EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009O0001

Κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 20ής Ιανουαρίου 2009 , για τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2000/7 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2009/1)

OJ L 36, 5.2.2009, p. 59–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2011; καταργήθηκε από 32011O0014

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2009/101/oj

5.2.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 36/59


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΙΑ ΓΡΑΜΜΉ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 20ής Ιανουαρίου 2009

για τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2000/7 σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος

(ΕΚΤ/2009/1)

(2009/101/ΕΚ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 105 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση,

το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό ΕΣΚΤ»), και ιδίως τα άρθρα 12.1 και 14.3, σε συνδυασμό με το άρθρο 3.1 πρώτη περίπτωση, το άρθρο 18.2 και το άρθρο 20 πρώτη παράγραφος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επίτευξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται την ανάγκη καθορισμού των μέσων και διαδικασιών που θα χρησιμοποιεί το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) των κρατών μελών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ (εφεξής τα «συμμετέχοντα κράτη μέλη») και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της ομοιόμορφης εφαρμογής της εν λόγω πολιτικής σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

(2)

Λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων εξελίξεων στις αγορές τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση (asset-backed securities), απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στη χάραξη και την εφαρμογή της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Συγκεκριμένα, απαραίτητη είναι η τροποποίηση των απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης όσον αφορά τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση και ο αποκλεισμός της χρήσης συγκεκριμένης κατηγορίας τέτοιων τίτλων στις πιστοδοτικές και πιστοληπτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με το άρθρο 18.1 του καταστατικού ΕΣΚΤ, σύμφωνα με το οποίο οι ως άνω πράξεις με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς της αγοράς απαιτείται να διενεργούνται με επαρκή ασφάλεια.

(3)

Ένα από τα μέτρα ελέγχου των κινδύνων που δύναται να εφαρμόζει το Ευρωσύστημα προκειμένου να εξασφαλίζεται επαρκώς έναντι αυτών, σε ευθυγράμμιση με το άρθρο 18.1 του καταστατικού ΕΣΚΤ, είναι η εισαγωγή περιορισμών όσον αφορά τους εκδότες ή τα περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται ως ασφάλεια. Για την εξασφάλιση του Ευρωσυστήματος έναντι του πιστωτικού κινδύνου, είναι αναγκαίο να περιοριστεί η συγκέντρωση της χρήσης μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών ως ασφάλειας από τους εκδότες,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του παραρτήματος Ι

Το παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2000/7, της 31ης Αυγούστου 2000, σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (1) τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

Άρθρο 2

Επαλήθευση

Το αργότερο στις 30 Ιανουαρίου 2009 οι ΕθνΚΤ διαβιβάζουν στην ΕΚΤ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα κείμενα και τα μέσα βάσει των οποίων προτίθενται να συμμορφωθούν προς την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να ισχύει την 20ή Ιανουαρίου 2009. Το άρθρο 1 εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2009.

Άρθρο 4

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται στις ΕθνΚΤ των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Φρανκφούρτη, 20 Ιανουαρίου 2009.

Για τo διοικητικό συμβoύλιo της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude TRICHET


(1)  ΕΕ L 310 της 11.12.2000, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα Ι της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2000/7 τροποποιείται ως εξής:

1.

Στην ενότητα 6.2.1 και υπό τον τίτλο «Είδος περιουσιακού στοιχείου», το στοιχείο γ) της τέταρτης παραγράφου αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

να μη συνίστανται —εν όλω ή εν μέρει, πράγματι ή δυνάμει— σε ομόλογα συνδεδεμένα με τον πιστωτικό κίνδυνο ενός υποκείμενου μέσου ή σε παρόμοιες απαιτήσεις που προκύπτουν από μεταφορά του πιστωτικού κινδύνου μέσω πιστωτικών παραγώγων ή σε τμήματα λοιπών τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση (1). Όσον αφορά τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση, οι οποίοι εκδίδονται πριν από την 1η Μαρτίου 2009, δεν ισχύει ο όρος ότι αυτοί δεν μπορούν να συνίστανται σε τμήματα λοιπών τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση έως την 1η Μαρτίου 2010.

2.

Στην πέμπτη παράγραφο της ενότητας 6.3.1, μετά τη δεύτερη πρόταση παρεμβάλλεται το ακόλουθο κείμενο:

«Όσον αφορά τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση που εκδίδονται από 1ης Μαρτίου 2009 και εξής, η απαιτούμενη από το Ευρωσύστημα υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ορίζεται ως διαβάθμιση “ΑΑΑ” κατά την έκδοση, με ελάχιστο όριο πιστοληπτικής ποιότητας στη διάρκεια ζωής του τίτλου τη διαβάθμιση “single A” (2).

3.

Στην πρώτη παράγραφο της ενότητας 6.4.2 παρεμβάλλεται η ακόλουθη τρίτη περίπτωση:

«—

Το Ευρωσύστημα περιορίζει τη χρήση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών, τις οποίες εκδίδει ορισμένος εκδότης ή κάθε άλλο πρόσωπο με το οποίο αυτός διατηρεί στενούς δεσμούς, σύμφωνα με τις νομικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην ενότητα 6.2.3. Μη καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες που εκδίδει ένας μόνο εκδότης ή πρόσωπο με το οποίο αυτός διατηρεί στενούς δεσμούς επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια από ορισμένον αντισυμβαλλόμενο μόνο στο βαθμό που η αξία της εν λόγω ασφάλειας, όπως αποτιμάται από το Ευρωσύστημα κατόπιν εφαρμογής περικοπών (haircuts), δεν υπερβαίνει το 10 % της συνολικής αξίας της ασφάλειας που παρέχει ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος κατόπιν εφαρμογής των περικοπών. Ο ως άνω περιορισμός δεν ισχύει στην περίπτωση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών για τις οποίες εγγυάται δημόσιος φορέας που δικαιούται να επιβάλλει φόρους ή στην περίπτωση που η αξία των ανωτέρω αναφερόμενων μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών, κατόπιν εφαρμογής των περικοπών, δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μη καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες που παρέχονται ως ασφάλεια στο Ευρωσύστημα έως την 20ή Ιανουαρίου 2009 δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό έως την 1η Μαρτίου 2010. Σε περίπτωση συγχώνευσης δυο ή περισσότερων εκδοτών μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών ή δημιουργίας στενού δεσμού μεταξύ τους, αυτοί δεν αντιμετωπίζονται ως μία κατηγορία εκδοτών, ενόψει του εν λόγω περιορισμού, παρά μόνο μετά την παρέλευση ενός έτους από την ημερομηνία της συγχώνευσης ή της δημιουργίας του στενού δεσμού.»

4.

Στην ενότητα 6.4.1 το πλαίσιο 7 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«ΠΛΑΙΣΙΟ 7

Μέτρα ελέγχου κινδύνων

Το Ευρωσύστημα εφαρμόζει τα εξής μέτρα ελέγχου κινδύνων:

Περικοπές αποτίμησης

Το Ευρωσύστημα, κατά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως ασφάλεια, εφαρμόζει “περικοπές αποτίμησης”, δηλαδή η αξία κάθε περιουσιακού στοιχείου υπολογίζεται ως η αγοραία αξία του μείον ένα ορισμένο ποσοστό (περικοπή).

Περιθώρια διαφορών αποτίμησης (αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές της αγοράς)

Το Ευρωσύστημα απαιτεί να διατηρείται διαχρονικά η προσαρμοσμένη (μετά την περικοπή αποτίμησης) αγοραία τιμή των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις αντιστρεπτέες συναλλαγές του για παροχή ρευστότητας. Αυτό συνεπάγεται ότι, εάν η αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως υπολογίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μειωθεί κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο, η εθνική κεντρική τράπεζα θα απαιτήσει από τον αντισυμβαλλόμενο να προσκομίσει πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία ή μετρητά (δηλαδή θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κάλυψης διαφορών αποτίμησης). Αντίστοιχα, εάν η αξία των περιουσιακών στοιχείων, μετά από κάποια ανατίμηση, υπερβεί ένα καθορισμένο επίπεδο, ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να ζητήσει να του επιστραφούν τα πλεονάζοντα περιουσιακά στοιχεία ή μετρητά. (Οι υπολογισμοί που συνδέονται με τη λειτουργία του μηχανισμού κάλυψης διαφορών αποτίμησης παρουσιάζονται στο πλαίσιο 8.)

Όρια που αφορούν τη χρήση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών

Το Ευρωσύστημα θέτει όρια στη χρήση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών τα οποία αναφέρονται στην Ενότητα 6.4.2.

Το Ευρωσύστημα δύναται επίσης οποτεδήποτε να εφαρμόσει και τα ακόλουθα μέτρα ελέγχου κινδύνων, εάν αυτό είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία του από τους κινδύνους, σύμφωνα με το άρθρο 18.1 του καταστατικού ΕΣΚΤ:

Αρχικά περιθώρια

Το Ευρωσύστημα δύναται να εφαρμόσει αρχικά περιθώρια στις αντιστρεπτέες συναλλαγές παροχής ρευστότητας. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να παραδίδουν ως ασφάλεια περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον ίσης προς τη ρευστότητα που τους παρέχεται από το Ευρωσύστημα συν την αξία του αρχικού περιθωρίου.

Όρια που αφορούν τους εκδότες/οφειλέτες ή εγγυητές

Το Ευρωσύστημα δύναται να εφαρμόζει πρόσθετα όρια στα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τους εκδότες/οφειλέτες ή εγγυητές, εκτός όσων ισχύουν για τις μη καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες. Αυτά τα όρια μπορούν να εφαρμόζονται και για συγκεκριμένους αντισυμβαλλομένους, ιδίως εάν η πιστοληπτική τους ικανότητα φαίνεται να έχει υψηλή θετική συσχέτιση με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προσκομίζουν ως ασφάλεια.

Πρόσθετες εγγυήσεις

Το Ευρωσύστημα δύναται να απαιτήσει πρόσθετες εγγυήσεις από οικονομικά εύρωστους φορείς προκειμένου να δεχθεί ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αποκλεισμός

Το Ευρωσύστημα δύναται να αποκλείει τη χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του. Αυτά τα όρια μπορούν επίσης να εφαρμοστούν και για συγκεκριμένους αντισυμβαλλομένους, ιδίως εάν η πιστοληπτική τους ικανότητα φαίνεται να έχει υψηλή θετική συσχέτιση με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προσκομίζουν ως ασφάλεια.»

5.

Ο πίνακας του προσαρτήματος 5 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Κεντρική Τράπεζα

Δικτυακός τόπος

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

www.ecb.europa.eu

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique

www.nbb.be ή www.bnb.be

Deutsche Bundesbank

www.bundesbank.de

Central Bank and Financial Services Authority of Ireland

www.centralbank.ie

Τράπεζα της Ελλάδος

www.bankofgreece.gr

Banco de España

www.bde.es

Banque de France

www.banque-france.fr

Banca d’Italia

www.bancaditalia.it

Central Bank of Cyprus

www.centralbank.gov.cy

Banque centrale du Luxembourg

www.bcl.lu

Central Bank of Malta

www.centralbankmalta.org

De Nederlandsche Bank

www.dnb.nl

Österreichische Nationalbank

www.oenb.at

Banco de Portugal

www.bportugal.pt

Národná banka Slovenska

www.nbs.sk

Banka Slovenije

www.bsi.si

Suomen Pankki

www.bof.fi»


(1)  Ο εν λόγω όρος δεν αποκλείει τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση όταν στην έκδοσή τους εμπλέκονται δυο εταιρείες ειδικού σκοπού και εφόσον πληρούται από τις τελευταίες ο όρος της “γνήσιας πώλησης”, έτσι ώστε τα χρεόγραφα που εκδίδονται από τη δεύτερη εταιρεία ειδικού σκοπού να εξασφαλίζονται έμμεσα ή άμεσα από το αρχικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων χωρίς τμηματοποίηση. Εξάλλου, η έννοια των τμημάτων λοιπών τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση δεν περιλαμβάνει καλυμμένες ομολογίες που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 παράγραφος 4 της οδηγίας 85/611/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1985, για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 375 της 31.12.1985, σ. 3).»

(2)  Ως “ΑΑΑ” νοείται κάθε μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση “ΑΑΑ”, διενεργούμενη από τους οίκους Fitch, Standard & Poor’s ή DBRS, ή “Αaa”, διενεργούμενη από τον οίκο Moody’s.»


Top