EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AB0011

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 4ης Μαΐου 2005, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3605/93 όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (COM(2005) 71 τελικό) (CON/2005/11)

OJ C 116, 18.5.2005, p. 11–12 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

18.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 116/11


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 4ης Μαΐου 2005

κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3605/93 όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (COM(2005) 71 τελικό)

(CON/2005/11)

(2005/C 116/08)

1.

Στις 15 Απριλίου 2005 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει γνώμη σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3605/93 όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»).

2.

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διατυπώσει τη γνώμη της βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4, πρώτη περίπτωση, της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5, πρώτη περίοδος, του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3.

Ο προτεινόμενος κανονισμός τροποποιεί τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 3605/93 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1993 για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1). Σκοπός του προτεινόμενου κανονισμού είναι η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων λογαριασμών που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), και ιδιαίτερα των στοιχείων σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (εφεξής «στοιχεία της ΔΥΕ»). Ο προτεινόμενος κανονισμός υποχρεώνει τα κράτη μέλη στην υποβολή λεπτομερών καταλόγων με τις μεθόδους, διαδικασίες και πηγές που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των δημόσιων λογαριασμών τους, καθώς επίσης και στην πληροφόρηση της Επιτροπής (Eurostat) σχετικά με κάθε σημαντική αναθεώρηση των ήδη γνωστοποιηθέντων στοιχείων του πραγματικού και προϋπολογισθέντος δημόσιου ελλείμματος και δημόσιου χρέους και στην τεκμηρίωση κάθε σημαντικής αναθεώρησης των ήδη γνωστοποιηθέντων στοιχείων του πραγματικού δημόσιου ελλείμματος και δημόσιου χρέους. Εξάλλου, ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι αρμόδια για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων της ΔΥΕ και των σχετικών δημόσιων λογαριασμών θα είναι η Επιτροπή (Eurostat), η οποία, πέρα από τις επισκέψεις διαλόγου, θα πραγματοποιεί επισκέψεις λεπτομερούς ελέγχου στα κράτη μέλη, με σκοπό τον έλεγχο των γνωστοποιηθέντων δημόσιων λογαριασμών και των διαδικασιών κατάρτισης των σχετικών στοιχείων. Ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους που πραγματοποιούν επισκέψεις, να δημοσιεύουν τους γνωστοποιηθέντες δημόσιους λογαριασμούς των προηγούμενων ετών και να πιστοποιούν ότι αυτοί συνάδουν με τις αρχές που θεσπίζονται στο άρθρο 10 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 1997 σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές (2), σε περίπτωση δε αμφιβολίας ως προς την ορθή λογιστική μεταχείριση των δημόσιων συναλλαγών να ζητούν διευκρινίσεις από την Επιτροπή (Eurostat). Επιπλέον, ο προτεινόμενος κανονισμός αναγνωρίζει το δικαίωμα της Επιτροπής (Eurostat) να διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την ποιότητα των γνωστοποιηθέντων δημόσιων λογαριασμών και να τροποποιεί τα εν λόγω στοιχεία.

A.   Γενικές παρατηρήσεις

4.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τον κύριο σκοπό του προτεινόμενου κανονισμού, ήτοι την ενίσχυση του νομικού πλαισίου κατάρτισης δημόσιων λογαριασμών που άπτονται της ΔΥΕ και την εξασφάλιση νομικής βάσης για τον Κώδικα ορθών πρακτικών για την κατάρτιση και την υποβολή στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τον οποίο ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών (ECOFIN) στις 18 Φεβρουαρίου 2003.

B.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.

Η ΕΚΤ παρατηρεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν μεταβάλλουν τις ισχύουσες προθεσμίες γνωστοποίησης των δημόσιων λογαριασμών την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η ΕΚΤ τίθεται υπέρ της μετάθεσης των προθεσμιών γνωστοποίησης κατά ένα μήνα, ήτοι στις 31 Μαρτίου και τις 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων λογαριασμών εν γένει, και ιδιαίτερα των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος. Η μετάθεση αυτή αναμένεται ότι θα αυξήσει τα διαθέσιμα στοιχεία την άνοιξη και θα εναρμονίσει τα στοιχεία της ΔΥΕ με τη συνολική δέσμη δημόσιων λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (EΣΛ) 95 (3), επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στην Επιτροπή (Eurostat) τη διενέργεια αναλυτικών ελέγχων ποιότητας. Εξάλλου, αναμένεται ότι θα καταστήσει δυνατή για τις στατιστικές αρχές και την τήρηση των υποχρεώσεών τους για κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων, εξασφαλίζοντάς τους περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τους δημόσιους λογαριασμούς, τους οποίους παρέχουν οι διάφοροι κυβερνητικοί φορείς, στα στοιχεία του ΕΣΛ 95 που απαιτούνται για τους σκοπούς της ΔΥΕ.

6.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει επίσης τον καθορισμό μίας ολοκληρωμένης δέσμης πραγματικών δημόσιων λογαριασμών σε έναν σχετικό κανονισμό, που θα παραπέμπει στο ΕΣΛ 95, τους οποίους τα κράτη μέλη θα παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat), συμπεριλαμβανομένων επαρκών αναλύσεων. Θα ήταν επίσης σκόπιμο τα κράτη μέλη να υποχρεούνται να παρέχουν την απαραίτητη συμφωνία μεταξύ των στοιχείων της ΔΥΕ και των στοιχείων ΕΣΛ 95.

7.

Ακόμη, η ΕΚΤ τίθεται υπέρ της δημοσίευσης ολοκληρωμένων δεσμών δημόσιων λογαριασμών κατά κράτος μέλος και συναφών εκθέσεων ποιότητας από την Επιτροπή (Eurostat).

Φρανκφούρτη, 4 Μαΐου 2005.

Ο πρόεδρος της EΚΤ

Jean-Claude TRICHET


(1)  ΕΕ L 332 της 31.12.1993, σ. 7. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 351/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 55 της 26.2.2002, σ. 23).

(2)  ΕΕ L 52 της 22.2.1997, σ. 1.

(3)  Περιέχεται στο παράρτημα A του κανονισμού (EΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 1996 περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών στην Κοινότητα, ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1267/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 180 της 18.7.2003, σ. 1).


Top