EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AB0042

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Μαΐου 2012 , σχετικά με σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής προς συμπλήρωση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία (CON/2012/42)

OJ C 47, 19.2.2013, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.2.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 47/1


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 24ης Μαΐου 2012

σχετικά με σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής προς συμπλήρωση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία

(CON/2012/42)

2013/C 47/01

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 18 Απριλίου 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής προς συμπλήρωση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία (στο εξής το «σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών στην ομαλή άσκηση των πολιτικών που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 127 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5 πρώτη πρόταση του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικές παρατηρήσεις

1.    Μόχλευση

1.1.

Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η έννοια της μόχλευσης, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ (1), είναι θεμελιώδης για το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουν πολλοί διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) (2). Σε γενικές γραμμές, η ΕΚΤ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) ως προς το ότι οι πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο μόχλευσης, υπολογιζόμενο βάσει της ακαθάριστης αξίας των ανοιγμάτων, είναι σημαντικές για την παρακολούθηση του συστημικού κινδύνου και ότι οι αυτές πρέπει να παρέχονται και στους επενδυτές. Ενώ η υπερβολική μόχλευση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο κίνδυνος μόχλευσης δεν αποτελεί το μοναδικό κίνδυνο για τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ). Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη μόχλευση θα πρέπει να συμπληρώνεται με συναφείς πληροφορίες για άλλες πηγές κινδύνου. Εν προκειμένω είναι σημαντικό να διακρίνονται μεταξύ τους οι απαιτήσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των διαφόρων πηγών κινδύνου. Τέτοιες πηγές κινδύνου περιλαμβάνουν τον κίνδυνο θέσης, δηλαδή τον κίνδυνο αγοράς και τον πιστωτικό κίνδυνο σε σχέση με συγκεκριμένες επενδύσεις, και τη μόχλευση των ΟΕΕ.

1.2.

Για να διασφαλιστεί συνέπεια και να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ρυθμιστικού αρμπιτράζ, η ΕΚΤ κρίνει σκόπιμο, οι υπό θέσπιση μέθοδοι μόχλευσης και ο τρόπος υπολογισμού της να συνάδουν, στο μέτρο του δυνατού, με το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ (3), με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (4), καθώς και με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων (5) (στο εξής από κοινού «προτεινόμενη ΟΚΑ IV» (6). Για παράδειγμα, αυτή η συνέπεια θα πρέπει να διασφαλίζεται σε σχέση με την αναγνώριση των συναλλαγών αντιστάθμισης και την αντιμετώπιση των δανείων σε μετρητά. Εξάλλου, θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη και η παραπομπή στις έννοιες που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ΟΚΑ IV (7).

1.3.

Όπως σημειώνεται στην ως άνω παράγραφο 1.1, η ΕΚΤ θεωρεί ότι κατά τον υπολογισμό των ανοιγμάτων θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ: α) των εγγενών κινδύνων των περιουσιακών στοιχείων (χαρτοφυλακίων) που αγοράζονται από ΟΕΕ, δηλαδή του «κινδύνου θέσης», και β) της μόχλευσης που απαιτείται στην πράξη. Ως εκ τούτου, οι δύο πηγές κινδύνου θα πρέπει να διακρίνονται μεταξύ τους κατά τον προσδιορισμό της μόχλευσης των ΟΕΕ. Για παράδειγμα, ενώ, πράγματι, τα προερχόμενα από εξωτερικές πηγές δάνεια σε μετρητά που δεν επενδύονται δεν εκτίθεται σε κίνδυνο αγοράς ή σε πιστωτικό κίνδυνο, αυξάνουν τη μόχλευση των ΟΕΕ. Αντίθετα, η προτεινόμενη ΟΚΑ IV δεν φαίνεται να διακρίνει μεταξύ των διαφορετικών τύπων δανείων σε μετρητά (8).

1.4.

Το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού αναφέρεται στην εφαρμογή, αφενός, της μεθόδου που βασίζεται στις ακαθάριστες αξίες και, αφετέρου, της μεθόδου που βασίζεται στις δεσμεύσεις (9). Δεν περιλαμβάνει την προηγμένη μέθοδο (10), διότι αυτή δεν θα διασφάλιζε τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι η προηγμένη μέθοδος, η οποία καθιστά χαλαρότερους τους κανόνες της μεθόδου βάσει των δεσμεύσεων, έχει σχεδιαστεί για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ, για τους οποίους η μέθοδος βάσει των δεσμεύσεων ενδέχεται να μην είναι ενδεδειγμένη ή λυσιτελής. Η ΕΚΤ υποστηρίζει την απόφαση της Επιτροπής να μην συμπεριλάβει την προηγμένη μέθοδο, δεδομένου ότι η εφαρμογή της μεθόδου βάσει των ακαθάριστων αξιών και της μεθόδου βάσει των δεσμεύσεων αρκεί και θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους επενδυτές και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σχετικά με τη μόχλευση των ΟΕΕ.

2.    Διαχείριση κινδύνου

Το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού απαιτεί από τους ΔΟΕΕ να διαχωρίζουν τη λειτουργία διαχείρισης κινδύνου που επιτελούν από την επιχειρησιακή τους λειτουργία και εξαρτά την επίτευξη του σκοπού αυτού από την εκ μέρους των ΔΟΕΕ τήρηση των όρων που παρατίθενται εξαντλητικά στο σχετικό κατάλογο (11). Εφόσον οι εν λόγω όροι δεν τηρούνται, η διοίκηση των ΔΟΕΕ εφαρμόζει εχέγγυα με σκοπό το μετριασμό των συγκρούσεων συμφερόντων που μπορούν να απειλήσουν την ανεξάρτητη άσκηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης κινδύνου (12). Εν προκειμένω η ΕΚΤ υποστηρίζει το διαχωρισμό της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνου από τις επιχειρησιακές και διοικητικές λειτουργίες. Η Επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει την ανάθεση στην ΕΑΚΑΑ της κατάρτισης γενικών κατευθυντήριων γραμμών που θα καθορίζουν αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθεί η ασυνεπής εφαρμογή στην Ένωση και να παρακολουθείται η εφαρμογή τους.

3.    Επενδυτικές θέσεις και θέσεις τιτλοποίησης

3.1.

Το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (13) προβλέπει ότι οι ΔΟΕΕ μπορούν να επενδύουν σε θέσεις τιτλοποίησης, εφόσον διεξάγουν διεξοδικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας του αναδόχου και του μεταβιβάζοντος ιδρύματος. Ειδικότερα, το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού προβλέπει ότι πριν από την επένδυση σε τιτλοποιημένα μέσα ο ΔΟΕΕ θα πρέπει: α) να πληροί ορισμένες ποιοτικές απαιτήσεις, π.χ. να διαθέτει ολοκληρωμένη κατανόηση του προφίλ κινδύνου των επενδύσεων και να έχει υλοποιήσει τις κατάλληλες επίσημες πολιτικές και διαδικασίες (14), και β) να διασφαλίζει ότι τα μεταβιβάζοντα και ανάδοχα ιδρύματα πληρούν μια σειρά από ποιοτικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, για το σχεδιασμό στρατηγικών επαρκούς διαφοροποίησης χαρτοφυλακίων κλπ. (15).

3.2.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία ενισχύουν την εκ μέρους των ΔΟΕΕ αντίληψη των κινδύνων που αναλαμβάνονται πριν από την επένδυση σε τιτλοποιημένα προϊόντα. Όσον αφορά τις διατάξεις της ως άνω παραγράφου 3.1 στοιχείο β), οι υποχρεώσεις των ΔΟΕΕ να διασφαλίζουν ότι τα μεταβιβάζοντα και τα ανάδοχα ιδρύματα διαθέτουν κατάλληλες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, δεδομένου ότι οι ΔΟΕΕ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ελέγξουν απευθείας τα κριτήρια που σχετίζονται με τις εσωτερικές διαδικασίες του μεταβιβάζοντος ή ανάδοχου ιδρύματος.

3.3.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν περιορίζουν τους ΔΟΕΕ να επενδύουν σε τιτλοποιημένα προϊόντα και, επομένως, δεν παρακωλύουν τον ευρύτερο στόχο που έγκειται στην αναθέρμανση αγοράς τιτλοποίησης, το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού θα μπορούσε να προβλέπει ότι η ΕΑΚΑΑ παρέχει γενικές κατευθύνσεις για τα ακριβή έγγραφα τεκμηρίωσης που θα πρέπει να παρέχουν στους ΔΟΕΕ τα μεταβιβάζοντα και τα ανάδοχα ιδρύματα σχετικά με τις παραπάνω ποιοτικές απαιτήσεις.

4.    Λειτουργίες θεματοφύλακα

4.1.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει το ολοκληρωμένο πλαίσιο καθηκόντων που θα εκπληρώνουν οι θεματοφύλακες (16) με βάση το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού. Ειδικότερα, η ΕΚΤ πιστεύει ότι η εισαγωγή αναλυτικών απαιτήσεων (17) θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο φύλαξης για τους επενδυτές σε ΟΕΕ.

4.2.

Η ΕΚΤ στηρίζει το αυστηρό καθεστώς ευθύνης που θεσπίζεται με την οδηγία 2011/61/ΕΕ και εξειδικεύεται περαιτέρω στο σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (18). Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό το καθεστώς ευθύνης, μαζί με τις μελλοντικές τροποποιήσεις (ΟΣΕΚΑ V) (19) της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (20), θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγερση πολύ σημαντικών απαιτήσεων από ευθύνη των θεματοφυλάκων. Στην περίπτωση μάλιστα ορισμένων θεματοφυλάκων, οι εν λόγω απαιτήσεις θα μπορούσαν κάποιες φορές να ανέλθουν σε ζημίες πολλαπλάσιες του συνολικού κεφαλαίου τους. Η ΕΚΤ θεωρεί, συνεπώς, επιτακτική την ανάγκη κατάλληλης διαχείρισης των κινδύνων αυτών από τους θεματοφύλακες, είτε πρόκειται για πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις επενδύσεων είτε για άλλα εποπτευόμενα ιδρύματα (21), καθώς και λογιστικοποίησης των κινδύνων με βάση τους οικείους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η επικείμενη ρυθμιστική διαδικασία βάσει της ΟΣΕΚΑ V προσφέρει μια καλή ευκαιρία για τη διευθέτηση αυτής της πτυχής όσον αφορά τους ΟΣΕΚΑ και τους θεματοφύλακες ΟΕΕ.

5.    Υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και ανταλλαγή πληροφοριών

5.1.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 112 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 112 παράγραφος 7, οι ΔΟΕΕ πρέπει να παρέχουν τις πληροφορίες με βάση υπόδειγμα εκθέσεων που καθορίζεται στο παράρτημα του εν λόγω σχεδίου. Εν προκειμένω η ΕΚΤ υποστηρίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που προτείνει η ΕΑΚΑΑ στις συμβουλές της (22), οι οποίες προβλέπουν ότι ορισμένες πληροφορίες συλλέγονται σε μηνιαία βάση και προτείνουν την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τα ιστορικά προφίλ κινδύνου των ΟΕΕ. Η αναλυτικότερη αυτή πληροφόρηση είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός άρτιου πλαισίου παρακολούθησης των συστημικών κινδύνων.

5.2.

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στις αρμόδιες αρχές, ιδίως εκείνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 112 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων που καθορίζονται στον κανονισμό ΕΚΤ/2007/8 της 27ης Ιουλίου 2007 σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (23). Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια περιορισμού του φόρτου εργασίας των ΔΟΕΕ με την ευθυγράμμιση ορισμένων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων των αρμόδιων αρχών με τις στατιστικές απαιτήσεις της ΕΚΤ (24). Εν προκειμένω η ΕΚΤ είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει με την Επιτροπή και την ΕΑΚΑΑ πώς οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα ευθυγραμμιστούν καλύτερα.

5.3.

Τέλος, όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (25) αφήνει στις εθνικές αρχές σημαντική διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες πληροφορίες σχετικές με την παρακολούθηση του συστημικού κινδύνου (26) θα πρέπει να ανταλλάσσονται με την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ. Η ΕΚΤ προτείνει οι ανωτέρω διατάξεις να αποσαφηνιστούν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αβεβαιότητες.

Στις περιπτώσεις που η ΕΚΤ υποδεικνύει την τροποποίηση του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού, το παράρτημα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις διατύπωσης συνοδευόμενες από την αντίστοιχη αιτιολογία.

Φρανκφούρτη, 24 Μαΐου 2012.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Vítor CONSTÂNCIO


(1)  Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2011 σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1).

(2)  Γνώμη CON/2009/81 της ΕΚΤ της 16ης Οκτωβρίου 2009 σχετικά με πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2004/39/ΕΚ και 2009/…/ΕΕ (ΕΕ C 272 της 13.11.2009, σ. 1). Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (http://www.ecb.europa.eu).

(3)  Βλ. κείμενο με τίτλο «Basel III: A global regulatory framework for more resilient banks and banking systems» (Βασιλεία ΙΙΙ: Ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο για πιο ανθεκτικές τράπεζες και τραπεζικά συστήματα), Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, Δεκέμβριος 2010, αναθεωρημένη έκδοση Ιουνίου 2011.

(4)  Και για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επενδύσεων χρηματοπιστωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων [COM(2011) 453 τελικό].

(5)  COM(2011) 452 τελικό.

(6)  Ο εναρμονισμένος ορισμός της μόχλευσης δεν θα συνεπαγόταν την εναρμονισμένη βαθμονόμηση του δείκτη μόχλευσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΟΕΕ.

(7)  Βλ. τον ορισμό της μόχλευσης που προβλέπεται από το άρθρο 4 παράγραφος 86 του προτεινόμενου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων [COM(2011) 452 τελικό].

(8)  Σύμφωνα με την προτεινόμενη ΟΚΑ IV, όλα τα δάνεια σε μετρητά καταγράφονται στον ισολογισμό και ως εκ τούτου αυξάνουν τη μόχλευση βάσει του εν λόγω πλαισίου, ανεξάρτητα από τη μεταγενέστερη χρήση των κεφαλαίων που λαμβάνονται. Η αξία ανοίγματος των στοιχείων ενεργητικού γενικά ισούται με τη λογιστική αξία που απομένει μετά την εφαρμογή ειδικών προσαρμογών αποτίμησης, π.χ. για τον πιστωτικό κίνδυνο· βλ. άρθρο 416 παράγραφος 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 106 παράγραφος 1, του προτεινόμενου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων [COM(2011) 452 τελικό].

(9)  Κεφάλαιο II, τμήμα 2, άρθρα 9 και 10 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(10)  Βλ. τεχνικές συμβουλές της ΕΑΚΑΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα πιθανά εκτελεστικά μέτρα της οδηγίας για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, 16 Νοεμβρίου 2011, (εφεξής «συμβουλές της ΕΑΚΑΑ»), ESMA/2011/379, σ. 459.

(11)  Άρθρο 43 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(12)  Άρθρο 44 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(13)  Βλ. κεφάλαιο III, τμήμα 5 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(14)  Άρθρο 55 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(15)  Άρθρο 54 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(16)  Βλ. κεφάλαιο IV, τμήμα 2 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(17)  Βλ. άρθρα 91, 92, 98, 100 και 101 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(18)  Βλ. κεφάλαιο IV, τμήμα 3 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(19)  Βλ. επίσης το έγγραφο διαβούλευσης της Επιτροπής όσον αφορά τις λειτουργίες θεματοφύλακα των ΟΣΕΚΑ και τις πολιτικές αποδοχών της διοίκησής τους, 14 Δεκεμβρίου 2010.

(20)  ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32.

(21)  Βλ. άρθρο 21 παράγραφος 3 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

(22)  Βλ. παράρτημα V συμβουλών της ΕΑΚΑΑ.

(23)  ΕΕ L 211 της 11.8.2007, σ. 8.

(24)  Βλ. παράγραφο 10 γνώμης CON/2009/81.

(25)  Άρθρο 7 παράγραφος 3 και άρθρο 118 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.

(26)  Πρβλ. εν προκειμένω, αφενός, το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και το άρθρο 53 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ και, αφετέρου, το άρθρο 7 παράγραφος 3 και το άρθρο 118 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτάσεις διατύπωσης

Κείμενο της Επιτροπής

Τροποποιήσεις που προτείνει η ΕΚΤ (1)

Τροποποίηση 1

Προοίμιο του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (νέο)

«Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

«Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, ιδίως δε το άρθρο 3 παράγραφος 6 […] και το άρθρο 53 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, ιδίως δε το άρθρο 3 παράγραφος 6 […] και το άρθρο 53 παράγραφος 3,

 

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:»

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:»

Αιτιολογία

Σύμφωνα με το άρθρο 296 της Συνθήκης, το οποίο ορίζει ότι οι νομικές πράξεις αναφέρονται στις γνώμες που προβλέπονται από τις Συνθήκες, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αποτυπωθεί ότι το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού εκδίδεται σύμφωνα με τα άρθρα 127 παράγραφος 4 και 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης. Οι συγκεκριμένες διατάξεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση διαβούλευσης με την ΕΚΤ για κάθε προτεινόμενη πράξη της Ένωσης που εμπίπτει στο πεδίο της αρμοδιότητάς της. Όσον αφορά το συμβουλευτικό ρόλο της ΕΚΤ σχετικά με το σχέδιο κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού και τις εκτελεστικές πράξεις, γίνεται αναφορά στην παράγραφο 4 της γνώμης CON/2012/5 της ΕΚΤ της 25ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με πρόταση οδηγίας σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και με πρόταση κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων  (2).

Τροποποίηση 2

Αιτιολογική σκέψη 42α του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (νέο)

[Δεν υπάρχει κείμενο]

«Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του ΔΟΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν τον κατάλογο των επιλεγμένων βασικών μεσιτών. Οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να διορίζουν βασικούς μεσίτες από τον συγκεκριμένο κατάλογο. Επειδή ορισμένος βασικός μεσίτης ενδέχεται να είναι συστημικά σημαντικός, τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν βασικούς μεσίτες που έχουν επιλεγεί από τον εγκεκριμένο κατάλογο.»

Αιτιολογία

Το άρθρο 27 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού θεσπίζει λεπτομερείς απαιτήσεις για την επιλογή και το διορισμό των βασικών μεσιτών. Η ΕΚΤ υποστηρίζει τα εν λόγω κριτήρια, καθώς και την απαίτηση περί υποχρεωτικής έγκρισης του καταλόγου των επιλεγμένων βασικών μεσιτών από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των ΟΕΕ. Εξάλλου, επειδή ένας βασικός μεσίτης μπορεί να είναι συστημικά σημαντικός για ένα κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου, το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού θα πρέπει ακόμη να προβλέπει ότι, κατ’ αρχήν, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερους βασικούς διαμεσολαβητές, σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική της αγορά.

Τροποποίηση 3

Άρθρο 5 παράγραφοι 6 και 7 του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (νέο)

[Δεν υπάρχει κείμενο]

«6.   Οι κοινοποιήσεις που λαμβάνονται κατά την παράγραφο 3 υποβάλλονται στην ΕΑΚΑΑ.

7.   Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές προς ενίσχυση της ομοιόμορφης αξιολόγησης, από τις αρμόδιες αρχές, των προσωρινών καταστάσεων του παρόντος άρθρου».

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ χαιρετίζει την προσθήκη του άρθρου 5 του σχεδίου κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού, το οποίο προβλέπει την εξαίρεση από την καταχώριση για τους ΔΟΕΕ που περιστασιακά παραβιάζουν το όριο της καταχώρισης. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι ΔΟΕΕ μπορεί να κάνουν κατάχρηση της εξαίρεσης αυτής. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο οι αρμόδιες αρχές να υποχρεούνται να υποβάλλουν στην ΕΑΚΑΑ τυχόν κοινοποιήσεις που λαμβάνουν από ορισμένο ΔΟΕΕ σχετικά με την παραβίαση ενός ορίου, ώστε να προαχθεί μια κοινή προσέγγιση μεταξύ των εθνικών αρχών όσον αφορά την αξιολόγηση παραβιάσεων προσωρινής φύσης.

Τροποποίηση 4

Άρθρο 46 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (νέο)

«3.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι ΔΟΕΕ λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζονται:

«3.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι ΔΟΕΕ λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζονται:

[…]

[…]

γ)

πραγματοποιούν περιοδικές μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις και αναλύσεις σεναρίων προκειμένου να αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαιτίας πιθανών αλλαγών στις συνθήκες της αγοράς που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον ΟΕΕ·

γ)

πραγματοποιούν περιοδικές μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις και αναλύσεις σεναρίων τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση προκειμένου να αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαιτίας πιθανών αλλαγών στις συνθήκες της αγοράς που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον ΟΕΕ·

[…]»

[…]»

Αιτιολογία

Από άποψη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προτείνει την αύξηση της συχνότητας των μετρήσεων κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις και των αναλύσεων σεναρίων, ώστε αυτές να διεξάγονται τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση, προκειμένου να αξιολογείται η ικανότητα ενός ΟΕΕ να αντέχει σε δυσμενείς χρηματοπιστωτικές, οικονομικές και ιδιοσυγκρασιακές διαταραχές.

Τροποποίηση 5

Άρθρο 51 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού

«2.   Οι ΔΟΕΕ διενεργούν τακτικά μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις, υπό κανονικές και έκτακτες συνθήκες ρευστότητας, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αξιολογούν τον κίνδυνο ρευστότητας κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζονται. Οι μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις:

«2.   Οι ΔΟΕΕ διενεργούν τακτικά μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις, υπό κανονικές και έκτακτες συνθήκες ρευστότητας, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αξιολογούν τον κίνδυνο ρευστότητας κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζονται. Οι μετρήσεις κινδύνου υπό ακραίες καταστάσεις:

[…]

[…]

ε)

διενεργούνται με συχνότητα που ενδείκνυται για τη φύση των ΟΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας, το είδος των επενδυτών και την πολιτική εξόφλησης του ΟΕΕ, τουλάχιστον μία φορά το έτος.»

ε)

διενεργούνται με συχνότητα που ενδείκνυται για τη φύση των ΟΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας, το είδος των επενδυτών και την πολιτική εξόφλησης του ΟΕΕ, τουλάχιστον μία φορά το έτος σε τριμηνιαία βάση

Αιτιολογία

Βλ. αιτιολογία ως άνω τροποποίησης 4.

Τροποποίηση 6

Άρθρο 117α του σχεδίου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (νέο)

[Δεν υπάρχει κείμενο]

«Προκειμένου να διευκολύνεται η καθιέρωση σχημάτων συνεργασίας και να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή του άρθρου 37 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό τον καθορισμό των όρων εφαρμογής του παρόντος τμήματος.»

Αιτιολογία

Η ΕΚΤ υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και τρίτων χωρών μέσω συμφωνιών συνεργασίας. Εν προκειμένω ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών είναι απαραίτητος για να ελαχιστοποιηθούν οι ανακολουθίες στις πολιτικές τους. Η άμεση συμμετοχή της ΕΑΚΑΑ, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφοι 16 και 17 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί μια συνεκτική προσέγγιση μεταξύ των κρατών μελών έναντι τρίτων χωρών.


(1)  Οι έντονοι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο αφορούν τα σημεία των οποίων την προσθήκη προτείνει η ΕΚΤ. Η χρήση διαγράμμισης στο κυρίως κείμενο αφορά τα σημεία των οποίων τη διαγραφή προτείνει η ΕΚΤ.

(2)  ΕΕ C 105 της 11.4.2012, σ. 1.


Top