmoniserede forbrugerprisindeks, særlig artikel 4, tredje afsnit, og artikel 5, stk. 3,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank (4), og

ud fra følgende betragtninger:

[…]

(3)

Med henblik på udarbejdelse af indeks for ejerboliger er det nødvendigt at udarbejde boligprisindeks. Boligprisindeks har også stor betydning i sig selv stor betydning samt for penge- og finanspolitikken.

[…]

(5)

Den Europæiske Centralbank er blevet hørt…

Begrundelse

Forpligtelsen til at høre ECB er et proceduremæssigt krav, og der bør konsekvent henvises hertil i alle præambler til retlige instrumenter, der omfatter de juridiske rammer for harmoniserede forbrugerprisindeks. Som i præamblen til Rådets forordning (EF) nr. 2494/95 bør forbindelsen mellem rammerne for forbrugerprisindeks og udførelsen af centralbankopgaver ligeledes udtrykkeligt præciseres i en betragtning til OOH-forordningsforslaget.

Ændringsforslag 2

Artikel 2, stk. 2, i OOH-forordningsforslaget

»2.   »boligprisindeks«: et indeks, som måler ændringerne i handelspriserne på boliger, der købes af husholdningerne.«

»2.   »boligprisindeks«: et indeks, som måler ændringerne i handelspriserne på boliger, der købes af husholdningerne, herunder også grundstykker

Begrundelse

ECB finder, at grundpriser udgør en central del af boligprisindekset, da de spiller en afgørende rolle for den finansielle stabilitet og den økonomiske analyse, navnlig i forbindelse med opdagelsen af mulige prisbobler. Grundpriser bør derfor indarbejdes i OOH-forordningsforslaget fremfor i den metodologiske manual.

Ændringsforslag 3

Artikel 4, stk. 1, i OOH-forordningsforslaget

»1.   I nært samarbejde med medlemsstaterne udarbejder Kommissionen (Eurostat) en manual, som indeholder de metodologiske retningslinjer for ejerboligprisindeks og boligprisindeks, som er beregnet i overensstemmelse med denne forordning (herefter benævnt »OOH-HPI-manualen«). Når der er behørig begrundelse for det, ajourfører Kommissionen (Eurostat) manualen efter procedurer godkendt af ESS-Udvalget.«

»1.   I nært samarbejde med medlemsstaterne og Den Europæiske Centralbank udarbejder Kommissionen (Eurostat) en manual, som indeholder de metodologiske retningslinjer for ejerboligprisindeks og boligprisindeks, som er beregnet i overensstemmelse med denne forordning (herefter benævnt »OOH-HPI-manualen«). Når der er behørig begrundelse for det, ajourfører Kommissionen (Eurostat) manualen efter procedurer godkendt af ESS-Udvalget.«

Begrundelse

ECB bør inddrages i forberedelsen og gennemførelsen af OOH-forordningsforslaget, og navnlig i udarbejdelsen af de relevante metodologiske rammer og retningslinjer. En sådan inddragelse af ECB, som også kan omfatte passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB, er et nødvendigt skridt ud over forpligtelsen til at høre ECB om forslag til retlige instrumenter, der omfatter rammerne for de harmoniserede forbrugerprisindeks. Begrundelsen herfor er a) ECB's ekspertise vedrørende rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks, og b) den betydning, som rammerne for harmoniserede forbrugerprisindeks har, for den effektive udførelse af centralbankopgaver, navnlig for at ESCB opnår sin målsætning om prisstabilitet, og for Eurosystemets opgaver i forbindelse med at formulere og gennemføre pengepolitikken for euroområdet og bidrage til politikkerne vedrørende det finansielle systems stabilitet.

Ændringsforslag 4

Artikel 6 i OOH-forordningsforslaget

»1.   Henholdsvis et og tre år efter denne forordnings ikrafttrædelse fremsender medlemsstaterne rapporter til Kommissionen (Eurostat) på grundlag af de standarder, som er fastsat inden for det europæiske statistiske system og i OOH-HPI-manualen.

2.   Inden for fem år efter datoen for denne forordnings ikrafttrædelse udarbejder Kommissionen (Eurostat) en rapport om de indeks, som er udarbejdet i henhold til denne forordning og navnlig om graden af overensstemmelse med Kommissionens forordning (EF) nr. 1749/96 (5) og Kommissionens forordning (EU) nr. 1114/2010 (6). I rapporten skal der også foretages en vurdering af, i hvilket omfang ejerboligprisindeksene er egnet til at indgå i HCPI.

»1.   Henholdsvis et og tre år efter denne forordnings ikrafttrædelse fremsender medlemsstaterne rapporter til Kommissionen (Eurostat) og Den Europæiske Centralbank på grundlag af de standarder, som er fastsat inden for det europæiske statistiske system og i OOH-HPI-manualen.

2.   Inden for fem år efter datoen for denne forordnings ikrafttrædelse udarbejder Kommissionen (Eurostat) med bidrag fra Den Europæiske Centralbank en rapport, der indeholder: om i) en vurdering af de indeks, som er udarbejdet i henhold til denne forordning og navnlig om graden af overensstemmelse med Kommissionens forordning (EF) nr. 1749/96 (7) og Kommissionens forordning (EU) nr. 1114/2010 (8), ii) I rapporten skal der også foretages en vurdering af, i hvilket omfang ejerboligprisindeksene er egnet til at indgå i HCPI, og iii) anbefalinger af centrale konstruktive elementer og minimumskvalitetsstandarder for de metodologiske retningslinjer for ejerboligprisindeks og boligprisindeks, som bør fastsættes i EU-lovgivningen gennem passende ændringer i de juridiske rammer for harmoniserede forbrugerindeks.

Begrundelse

ECB er af den opfattelse, at udarbejdelsen af metodologiske rammer og retningslinjer for beregningen af de indeks og delindeks, som OOH-forordningsforslaget indfører, bør sikre indarbejdelsen af centrale konstruktive elementer og minimumskvalitetsstandarder for disse metodologiske rammer og retningslinjer i de relevante instrumenter i EU-lovgivningen. Af hensyn til retlig sikkerhed, gennemsigtighed og ansvar kan manualer, retningslinjer eller andre ikke-juridiske instrumenter supplere, men bør ikke erstatte, retlige bestemmelser. ECB bør af de grunde, der er anført i ændringsforslag 3 ovenfor, inddrages i forberedelsen af Kommissionens relevante lovgivningsforslag. Der kan indgå passende ekspertinput fra andre medlemmer af ESCB i ECB's bidrag.


(1)  Fed skrift i brødteksten angiver, hvor ECB foreslår indsættelse af ny ordlyd. Gennemstreget skrift i brødteksten angiver, hvor ECB foreslår, at teksten udgår.

(2)  EUT C X af xx.xx.2012, s. x.«

(3)  Fed skrift i brødteksten angiver, hvor ECB foreslår indsættelse af ny ordlyd. Gennemstreget skrift i brødteksten angiver, hvor ECB foreslår, at teksten udgår.

(4)  EUT C X af xx.xx.2012, s. x.«

(5)  EFT L 229 af 10.9.1996, s. 3.

(6)  EUT L 316 af 2.12.2010, s. 4

(7)  EFT L 229 af 10.9.1996, s. 3.

(8)  EUT L 316 af 2.12.2010, s. 4


Top